Λίγες ημέρες μετά την πανωλεθρία στις πρώτες κάλπες της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας έβαζε στο περιθώριο τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος –κυρίως αυτά της Ομπρέλας– και ανακοίνωνε την task force που θα άλλαζε τους… συσχετισμούς πριν από τις δεύτερες εκλογές, προκαλώντας γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθεί η κορυφαία, σε δημοκρατικές διαδικασίες, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία ο Αλέξη Τσίπρας μίλησε χωρίς να επιτρέψει σε κανέναν άλλον να τοποθετηθεί, αποφασίζοντας πως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να στείλουν email με τις παρατηρήσεις τους.

Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα. Στη συνέχεια τη… μοίρασε στα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και στους πολίτες, οι οποίοι μια ακόμη φορά δεν… κατάλαβαν τι έκαναν.

Η task force είχε γίνει αποδεκτή με… διθυραμβικά σχόλια από τα φίλα, στον ΣΥΡΙΖΑ, προσκείμενα ΜΜΕ, παρότι η παρουσίασή της είχε συνοδευθεί από ένα απαγορευτικό. Ένα απαγορευτικό που αφορούσε τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος ως προς την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικά πάνελ.

Πόπη Τσαπανίδου, Κώστας Ζαχαριάδης, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Διονύσης Τεμπονέρας, Βαγγέλης Αποστολάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Νικόλας Φαραντούρης, Διάνα Βουτυράκου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και Όθων Ηλιόπουλος ανέλαβαν, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, να σπρώξουν τον… ΣΥΡΙΖΑ.

Το τι τελικά έγινε είναι γνωστό. Αλεξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν και άλλα ποσοστά φτάνοντας στο 17,8% και ανοίγοντας το δρόμο σε εξελίξεις. Φέρνοντας και τον αρχηγό του κόμματος μπροστά στις ευθύνες για την τακτική που επέλεξε και για την πόλωση του πολιτικού κόμματος με ακραίες μεθόδους.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να παίξει μπάλα με τους δικούς του ανθρώπους. Ακόμη και τους πασοκογενείς έβαλε εν μέρει στο περιθώριο. Κυρίως όμως άφησε εκτός τους εκφραστές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πως θα αλλάξει το κόμμα εν… κινήσει.

Η προσπάθεια εστέφθη με παταγώδη αποτυχία. Παρέσυρε όμως σε αυτήν την αποτυχία τα νέα πρόσωπα και τα… βαριά βιογραφικά που θα μπορούσε να αξιοποιήσει την επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι θεωρούνται –χαρακτηρίζονται έτσι και εσωκομματικά– συνυπεύθυνοι για τις αρνητικές εξελίξεις.

Και αυτό θα γίνεται ακόμη περισσότερο ορατό το προσεχές διάστημα. Όταν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών φύγει από το επίπεδο Πολάκη και την κόντρα του με τον Μπίστη και πάει σε επίπεδο συνιστωσών και απογοητευμένων αριστερών…