Τη στήριξη του αγροτικού τομέα με σειρά παρεμβάσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στις δράσεις του υπουργείου, προτεραιότητα θα δοθεί στην αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών, με στόχο μέχρι το 2027 ο αριθμός τους να φτάσει τους 60.000, και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντάσσεται και η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για το νερό και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε ειδική μνεία στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο υποστηρίζει παρεμβάσεις και δράσεις ύψους 19,3 δισ. ευρώ και προανήγγειλε τη μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών στα τρόφιμα. 

Αναπτύσσοντας τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι για την υλοποίηση του σχεδίου έχει μπει σε προτεραιότητα η αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. 

Νέοι αγρότες 

Θα αυξηθεί ο αριθμός των κατ' επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027. Ήδη φέτος, τρέχει το αυξημένο «κονδύλι» της ενίσχυσης των 40.000 ευρώ ανά αγρότη, ενώ, όπως υπενθύμισε ο υπουργός, το σχετικό Πρόγραμμα Νέων Γεωργών είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα. Έτσι, 14.000, περίπου, νέοι αγρότες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, ύψους 527 εκατ. ευρώ. Καθώς εξοικονομήθηκαν οι απαραίτητη πόροι εντάσσονται όλοι οι επιλαχόντες στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών. Πρακτικά αυτό θα σημάνει την ένταξη 2.096 επιλαχόντων νέων αγροτών στο πρόγραμμα, με ποσό 77 εκατ. ευρώ. 

Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027

Το Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου υποστηρίζει παρεμβάσεις και δράσεις ύψους 19,3 δισ. που καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες της χώρας μας και των αγροτικών μας περιοχών. Όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, επιδιώκουμε τη μετάβαση προς έναν έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, σταθερό και διαφοροποιημένο αγροτικό τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα, μακροπρόθεσμα, την ασφάλεια των τροφίμων. 

Διαχείριση των υδάτινων πόρων

«Διαμορφώνουμε μια εθνική στρατηγική για το νερό, που αντανακλά τον δραματικό του ρόλο ως εχέγγυο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τη συνακόλουθη ανταγωνιστική αύξηση της παραγωγής και την ενδυνάμωση της ευρύτερης γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας», τόνισε ο κ. Αυγενάκης και ανακοίνωσε ότι στην παρέμβαση περιλαμβάνεται η αναμόρφωση των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ, καθώς και η υλοποίηση του μεγαλύτερου από ποτέ προγράμματος εγγειοβελτιωτικών έργων, συνολικού κόστους άνω των 4 δισ. ευρώ, με κύριο στόχο την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των απωλειών, την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών. «Και για όλα αυτά, οι ωφελούμενοι αγρότες δεν θα επωμιστούν κόστος» είπε.

Ο κ. Αυγενάκης μίλησε επίσης για τη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια, τη μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών στα τρόφιμα, την ψηφιακή γεωργία. «Αποτελεί χρέος μας να τιμήσουμε απόλυτα την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και να δικαιώσουμε την εντολή του να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο τολμηρά την πορεία της Ελλάδας μας στον δρόμο της ουσιαστικής ανάπτυξης, της ευημερίας και προκοπής για κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνα. Σε αυτή την πορεία, η γεωργία μπορεί και πρέπει να ανακτήσει τον ιστορικό της ρόλο, ως ένας εκ των θεμελιωδών πυλώνων ανάπτυξης του τόπου μας, αλλά και ως σύγχρονος καταλύτης για τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης. Εξήγησε ότι για την κυβέρνηση η πράσινη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δυνατότητα του πρωτογενούς τομέα να συμμετάσχει με δομικό ρόλο στην 4η βιομηχανική επανάσταση, είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας, το οποίο -όπως είπε- θα κερδίσουμε. Πρόσθεσε πως «η στρατηγική που έχουμε θέσει σε κίνηση για την πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα στον πρωτογενή τομέα, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύγχρονες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα του 21ου αιώνα, την απελευθέρωση του δυναμικού του Έλληνα και της Ελληνίδας καλλιεργητή, επαγγελματία της γης ή επιστήμονα και την αναμόρφωση των γεωργικών οργανισμών με στόχο την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση του παραγωγού».