Η μείωση βουλευτών οδηγεί σε απώλεια κρατικών επιδοτήσεων που με τη σειρά της οδηγεί σε μείωση των επαγγελματικών στελεχών, ενώ πρόσωπα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διαφωνούν με το σενάριο της εξοικονόμησης χρημάτων μέσω της συρρίκνωσης των κομματικών ΜΜΕ.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Ο «γίγαντας» της πολιτικής σκέψης του ΣΥΡΙΖΑΠαύλος Πολάκης ήταν απολύτως ξεκάθαρος στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά το εκλογικό σοκ της Κυριακής. Εκανε λόγο για μεγάλη ήττα –πάλι καλά που το είδε– και ανάγκη για παρεμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, είπε ,ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές όχι μόνο στην πολιτική γραμμή και την οργανωτική δομή, αλλά και στα ηγετικά όργανα.

Σημειωτέον ότι ο Πολάκης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, αυτής που κάποια στιγμή θα συνεδριάσει, αφού τα μηνύματα που πάνε στην «προεδρική φρουρά «είναι ότι από εδώ και κάτω… οι πάντες έχουν απελευθερωθεί ως προς τα λεγόμενα και την κριτική τους». Ο Τσίπρας λοιπόν κερδίζει έστω και κάποιες ώρες για να μπορέσει να «ισορροπήσει» στη νέα πραγματικότητα ενός μικρού κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το πολιτικό, η προεδρική φρουρά έχει κατανοήσει ότι ο δρόμος προς το 3% θα έχει πολλά αγκάθια, με κυριότερο το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που διαφαίνεται στον ορίζοντα. Η μείωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα στερήσει από την κρατική χρηματοδότηση 3,5 εκατ. το χρόνο και περίπου 200 συνεργάτες. Η απώλεια κρατικών επιδοτήσεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των επαγγελματικών στελεχών, καθώς και μεγαλύτερη μείωση ανθρώπινου δυναμικού σε κομματικές δομές. Θα χαθεί έτσι η δυνατότητα του κόμματος να συντηρήσει αυτόνομα γραφεία , να κινητοποιήσει αποστολές και να πραγματοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις ανά την επικράτεια.

Αναταραχή

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο για την παραίτηση σημαντικού προσώπου που ήταν επιλογή του… ηγέτη και πορεύτηκε με το κόμμα λίγο πριν από τις πρώτες εκλογές. Παρότι οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγεται ότι όλη η ηγετική ομάδα συμπαρατάσσεται δίπλα στον πρόεδρο, ήταν οι ίδιοι που πριν από λίγες ώρες παρακολουθούσαν τον Ευάγγελο Αποστολάκη να δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό ότι ο «Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται προς το παρόν».

Με δεδομένη τη σχέση του Ευάγγελου Αποστολάκη –επιλογή του Αλέξη Τσίπρα– με σοβαρά επιχειρηματικά κέντρα του τόπου, οι ερμηνείες «πήγαν και ήρθαν». Πολλοί θεώρησαν ότι τα λεγόμενα του πρώην υπουργού είναι γενεσιουργός αιτία εξελίξεων για μια άλλη αντιπολιτευτική έκφραση απέναντι στην παντοδυναμία, με ορίζοντα τετραετίας και βάλε, του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η αναταραχή για την ώρα εντείνεται, αφού το τμήμα οικονομικών του κόμματος ενημερώνει για τα σοβαρά οικονομικά θέματα που θα παρουσιαστούν, προτρέποντας για εξοικονόμηση χρημάτων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των κεντρικών υπηρεσιών του κόμματος.

Με δεδομένο ότι το κόμμα έχει να αντιμετωπίσει προσεχώς τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας την κατάσταση, έβαλε τον πήχη πιο μακριά, στις ευρωεκλογές του 2024.

Οταν όμως ακόμα και οι στενοί του συνεργάτες πιστεύουν ότι μια ακόμα ήττα στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου θα προσμετρηθεί στο ιστορικό του, εκτιμούν ότι η κατάσταση με την ηγεσία του Τσίπρα και τις ήττες του ξεπερνά τις καλοκαιρινές επιθεωρήσεις και τείνει να γίνει διαχρονικό ανέκδοτο. Ηδη στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν μονταρισμένες φωτογραφίες που δείχνουν τον… ηγέτη με… άσπρα μαλλιά να ζητάει την ψήφο των πολιτών για να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βάζουν βέτο

Το σενάριο της εξοικονόμησης χρημάτων από τα κομματικά ΜΜΕ μέσω της συρρίκνωσής τους, για την ώρα πέρασε στις καλένδες, αφού υπήρξαν οργισμένα μηνύματα από κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα διεμήνυσαν ότι δεν θα δεχτούν στο ελάχιστο κίνηση που να πλήττει την ιστορική «Αυγή» στο πλαίσιο μιας οικονομικής δυσπραγίας και μάλιστα σε χρόνο όπου ο Αλέξης Τσίπρας είναι υπό κρίση από τα μέλη του κόμματος.

Αν και το θέμα του έκτακτου συνεδρίου διχάζει τις ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το χρόνο που θα πραγματοποιηθεί, η «προεδρική φρουρά», βασισμένη στο δόγμα «όσα φέρνει μια στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος», πιστεύει ότι ένα έκτακτο γεγονός μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον ηγέτη να κερδίσει χρόνο.

Θεωρεί λοιπόν, παρότι φαίνεται ότι θέλει γρήγορες διαδικασίες για το συνέδριο, πως ο χρόνος μπορεί να είναι σύμμαχος για αυτούς στο στόχο να παραμείνει ο… «άχαστος» Τσίπρας στην ηγεσία του κόμματος.

Πάντως τις επόμενες ώρες αναμένεται ο τρόπος που θα εκφραστεί το αποτέλεσμα της ζύμωσης στην εσωκομματική αντιπολίτευση για τη χρεοκοπία των μελών της «προεδρικής φρουράς», των επιφορτισμένων με τα ΜΜΕ. Η κριτική αρχίζει από τη… σοκαρισμένη Πόπη Τσαπανίδου, περιλαμβάνει τον στενό της συνεργάτη Μπάμπη Παπαδάκη, αλλά και το πρόσωπο που παραδοσιακά είχε παρέμβαση, μέσω της πένας του, στη σκέψη του προέδρου, τον Θανάση Καρτερό. Πάντως, τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν «κινούμενη άμμο», με κανέναν να μην μπορεί να προεξοφλήσει την όποια εξέλιξη στις επόμενες ώρες.