Εκτενές άρθρο αφιερώνει το Bloomberg στην Ελλάδα εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η εκλογική αναμέτρηση θα είναι δύσκολη, ωστόσο η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι παραπάνω από ενθαρρυντική.

«Από την κατασκευή νέας γραμμής του μετρό μέχρι τις πολυσύχναστες καφετέριες και ταβέρνες και τους τουρίστες που περιφέρονται στις πλατείες, όπου κάποτε ταραξίες συγκρούονταν με την Αστυνομία, η επιστροφή της Ελλάδας από τα βάθη της οικονομικής κρίσης είναι αδύνατο να μη φανεί στην Αθήνα» γράφει.

Το ΑΕΠ βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η Ελλάδα αθέτησε το χρέος της το 2010 και βυθίστηκε κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28%. Οι έλεγχοι κεφαλαίων για να σταματήσουν οι εκροές καταργήθηκαν πριν από περισσότερα από τρία χρόνια. Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί. Αλλά το βάρος αυτής της ανάκαμψης εξακολουθεί να βαραίνει ένα εκλογικό σώμα που αγωνίζεται όπως και oι άλλοι ευρωπαίοι. Η κληρονομιά της πανδημίας του κορωνοϊού και η κρίση του κόστους διαβίωσης που οφείλεται στο υψηλό κόστος τροφίμων και ενέργειας έχει τεράστιο αντίκτυπο στα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είχε ήδη συμπιεστεί από τα χρόνια λιτότητας που πέρασαν και που σχεδιάστηκαν για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά.

Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον Μητσοτάκη και το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, μπροστά από τον αντίπαλο πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, ωστόσο, καθιστά τις δεύτερες κάλπες πιθανές. Ανάμεσα σε κρίσιμες ψηφοφορίες στην γειτονική Τουρκία, οι ελληνικές εκλογές μπορεί να μην συγκεντρώσουν την ίδια προσοχή σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μια ακόμη περίοδο πολιτικού δράματος και να διατηρήσει μια πορεία που δείχνει ότι έχει βελτιώσει τη διεθνή της θέση και έχει κάνει τη χώρα ένα μέρος όπου οι επενδυτές θέλουν να δραστηριοποιηθούν ξανά.

«Το κυριότερο από τη σκοπιά ενός ξένου θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει σημείο κρίσης», λέει στο Bloomberg ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας. «Με άλλα λόγια, ότι θα καταφέρει να κάνει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό της χρέος και να διατηρήσει εύρωστους ρυθμούς ανάπτυξης».

Όπως επισημαίνεται, η μάχη θα δοθεί στην Αττική. Εκεί θα κριθεί καθώς «η περιφέρεια της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την εκτεταμένη πρωτεύουσα που φιλοξενεί περισσότερο από το ένα τρίτο των 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, θα αποφασίσει τελικά ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα.

Αυτό που αναζητούν οι ψηφοφόροι είναι μια πορεία προς ένα βιοτικό επίπεδο που να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο Νίκος Βέττας.