Πολλά σενάρια διακινούνται τις τελευταίες ώρες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη, ιδίως μετά την απόφαση αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του. Τα σενάρια αυτά θέλουν τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει δικό του κόμμα, βουλευτές να αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον ακολουθήσουν ενώ επισήμως από το επιτελείο του διαρρέουν ότι στο προσεχές συνέδριο θα αλλάξει η απόφαση και ο έκπτωτος πρόεδρος θα είναι ξανά υποψήφιος. Ωστόσο υπάρχει και ένα plan b της πλευράς Κασσελάκη, ο οποίος ακόμη διστάζει να ρίξει χρήματα για ένα δικό του κόμμα. Αυτό το plan b ακούει στο όνομα Ρένα Δούρου

Τις τελευταίες ώρες ενισχύεται το σενάριο της υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου. Ατύπως, είναι το plan b των «κασσελακικών» σε περίπτωση που τελικά η υποψηφιότητά του δεν περάσει από το συνέδριο ή το συνέδριο αναβληθεί για μετά τις εκλογές για την αρχηγία του κόμματος, όπως φέρονται να μεθοδεύουν οι 87 του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένουν ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Πάνου Ρήγα, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι ««μπορεί να καταθέσει όποιος θέλει υποψηφιότητα στο συνέδριο. Η όποια πλειοψηφία που διαμορφώνεται στο Συνέδριο, αποφασίζει τα πάντα». Πρόκειται για μια θέση που δεν υπερασπίζεται απλά μια υποψηφιότητα Κασσελάκη αλλά το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου. 

Η θέση της Ρένας Δούρου 

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής διαψεύδει χλιαρά τις φήμες περί υποψηφιότητάς της, λέγοντας ότι: «Δεν λειτούργησα ποτέ με όρους αυτοπρότασης, δεν λειτούργησα ποτέ με όρους παραπολιτικών. Και αυτό δεν θα αλλάξει τώρα». Πίσω από τις λέξεις, η δήλωση της αφήνει να εννοηθεί ότι μια υποψηφιότητα της θα γίνει συντεταγμένα, έχοντας ένα κείμενο για το μέλλον του κόμματος και τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών από κάτω που θα στηρίζουν την υποψηφιότητά της. Υπογραφών που θα προέρχονται αποκλειστικά από υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Η ίδια άλλωστε, αν και σιωπηλή, αποφάσισε να στηρίξει τον έκπτωτο πρόεδρο παρασκηνιακά και είναι ένα πρόσωπο που στέκεται σταθερά απέναντι στις γραμμές των 87 του Αλέξη Τσίπρα στις τελευταίες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αν, λοιπόν, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θέλει να ρίξει χρήματα για ένα δικό του κόμμα, κάτι πολύ πιθανό δεδομένου ότι απαιτούνται πολύ μεγάλα ποσά και με δεδομένο ότι η ομάδα των 87 απέκλεισε δια παντός την υποψηφιότητα του, ο Στέφανος Κασσελάκης θα δώσει γραμμή υπέρ της Ρένας Δούρου. Άλλωστε η ίδια είχε πάντα μεγάλες βλέψεις για τη θέση της στο κόμμα, ωστόσο οι ισορροπίες δεν ήταν ποτέ ευνοϊκές για μια υποψηφιότητά της. Κάτι που ίσως σύντομα να αλλάξει. Άλλωστε η ίδια ήδη κάνει επαφές με δυσαρεστημένα στελέχη του κόμματος και αναμένει στο ακουστικό της.