ρανιατζίμα (η) 1. αυτή που περνά από την αποθέωση στην πλήρη απαξίωση «είναι η μοίρα των προπονητών να γίνονται ρανιατζίμες όταν οι ομάδες τους αρχίζουν να μην πηγαίνουν και τόσο καλά» 2. αυτή που λέει μεγάλα λόγια τα οποία δεν τηρεί «είχε πει ότι θα αλλάξει δουλειά αν ο άντρας της ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά είναι ρανιατζίμα κι ακόμα δουλεύει σαν να μην τρέχει τίποτα»

Αν έχεις τέτοιους φίλους...

Δεν έχει περάσει καιρός από την εποχή που η αποδοκιμαστική γκριμάτσα της Ράνιας της Τζίμα ήταν το σύμβολο της αδέσμευτης δημοσιογραφίας για κάθε αληθινό συριζαίο. Οι έπαινοι έπεφταν βροχή και οι συνεντεύξεις της με τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφονταν ως υποδείγματα συνεντεύξεων που θα έπρεπε να διδάσκονται στις σχολές δημοσιογραφίας. Μέχρι που η Ράνια η Τζίμα πήρε συνέντευξη από τον Στέφανο με τα όλο και πιο στενά ρούχα. Οι σύντροφοι συριζαίοι ως αριστεροί, δηλαδή ως άνθρωποι ιεραποστολικά φανατικοί που αντιλαμβάνονται τον κόσμο μόνο με όρους «δικός μας - εχθρός», δεν πήραν καθόλου καλά τις ερωτήσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν την έτσι κι αλλιώς προφανή ανεπάρκεια του νέου τους ηγέτη, έβγαλαν τη Ράνια την Τζίμα από την κατηγορία «δικοί μας», την τοποθέτησαν στην κατηγορία «εχθροί» και ξεκίνησαν τις επιθέσεις. Τουλάχιστον έτσι έμαθαν και οι σύντροφοι ότι είναι σύζυγος του συντρόφου Σακελλαρίδη, γεγονός το οποίο τους διέφευγε τα προηγούμενα χρόνια.

Η θεωρία απέχει από την πράξη

Κατά τα άλλα, δεν καταλαβαίνω την υπενθύμιση της δέσμευσης της Ράνιας της Τζίμα να φύγει από τη δημοσιογραφία σε περίπτωση που ο σύζυγός της επέστρεφε στην πολιτική επειδή «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Τότε που η δημοσιογράφος δεσμευόταν η επιστροφή του συντρόφου Γαβριήλ ήταν θεωρητική ενώ τώρα επέστρεψε στ’ αλήθεια και όλοι ξέρουμε ότι άλλο πράγμα η θεωρία και άλλο η πράξη. Ειδικά όταν η θεωρία δεν είναι και πολύ συμφέρουσα.

Ατζέντες

Οι αντιδράσεις για τη συνέντευξη του ηγέτη της Τζάκρη, εκτός των άλλων, είναι μια καλή υπενθύμιση του ότι όταν οι σύντροφοι μιλούν για «ελευθερία του Τύπου» ή για «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» μιλούν πάντοτε για τον Τύπο και τη Δικαιοσύνη που εξυπηρετούν την κομματική τους ατζέντα. Η θέση των υπολοίπων είναι στη φυλακή.

Σιγουριά

Δεν μου κάνουν εντύπωση οι αντιδράσεις για την ελληνική συμμετοχή στην προσπάθεια προστασίας της παγκόσμιας (και άρα και της ελληνικής) ναυτιλίας από τους τρομοκράτες. Εκατομμύρια συμπολίτες έχουν μεγαλώσει και ζουν πιστεύοντας με σιγουριά ότι μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.