Το αποτέλεσμα της κάλπης «αποστράτευσε» ιστορικά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους σε πρόσωπα που προσπάθησε να «σπρώξει» ο Αλέξης Τσίπρας

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου  

Ενώπιον ενός νέου κοινοβουλευτικού χάρτη βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα της κάλπης «αποστράτευσε» ιστορικά στελέχη, ενώ απέδειξε ότι οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν ακριβώς αυτές που επιθυμούσε το εκλογικό σώμα. 

Το χειρότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους σε πρόσωπα που προσπάθησε να «σπρώξει» ο πρόεδρος. «Εμεινε με τους συνεργαζόμενους», σχολιάζουν σκωπτικά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενα σε πρόσωπα όπως η Αθηνά Λινού, που στηρίχθηκε από το περιβάλλον του προέδρου. 

Μεγάλοι χαμένοι της κάλπης είναι οι της «Ομπρέλας». Στη Βουλή εκπροσωπούνται αποκλειστικά και μόνο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει την έδρα του Πειραιά αποστρατεύοντας τον Θοδωρή Δρίτσα και δίνοντας ευκαιρία στη Ρένα Δούρου. 

Η εξέλιξη αυτή περιορίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε οποιαδήποτε κίνηση κατά του Τσίπρα, όπως για παράδειγμα να θέσει υποψηφιότητα απέναντί του. Ξανθός, Βούτσης, Βίτσας, Δρίτσας, Σκουρλέτης, Φωτίου και Φίλης θα παρακολουθούν τις εξελίξεις εξ αποστάσεως. Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της ηγεσίας του κόμματος, με εξαίρεση τον Ανδρέα Ξανθό, για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε προσπάθεια χωρίς όμως αποτέλεσμα. Εκτός Βουλής και η Μερόπη Τζούφη, η οποία μολονότι δεν λογίζεται «ομπρελαία» ήταν πολύ κοντά τους. 

Καμένοι πασοκογενείς 

Χαμένη της κάλπης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την οποία «δεν θα πρέπει να μετράτε στους πασοκογενείς, είναι πιο κοντά στην “Ομπρέλα”» όπως εξηγεί στέλεχος του κόμματος. 

Το αποτέλεσμα των εκλογών απέδειξε ότι όσοι προειδοποιούσαν πως η στήριξη των πασοκογενών δεν έφερνε ψήφους είχαν δίκιο. Διασώθηκαν μόνο η Νίνα Κασιμάτη στη Β’ Πειραιά, η Θεοδώρα Τζάκρη που μετρά χιλιόμετρα πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα και ο Συμεών Κεδίκογλου στην Εύβοια. Η υποψηφιότητα του τελευταίου είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο κόμμα, αλλά ο Τσίπρας επέμεινε μέχρι τέλους. Με εξαίρεση τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος ουδέποτε κατέγραψε κάποια ιδιαίτερη δυναμική και ακολουθούσε απλά το ρεύμα, ηχηρές είναι οι ήττες του Χρήστου Σπίρτζη και του Γιάννη Ραγκούση. Εκ των στενών συνεργατών του προέδρου ο πρώτος με αυξημένες αρμοδιότητες, Πειραιάρχης για πολλούς ο δεύτερος, ο οποίος από τις βαριές κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε πιστό στρατιώτη. Δεν προκαλεί έκπληξη η μη εκλογή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έχει τη δική του ιστορία: Kέρδισε την έδρα στο εκλογοδικείο, τέθηκε εκτός ΚΟ λόγω δηλώσεών του, επέστρεψε σε αυτή χωρίς να αλλάξει τις θέσεις του και τελικά οι ψηφοφόροι τον ευχαρίστησαν για τις υπηρεσίες του. Στους χαμένους και οι Θάνος Μωραΐτης και Aγγελος Τόλκας. 

Απώλειες προεδρικών 

Ξεπερνώντας την περίπτωση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος «είναι μια ομάδα μόνος του», όπως σχολιάσουν οι γνωρίζοντες των όσων συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου, η ήττα για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τους λεγόμενους προεδρικούς είναι συντριπτική. 

Ξεκινώντας από τον εξάδελφο Γιώργο Τσίπρα και την απώλεια της Δυτικής Αττικής, όπου η ΝΔ πήρε όλες τις έδρες, μέχρι τον Γιάννη Μουζάλα στον Νότιο Τομέα, την Δώρα Αυγέρη στη Θεσσαλονίκη που είχε εξελιχθεί σε πασιονάρια του κόμματος, τον Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος κατά το παρελθόν ενώ βρισκόταν και με τα δύο πόδια στη ΛΑΕ επέλεξε τελικά να ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα (με το αζημίωτο λένε οι κακές γλώσσες), τον Νίκο Συρμαλένιο στις Κυκλάδες, τον Μενέλαο Μαλτέζο στον Eβρο και την Τάνια Ελευθεριάδου στην Καβάλα. Σημαντική η απώλεια και των Τρύφωνα Αλεξιάδη και Κώστα Ζαχαριάδη, με τον τελευταίο να πληρώνει και την εσωκομματική κόντρα στον τομέα του. 

Απώλειες έχουν και άλλες τάσεις, όπως η ΡΕΝΕ, με τον Σταύρο Αραχωβίτη να μην τα καταφέρνει στη Λακωνία. 

Οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάμπολλες, χωρίς να υπολογίζει κανείς τους νέους σταρ που προωθούσε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος ή ο Γιάννης Μαντζουράνης. Η κακή πορεία του κόμματος στέρησε και από την Πόπη Τσαπανίδου την ευκαιρία να υπηρετήσει τον ελληνικό λαό από τη Βουλή...