Το οδυνηρό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά αποτέλεσμα της κάλπης θέτει αυτόματα σε εφαρμογή το σχέδιο της επόμενης ημέρας. Μην περιμένετε στις επόμενες σειρές να διαβάσετε το σχέδιο. Ιδέα δεν έχω ποιο είναι αυτό και εάν υπάρχει σήμερα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι κάποιο σχέδιο πρέπει να σκεφτούν και να εμφανίσουν. Κατά τούτο, δεν θα ασχοληθώ με το τι πρέπει να κάνουν, αλλά με τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν αυτό που πρέπει να κάνουν. 

Η ολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά μέσα σε έναν μήνα αποδεικνύει όσοι δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Μαΐου δεν «παραπλανήθηκαν», δεν «υπέκυψαν στην προπαγάνδα του Μητσοτάκη», δεν «φοβήθηκαν από την τρομοκρατία της #ΝΔ_χούντας». Ηταν απολύτως αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε αποδήμησε «εις τόπον χλοερόν, εις τόπον αναψύξεως». Οσοι επιμένουν στην αντισυστημική λογική που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας, συνεχίζουν το ίδιο ολέθριο λάθος. Οι εποχές άλλαξαν και πλέον ο αντισυστημικός πολιτικός λόγος εκλαμβάνεται ως αποτυχημένο ανέκδοτο. Το ίδιο ισχύει και για τον βαρετό «καταγγελτικό» λόγο. Κανένας δεν θα σε ψηφίσει επειδή ολημερίς και αποβραδίς καταγγέλλεις τον Μητσοτάκη και τη σύζυγό του – ακόμα και για το ότι αναπνέουν τον αέρα που ανήκει στον προλετάριο. Ουδείς. Και όσοι θα το κάνουν, ποιούν την ανάγκην φιλοτιμίαν. Αντιθέτως, θα σε ψηφίσουν με χέρια και με πόδια εάν εμφανίσεις ένα πρόγραμμα πιο ελκυστικό από αυτό της κυβέρνησης. Σε πρακτικό επίπεδο. Οχι σε ιδεολογικό και επίπεδο ανούσιων συμβολισμών. Τα κόλπα της Αριστεράς περί «ηθικού πλεονεκτήματος», «ιδεολογικής υπεροχής» και «εμείς είμαστε με τον άνθρωπο» έφτασαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%. 

Το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον υπαρξιακό: Πρέπει να αντιληφθεί για ποιο λόγο έχασε πάνω από το 50% της εκλογικής του επιρροής, πρέπει να αναλύσει τι κάνει καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το καπάκι του βόθρου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να γίνει ένα σοβαρό, σύγχρονο κόμμα και όχι συνέλευση επαρχιακού πολιτιστικού συλλόγου για την προστασία του ψαριού Sphyraena sphyraena (γνωστού και ως «λούτσος»). 

Μια τετραετία δομικής αδυναμίας 

Εγραφα χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη βουλευτική περίοδο δεν θα μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (διότι χρειάζονται 50 βουλευτές), αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Πλέον αυτού, δεν μπορεί να υποβάλει πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος (απαιτούνται επίσης 50 βουλευτές) και δεν μπορεί σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός αν συνεργαστεί με Νίκη, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες, να επιβάλει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (απαιτούνται 120 βουλευτές). Ποτέ από το 1974 μέχρι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βρέθηκε με λιγότερους από 50 βουλευτές, ανίσχυρη να προβεί σε βασικές κοινοβουλευτικές λειτουργίες που αρμόζουν στο ρόλο της. Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτή η «κοινοβουλευτική ανωμαλία», που πρακτικά ασθενεί και αποδυναμώνει ένα σημαντικό θεσμικό αντίβαρο στη λειτουργία της κυβέρνησης και τον έλεγχό της, θα ήταν η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαντάζει πρακτικά αδύνατο, αφού θα εμφάνιζε το ΠΑΣΟΚ να άγεται και να φέρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην κυβέρνηση αναβαθμισμένοι 

Σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχω να παρατηρήσω ότι τέσσερα είναι τα στελέχη της ΝΔ που αναβαθμίζονται αισθητά. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης που αναλαμβάνει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο Κωστής Χατζηδάκης που τίθεται υπερυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (μια ενδιαφέρουσα συγχώνευση, στην οποία επικουρείται από τον Νίκο Παπαθανάση), η Νίκη Κεραμέως που αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών (με αναπληρωτή στα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εκλογών τον ικανότατο Θοδωρή Λιβάνιο) και ο Παύλος Μαρινάκης που ετέθη κυβερνητικός εκπρόσωπος – παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά του στο κόμμα. Η αναβάθμιση δεν είναι τυχαία. Ο Χατζηδάκης αποδεικνύεται στέλεχος για τις δύσκολες αποστολές, η Κεραμέως αναλαμβάνει ένα υπουργείο με σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους. Ο δε Γεραπετρίτης έχει πολλαπλώς αποδείξει επί τετραετία την αξία του σε πλείστες όσες κρίσεις διαχειρίστηκε. Για τον Παύλο Μαρινάκη, ένα στέλεχος της νέας γενιάς, η αναβάθμιση ήταν αποτέλεσμα της κοπιαστικής δουλειάς που καθημερινά κάνει προκειμένου το κόμμα να είναι ετοιμοπόλεμο σε κάθε μάχη. 

Ζητούνται γραμματείς... 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει εντολή στους τρεις υπουργούς με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου (δηλαδή τους Σταύρο Παπασταύρου, Ακη Σκέρτσο και Γιάννη Μπρατάκο) να προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση λίστας με τα ικανά εκείνα στελέχη που θα χρησιμοποιηθούν για την πλήρωση των θέσεων των γενικών γραμματέων των νέων δομών των υπουργείων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ήδη τρέχει, η σχετική διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και να μην αφεθεί να χρονίσει. Με δεδομένο ότι οι θέσεις των γενικών γραμματέων είναι καίριες, η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα με βασικό στόχο να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. 

…και διοικητές οργανισμών 

Με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει άμεσα η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεσπίζεται καινούργια διαδικασία επιλογής διοικήσεων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των οποίων η επιλογή ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Η υφιστάμενη έως σήμερα διαδικασία (που εμπεριείχε αιτήσεις, διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, ενστάσεις κ.λπ.) ήταν απελπιστικά χρονοβόρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις και να καταφεύγουν σε πατέντες… προσωρινών διοικήσεων. Το νέο σύστημα υιοθετεί τη διαδικασία «Fit & Proper», δηλαδή προσοντολόγιο για κάθε θέση, μια επιτροπή αξιολόγησης και τελική απόφαση από την πολιτική ηγεσία. Η δε αξιολόγηση των διοικήσεων θα παίζει σημαντικό ρόλο στην παράταση ή μη της θητείας τους.