πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ (το) 1. αυτό που είναι φτιαγμένο με επιπολαιότητα και τσαπατσουλιά, πρόχειρο «σου ζήτησα να κάνεις μια σοβαρή μελέτη κι αυτό που μου φέρνεις είναι οικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ» 2. αυτό που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, ανέφικτο «είμαι έτοιμος ν’ ακούσω την πρότασή σου, αρκεί να μην είναι οικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ» 3. απάτη, κομπίνα «δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν κάποιος να πιστέψει το οικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ με τους Αφρικανούς που ψάχνουν να χαρίσουν τη μισή περιουσία τους» 

Το αστείο έχει πλέον παλιώσει 

Οπως όλες οι συνέχειες κωμικών ταινιών, το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει καταδικασμένο στην επανάληψη της αρχικής συνταγής. Μόνο που η συνταγή έχει πάψει εδώ και καιρό να κόβει εισιτήρια και η αλλαγή του πρωταγωνιστή δεν φαίνεται να βοηθάει. Δεν εννοώ ότι ο Στέφανος με τα όλο και πιο στενά ρούχα δεν είναι αστείος – κάθε άλλο. Λέω ότι, σε αντίθεση με τις κωμικές ταινίες, η δουλειά ενός πολιτικού είναι να πείσει και όχι να προκαλέσει το γέλιο επαναλαμβάνοντας παλιά αστεία. Από την άλλη (και με δεδομένο ότι ο στόχος είναι η δεύτερη θέση), ακόμα κι αν τα κέρδη είναι μειωμένα, πάντα μπορεί κάποιος κάτι να κερδίζει στοιχηματίζοντας στην αφέλεια ενός κομματιού της κοινωνίας. Αυτού του κομματιού που το 2009 άκουσε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον αφού «λεφτά υπάρχουν» και το πιστεύει ακόμα. 

Εντυπώσεις 

Δεν είναι περίεργο που σε συζήτηση για το αν ο ηγέτης της Τζάκρη έχει επιχειρηματική δραστηριότητα παρότι είναι αρχηγός κόμματος ο σύντροφος Φαραντούρης αναρωτήθηκε «αυτό είναι το πρόβλημα σας;» Ο άνθρωπος είναι δικηγόρος και λογικό είναι να μην του κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση οι παράνομες δραστηριότητες με τον ίδιο τρόπο που δεν κάνουν εντύπωση τα αίματα σε έναν χειρουργό. 

Θύματα άπληστων ρακούν 

«Οχι φακελάκι στα χειρουργεία» φώναζαν εν χορώ οι γιατροί που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τα απογευματινά χειρουργεία, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι τα φακελάκια δεν τα ζητάνε και δεν τα εισπράττουν γιατροί αλλά κάτι ρακούν, που με τη γνωστή πονηριά τους τρυπώνουν στα νοσοκομεία φορώντας λευκές στολές και ξεγελούν τους ασθενείς. 

Ευκαιρίες 

Εν τω μεταξύ, ο μακρύς χρόνος αναμονής και η απουσία διεξόδου δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για όποιον θέλει να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των ασθενών, ενώ η απελευθέρωση θέσεων από τις λίστες αναμονής μάλλον μειώνει (χωρίς φυσικά να εξαφανίζει) τις ευκαιρίες όσων θέλουν να δωροδοκηθούν για να πειράξουν τη σειρά ή για να κάνουν απλώς τη δουλειά τους.