Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας επεσήμανε στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πως «δεν έχουμε δικαίωμα να επιδεικνύουμε πολιτική μυωπία και αδράνεια, προκαλώντας υστέρηση, αντί να συμβάλλουμε στην πρόοδο». Πιο συγκεκριμένα, είπε πως η εκκίνηση της διαδικασίας για μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις και θα εκσυγχρονίσει αναχρονιστικές διατάξεις, όπως για το άρθρο 16 για τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ.

Επίσης, έκανε λόγο γενικότερα για τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση και που παρουσιάστηκαν χθες στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αποτυπώνουν το όραμά μας, μια παραγωγική, κοινωνική, πράσινη και ψηφιακή δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα». Όπως είπε, η ευημερία «θα έρθει μέσα από υψηλότερη, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή» και τόνισε πως σε αυτό θα συμβάλλουν «οι υψηλότεροι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με συνέχιση της μείωσης των φόρων και των εισφορών, πρωτίστως στην εργασία, οι αυξήσεις στις συντάξεις, η συνέχιση της έκρηξης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που αποτελεί και το διαβατήριο για χαμηλότερα επιτόκια, με περισσότερες επενδύσεις και δουλειές χωρίς πισωγυρίσματα».

Πέτσας: Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο χάρη και στην αυταπάρνηση του υγειονομικού προσωπικού 

Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε και για τη λειτουργία του κράτους, σχετικά με την οποία, όπως υπογράμμισε, απαιτείται ανασχεδιασμός δομών, ανακατανομή των προσλήψεων υπέρ των τομέων υψηλής πολιτικής προτεραιότητας, όπως η υγεία, η ασφάλεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαιτείται επίσης η συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Τέλος, ειδική μνεία έγινε και στον τομέα της Υγείας, με τον κ. Πέτσα να αναγνωρίζει πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) «στάθηκε όρθιο χάρη και στην αυταπάρνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού στα χρόνια της πανδημίας, αλλά έχει δρόμο να κάνει για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες των Ελλήνων». Σε αυτό, σημείωσε, θα συμβάλει η πρόσληψη δέκα χιλιάδων γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ, ο νέος νοσοκομειακός χάρτης με δύο νέα νοσοκομεία συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, η αναβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας και φυσικά η συνέχιση της άυλης συνταγογράφησης και του ιατρικού φακέλου, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας.