Αλλαγές από την επιτροπή καταστατικού για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της διαφάνειας, την εξοικονόμηση στα οικονομικά κόστη, και σαρωτικές οργανωτικές αλλαγές, πρότεινε από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Έσπευσε, ωστόσο, να λειάνει την απολυτότητα του αρχηγού και την προσφιλή του τακτική «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», σημειώνοντας ότι πρόκειται για προτάσεις και ιδέες, οι οποίες μέσα από το διάλογο μπορούν να αλλάξουν και πως θα γίνει η απαραίτητη διαβούλευση στις κομματικές διαδικασίες.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, είναι η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να γίνει το καταστατικό συνέδριο που θα αποφασίσει τις όποιες αλλαγές.

Σε ρόλο προέδρου της... ενότητας, μετά και την επιστολή - πλαίσιο της κίνησης των 87, με σκληρή κριτική στις αποφάσεις και τη στάση του, τόνισε με νόημα ότι «η κοινωνία μας παρακολουθεί και ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί και θα κερδίσουμε ή θα μείνουμε πίσω και η κοινωνία θα μας ξεπεράσει,» και έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα: «Πάμε όλοι μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό και πρωταγωνιστή».

Με τις προτάσεις στη Βουλή για σύγκρουση με όλα τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την ατζέντα για τις συγκλίσεις,, υποστήριξε ο Στέφανος Κασσελάκης και προέβλεψε, απαντώντας στις σκέψεις στελεχών της Κουμουνδούρου για συμπορεύσεις και συνενώσεις με το ΠΑΣΟΚ και άλλα τμήματα, του αυτοαποκαλούμενου προοδευτικού τοξου, ότι «ενώσεις διά της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν».

«Κοινωνική απαίτηση είναι μια γνήσια προοδευτική κυβέρνηση που δεν θα θεωρεί ταξικούς αντίπαλους ένα εκατομμύριο ελευθεροεπαγγελματίες, μικρομεσαίους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι «η αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να βιοπορίζεσαι».

Έκανε αναλυτική αναφορά στα οικονομικά του κόμματος και της λειτουργίας των μέσων του. «Δεν έχουμε καμία οφειλή σε τράπεζα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι: «έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν αποφάσεις για τα ιστορικά μέσα και για το λόγο αυτό θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα η Πολιτική Γραμματεία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι ένας 36χρονος νέος άνθρωπος...»

Επανέλαβε ότι το δήθεν σύστημα Μητσοτάκη είχε στόχο να «δολοφονήσει» την προσωπικότητά του, «την ίδια ώρα που συγκαλύπτονται υποκλοπές και μονταζιέρες» και... ανακάλυψε ότι ηττήθηκε πολιτικά γιατί δεν είχε...διαβάσει Μπρέχτ. «Θεώρησα ότι επειδή έλεγα την αλήθεια θα ήταν αρκετό, αλλά δεν είχα διαβάσει Μπρεχτ που ανέφερε και τους τρόπους που αυτό μπορούσε να αποδώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά για να προτάξει και πάλι στο κέντρο της σκηνής το...εγώ του.

«Είμαι ένας 36χρονος νέος άνθρωπος που έχει δημοσιοποιήσει όλες του τις επιλογές», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης και τόνισε ότι από την αρχή αναφέρθηκε στο Πόθεν Έσχες του και αυτοί που κυβερνούν παρέτειναν την ημερομηνία υποβολής του για τους εαυτούς του και ποιος ξέρει τι θέλουν να κρύψουν, συμπλήρωσε με τη μορφή ερωτήματος.

Ταυτόχρονα κάλεσε τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης, να δημοσιοποιήσουν μαζί με τον ίδιο τις δηλώσεις τους.

Αναφερόμενος στα ζητήματα των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων τόνισε ότι δεν έχει μυστικούς κύκλους, και δεν το εκπροσωπεί η τοξικότητα και συμπλήρωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα οποιαδήποτε προσπάθεια «ρευστοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση για ένα κράτος δικαίου, στις αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και στην εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης, ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, γιατί αν οι κουρασμένοι από τα ψέματα των πολιτών, πολίτες πήγαιναν να ψηφίσουν η ακροδεξιά θα ήταν ασήμαντη εκλογικά. «Αν δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό, σημαίνει ότι θα κυβερνά η αποχή, δηλαδή θα κυβερνούν οι διεφθαρμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε υποκρισία ότι ο Αντώνης Σαμαράς υπέγραφε έγγραφα όπου η Β. Μακεδονία (πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών) ως προς το θέμα της ονομασίας της αναφέρονταν ως «Μακεδονία» και για την Τουρκία ότι είναι μία χώρα με έναν συμπαθή λαό που όμως την κυβερνά ένα καθεστώς με αναθεωρητικές αντιλήψεις.