Δέσμιος της κοντής μνήμης του, ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στα πολιτικά μονοπάτια της χώρας ξεχνώντας πως το κόμμα του οποίου ηγείται πρωταγωνίστησε στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, εκείνη των μνημονίων, που αποτέλεσαν προσάναμμα στη φλόγα του λαϊκισμού και των πλατειών. Με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ εξανεμίστηκε, αλλά δεν παρεξέκλινε εκατοστό της πορείας του.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

«Στην πραγματικότητα, ζούσαμε για πολλοστή φορά την κλασική σύγκρουση ανάμεσα στην πολιτική της ευθύνης που προκαλεί δυσαρέσκεια και παράγει κόστος και την πολιτική της αυτοαναφορικής και ανεξέλεγκτης "πεποίθησης" που διανέμει προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα και χωρίς να λυπάται για καμία συνέπεια» έχει γράψει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της περιόδου Ευάγγελος Βενιζέλος, μάρτυρας της γέννησης του «αντισυστημικού» ΣΥΡΙΖΑ που δεν δίσταζε να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με ακροδεξιά στοιχεία, έστω και αν μοιράζονταν «πάνω» και «κάτω» τις πλατείες.

«Η "πλατεία των αγανακτισμένων" ήταν ο τοπογραφικός συμβολισμός που λειτούργησε για χρόνια ως άλλοθι για κάθε εκδοχή εθνικολαϊκισμού, αλλά και για ακραίες μορφές συμβολικής και υλικής πολιτικής βίας» συνεχίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε άρθρο του δε έχει αναφερθεί στην απειλή της Δημοκρατίας: «Η Δημοκρατία υπό όλες τις ιστορικές και θεσμικές εκδοχές της είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο του λαϊκισμού, αν με τον όρο αυτόν χαρακτηρίσουμε όλες τις πολιτικές συμπεριφορές που συνδέονται με την έναντι παντός τιμήματος διεύρυνση της εκλογικής επιρροής και κυρίως την αποφυγή διατύπωσης αντιδημοφιλών θέσεων και λήψης αντιδημοφιλών αποφάσεων».

Λαϊκιστική τακτική

Σε αντίθεση λοιπόν με την ιστορία του κόμματός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης υιοθετεί τη λαϊκιστική τακτική των αντιπάλων του και μάλιστα με τέτοια... επιτυχία που την κάνει δική του. Η μακρά πορεία του στα ευρωπαϊκά σαλόνια δεν άφησε κάποιο σημάδι επάνω του ενώ η επιλογή να προχωρήσει στην πρόταση δυσπιστίας συνεργαζόμενος ακόμα και με τους Σπαρτιάτες, δείχνει πως προτεραιότητά του είναι αποκλειστικά η εξουσία, με όποιο τίμημα, έστω και αν αποτελέσματα δεν βλέπει προς ώρας – το αντίθετο μάλλον. Με τον τρόπο του ο Νίκος Ανδρουλάκης επαναλαμβάνει τα εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ: «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» είχε δηλώσει ο Νίκος Βούτσης ως πρόεδρός της για να δικαιολογήσει τη συμπόρευση σε μια σειρά από ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή.

Την ίδια άποψη ίσως μοιράζεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δυστυχώς στην Ελλάδα, ο λαϊκισμός είναι erga omnes». Η δήλωση αυτή είχε γίνει από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά ο χρόνος την έσβησε από τη μνήμη του ή μάλλον την προσάρμοσε στα νέα δεδομένα. Ο λαϊκισμός είναι έναντι όλων όταν στόχος είναι να κερδίσεις πόντους στις επικείμενες ευρωεκλογές, να μείνεις ζωντανός στο παιχνίδι και ίσως μια μέρα να κατακτήσεις την εξουσία, ως λάφυρο αν το κύμα σε πάει εκεί...

Εχει μετατρέψει σε στέκι του ακόμη και τον Αρειο Πάγο

Ο λαϊκισμός δεν είναι προφανώς η μόνη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετεί ο Νίκος Ανδρουλάκης πατώντας στα βήματα του Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας πως έτσι θα φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου όχι ως επισκέπτης αλλά ως ένοικος. Η αντιγραφή γίνεται σε τέτοιο βαθμό που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μετατρέψει σε... στέκι του ακόμα και τον Αρειο Πάγο στον οποίο μπαινόβγαιναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίχως αφορμή και δίχως αιτία με στόχο να εκμεταλλευτούν το κύρος του για τα δικά τους σχέδια.

Αντί να αποδεχθεί την κοινοβουλευτική ήττα στην πρόταση δυσπιστίας, εκείνος επιλέγει τώρα να κάνει υποδείξεις στη Δικαιοσύνη και σήμερα στις 11:00 καταθέτει αναφορά για τη διερεύνηση και ποινική αξιολόγηση των καταγγελλομένων σε δημοσιεύματα για τα ηχητικά του ΟΣΕ που σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών. «Ποιος την ώρα που χάσαμε 57 συνανθρώπους μας είχε την προτεραιότητα να πάρει πριν από τη Δικαιοσύνη και την αστυνομία τους επίμαχους διαλόγους, να τους χαλκεύσει και μετά να τους δώσει σε ένα φιλικό μέσο μαζικής ενημέρωσης για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη; Αυτό το αδίστακτο χέρι πρέπει να μάθουμε ποιο είναι. Γι’ αυτό, επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, τη Δευτέρα το πρωί θα είμαι στον Αρειο Πάγο. Γιατί πρέπει να υπάρξει έρευνα, άπλετο φως, και ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια. Ποιοι είναι αυτοί που είχαν την προτεραιότητα εκείνο το βράδυ, να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Νίκος Ανδρουλάκης, προαναγγέλλοντας την επίσκεψή του στον Αρειο Πάγο.