Τη θέσπιση ορίων ώστε να μην υποστούν οικονομική ζημιά οι συνταξιούχοι που εργάζονται, εξήγγειλε ο υπουργός Eργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για την επιβολή ενός επιπλέον μικρού φόρου επί του δηλωθέντος εισοδήματος από την εργασία του συνταξιούχου, ο οποίος θα αντικαταστήσει το πέναλτι του 30% που ισχύει σήμερα. «Δεν πρέπει να τιμωρούμε του συνταξιούχους που εργάζονται είτε για να ενισχύσουν το εισόδημά τους είτε για να νιώθουν ενεργοί πολίτες» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Δεν θα βγει χαμένος κανένας συνταξιούχος όπως δείχνουν ορισμένα προσχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Θα ορίζουμε “κόφτες” ώστε να μην υποστεί κανείς ζημία». 

Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι θα επανεξεταστούν οι διατάξεις που «μπλοκάρουν» τη συνταξιοδότηση των, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ. Όπως εξήγησε, αν ο πολίτης που θέλει να συνταξιοδοτηθεί οφείλει έως 20.000 ευρώ τότε το ποσό παρακρατείται σε δόσεις από τη σύνταξη του. Από το επόμενο ευρώ και πάνω, ο πολίτης δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί αν δεν καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. 

Για την επαναφορά των τριετιών ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «στόχος είναι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, προκειμένου σε ένα – ενάμιση χρόνο να επιστρέψουμε δικαιώματα που χάθηκαν τα χρόνια των μνημονίων». 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τις επιχειρήσεις που είχαν υψηλά κέρδη να αυξήσουν τους μισθούς, ενώ αναφερόμενος στο εργασιακό τοπίο στον τουρισμό είπε ότι θα επιδιώξει να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για τους εργαζομένους και η ασφάλεια σε κλάδους με υψηλή επικινδυνότητα όπως αυτός των διανομέων φαγητού. 

Τέλος, είπε ότι τον Οκτώβριο θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις φορολογικές, θεσμικές και ελεγκτικές αλλαγές στη λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων.