Σε ένα δεκαπενθήμερο-φωτιά εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη μετωπική σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη με τους «87», αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα το εσωκομματικό τοπίο. Θεωρεί πως οι « 87» (Γεροβασίλη, Βασιλειάδης, Σπίρτζης, Ζαχαριάδης, Νοτοπούλου, Γιαννούλης, Φλαμπουράρης κ.ά.) έχουν αποκλειστικό γνώμονα την υπονόμευσή του και μάλιστα φέρεται να πιστεύει πως πίσω από οτιδήποτε γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος κρύβεται ο κ. Τσίπρας.

Μοιάζει, όπως λέγεται στην Κουμουνδούρου, να του έχει γίνει έμμονη ιδέα ο πρώην πρωθυπουργός, γι' αυτό και προβαίνει στην αποκάλυψη (με διαδοχικά άρθρα στην εφημερίδα «Documento») ακόμα και ιδιωτικών συνομιλιών που είχε με τον κ. Τσίπρα από το περασμένο καλοκαίρι, όταν και αποφάσισε αρχικώς να εμπλακεί με τα κομματικά δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως να διεκδικήσει την ηγεσία.

Ο κ. Κασσελάκης είναι αναμφισβήτητα ένας απρόβλεπτος πολιτικός παίκτης, ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να προβεί σε κινήσεις που δεν είναι συνηθισμένες για έναν παραδοσιακό πολιτικό, ιδίως της ευρύτερης Αριστεράς.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται η «Απογευματινή», αφετηρία των εξελίξεων που θα πυροδοτήσει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης είναι η ενδεχόμενη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, εν γνώσει του πως η επιλογή αυτή θα επισπεύσει τις διαδικασίες της σύγκρουσης με τους «87» και πολύ περισσότερο τη διάσπαση.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, θα πρέπει να αποφασίσει αν εισηγείται προς την Κεντρική Επιτροπή τη διαγραφή του. Στην περίπτωση που υπάρχει πρόταση για διαγραφή, θα κληθεί η Κεντρική Επιτροπή, που είναι προγραμματισμένη για τις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, να διαγράψει τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος είναι μέλος της. Σε αυτό το ενδεχόμενο είναι προφανές πως η πλευρά των «87» θα σηκώσει το λάβαρο της αντίδρασης, όπως έχουν συμφωνήσει σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις που έχουν κάνει.