Ολων των ειδών τις εξηγήσεις προσπαθούν να δώσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να αποκωδικοποιήσουν τα αίτια της εκλογικής συντριβής του κόμματος την περασμένη Κυριακή.
Σειρά πήρε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος μίλησε για αντικατάσταση του δίπολου «αριστερά - δεξιά» από το δίπολο «αλλαγή - σταθερότητα» και χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «όρο συνοχής για τον συνολικό πολιτικό σχηματισμό».
«Εγώ ποτέ δεν υπήρξα χειροκροτητής ούτε στον Ανδρέα Παπανδρέου ούτε στον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη όμως, ο Τσίπρας πήρε ένα κόμμα από το 3% και το πήγε εκεί που το πήγε. Σήμερα είναι όρος συνοχής ο Αλέξης Τσίπρας για τον συνολικό πολιτικό σχηματισμό» είπε και πρόσθεσε: «αυτόν τον οδικό χάρτη, ο μόνος που μπορεί να τον εγγυηθεί για να μην έχουμε φυγόκεντρες τάσεις, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι ο Αλέξης Τσίπρας».
Για τον κ. Κοτσακά η ήττα με διαφορά 22 μονάδων δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στις άστοχες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Θεανώ Φωτίου. Για να προσδιορίσει τα αίτια της ήττας επικαλέστηκε άρθρο του στο οποίο έλεγε ότι η λέξη «αλλαγή» που είχε εμπνεύσει τους πολίτες το 1981 αντιμετωπίζεται πλέον με φόβο και έκανε την εκτίμηση ότι ο διαχωρισμός Αριστερά - Δεξιά δεν παίζει τον ρόλο που έπαιζε κάποτε.
«Μέχρι σήμερα είχαμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, μια βασική διαιρετική τομή. Η διαιρετική τομή που είχαμε όλοι και μας προσδιόριζε και μας προσανατόλιζε κιόλας ήταν το Αριστερά - Δεξιά. Τώρα με βάση αυτές τις εξελίξεις, εγώ τουλάχιστον έτσι το προσεγγίζω, φαίνεται ότι η διαιρετική τομή του Αριστερά - Δεξιά, έχει περιοριστεί. Φυσικά θα υπάρχει πάντα το Αριστερά - Δεξιά όσο υπάρχουν ισχυροί και αδύναμοι εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, δημιουργήθηκε παράλληλα με το Αριστερά - Δεξιά μια νέα ισχυρή διαιρετική τομή και πάνω σε αυτήν πρέπει να σκύψουμε. Είναι από τη μια μεριά ο φόβος, η ανασφάλεια, η ανάγκη για σταθερότητα και αυτό είναι διαταξικό. Διαπερνά ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, όλους τους πολίτες από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά και από την άλλη είναι ο ριζοσπαστισμός, οι ανατροπές, οι αλλαγές, όλα αυτά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι χρειάζεται πολύ πιο βαθύ ψάξιμο, για να ακούω εύκολα αποφθέγματα που μπορεί να δημιουργούν πρόσκαιρες εντυπώσεις» είπε.