Από τις 15 έως τις 18 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο η 3η ολομέλεια της 20ής Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Το θέμα αυτής της ολομέλειας ήταν η περαιτέρω εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο και η προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού. Για όλα αυτά θέματα ο πρέσβης Σιάο Τζουντσένγκ παρέθεσε συνέντευξη τύπου πριν από 3 μέρες στην πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα παρουσία των εκπροσωπών των μέσων ενημέρωσης. Η ολομέλεια όπως τόνισε ο πρέσβης στέλνει τέσσερα σημαντικά μηνύματα και πέντε νέες ευκαιρίες που συμπεριλαμβάνει και τις σχέσεις Κίνας-Ελλάδας.

Η Κίνα όπως κατέθεσε ο πρέσβης έγραψε ένα νέο κεφάλαιο στα δύο μεγάλα θαύματα της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και της μακροπρόθεσμης κοινωνικής σταθερότητας, βγάζοντας σχεδόν 100 εκατομμύρια αγροτικούς ανθρώπους από τη φτώχεια και συμβάλλοντας πάνω από το 70% στη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας. Για πολλά χρόνια, η συμβολή της χώρας στη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει ξεπεράσει το 30%, προωθώντας σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη: «Η Κίνα έχει δεσμευτεί σε μια ειρηνική αναπτυξιακή πορεία, η οποία κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και στο Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η Κίνα προτείνει την οικοδόμηση νέων διεθνών σχέσεων που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τη δικαιοσύνη και τη συνεργασία ενώ θα είναι εντελώς διαφορετική από την παραδοσιακή πορεία των μεγάλων δυνάμεων. Η Κίνα βασίζεται στην κοινή, συνολική, συνεργατική και βιώσιμη ασφάλεια. Η χώραείναι η μεγαλύτερη παρουσία στη συνεισφορά των ειρηνευτικών προτάσεων από όλα τα μόνιμων μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η χώρα ηγήθηκε της κοινής δήλωσης των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αποτροπή πυρηνικού πολέμου και διερεύνησε και άσκησε λύσεις σε θέματα hot spot με κινεζικά χαρακτηριστικά. Επίσης μεσολάβησε για τη συμφιλίωση και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν».

Ένα άλλο μήνυμα είναι, όπως ανέφερε ο πρέσβης το άνοιγμα του κινεζικού εκσυγχρονισμού. Η Κίνα θα παραμείνει προσηλωμένη στη βασική κρατική πολιτική του ανοίγματος προς τον έξω κόσμο και θα υιοθετήσει μια πιο προορατική στρατηγική ανοίγματος. Θα συνεχίσει να βελτιώνει το επίπεδο της ανοιχτής οικονομίας της και να αναπτύσσει νέους θεσμούς για μια ανοιχτή οικονομία υψηλότερων προδιαγραφών και θα ευθυγραμμιστεί με τους διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες υψηλών προδιαγραφών και θα επιτύχει την ευθυγράμμιση και συμβατότητα σε κανόνες, κανονισμούς, διαχείριση και πρότυπα σε τομείς όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι βιομηχανικές επιδοτήσεις, τα περιβαλλοντικά πρότυπα, η προστασία της εργασίας, οι κρατικές προμήθειες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και του χρηματοοικονομικού τομέα, για τη δημιουργία ενός διαφανούς, σταθερού και προβλέψιμου θεσμικού περιβάλλοντος.

Θα υπάρξει πρωτοβουλίας Διακυβέρνησης Τεχνητής Νοημοσύνης» και της «Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια Δεδομένων». Η χώρα θα συνεχίσει επίσης να χτίζει μηχανισμούς για την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό, προωθώντας τις έννοιες του πολιτισμού που δίνουν έμφαση στην ισότητα, την αμοιβαία μάθηση, τον διάλογο και ενσωμάτωση, αξιοποιήστε πλήρως τις πλατφόρμες όπως το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών και επεκτείνετε τις διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασία.

Ποιες νέες ευκαιρίες θα φέρει η 3η Ολομέλεια στη συνεργασία Κίνας-Ελλάδας;

Η συνολική εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων από την Κίνα και το άνοιγμα σε υψηλό επίπεδο δεν θα ωφελήσει μόνο τον κινεζικό λαό αλλά θα δημιουργήσει επίσης νέες ευκαιρίες για χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Νέες Ευκαιρίες για από κοινού κατασκευή έργων υψηλής ποιότητας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

Όπως ανάφερε ο πρέσβης:«Η Κίνα και η Ελλάδα είναι φυσικοί εταίροι στην από κοινού οικοδόμηση BRI. Η συνεργασία μας έχει δημιουργήσει υποδειγματικά έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά. Πρόσφατα, το λιμάνι βραβεύτηκε ως ο «Πρωταθλητής της Ελληνικής Οικονομίας» ενώ πήρε και άλλα βραβεία, που αποτελούν σημαντική αναγνώριση από την ελληνική κοινωνία για τη συμβολή του Λιμένα Πειραιά στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας ως κορυφαίο λιμάνι στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η Κίνα θα βελτιώσει τους μηχανισμούς για την προώθηση από κοινού κατασκευής υψηλής ποιότητας BRI, συνεχίζοντας την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Belt and Road Science and Technology Innovation και ενισχύοντας πολυμερείς πλατφόρμες συνεργασίας στην πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή οικονομία, την τεχνητή νοημοσύνη, την ενέργεια, τη φορολογία, τη χρηματοδότηση και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών. Η Κίνα θα βελτιώσει το ολοκληρωμένο δίκτυο ξηράς-θαλάσσης-αέρα και θα δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο δίκτυο συνδεσιμότητας για το BRI και θα προωθήσει σημαντικά εμβληματικά έργα και μικρά αλλά όμορφα έργα βιοπορισμού.

Στο μέλλον, η Κίνα και η Ελλάδα θα μπορούν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε παραδοσιακούς τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά, διευρύνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς πράσινου, της ψηφιακής τεχνολογίας και της μείωσης του κινδύνου καταστροφών. Μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να διευκολύνουμε την είσοδο περισσότερων ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά, να ενισχύσουμε τη διαδρομή ξηράς-θάλασσας Κίνας-Ευρώπης και να προωθήσουμε τη μακροπρόθεσμη, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά».

Νέες Ευκαιρίες Πράσινης Συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας

Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας στον πράσινο μετασχηματισμό αυξάνεται σταδιακά, γεγονός που βοηθά την Ελλάδα να εφαρμόσει την εθνική ενεργειακή και κλιματική στρατηγική της και να προωθήσει τον πράσινο μετασχηματισμό. Το έργο αιολικής ενέργειας της Θράκης, που επενδύθηκε από την China Energy, παρήγαγε περίπου 632 εκατομμύρια kwt πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 30.000 ελληνικών νοικοκυριών, που ισοδυναμεί με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 630.100 τόνους και εξοικονόμηση 255.300 τόνων τυπικού άνθρακα. παρέχοντας επομένως υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας.

Από τότε που τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα εισήλθαν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά το 2023, μάρκες όπως οι MG, BYD, Seres, Dongfeng Voyah και Lynk & Co έχουν εξάγει σχεδόν 3.000 ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα, καθιστώντας την Κίνα τη 10η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία από την κινεζική Yutong παραδόθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επιταχύνοντας σημαντικά τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και πράσινων στον τομέα των μεταφορών της Ελλάδας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής για τους ντόπιους.

Η σύνοδος ολομέλειας αποφάσισε ότι η Κίνα θα επιταχύνει τον ολοκληρωμένο πράσινο μετασχηματισμό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και θα στηρίξει τις επιχειρήσεις στην αναβάθμιση των παραδοσιακών βιομηχανιών με ψηφιακές και πράσινες τεχνολογίες. Στο μέλλον, η Κίνα και η Ελλάδα μπορούν να συνδυάσουν καλύτερα τα πλεονεκτήματα της πράσινης τεχνολογίας της Κίνας με τις γεωγραφικές και φυσικές συνθήκες της Ελλάδας για να εμβαθύνουν συνεχώς τη συνεργασία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινες μεταφορές, τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και άλλους τομείς.

Νέες ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Κίνα

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Κίνα είδε την ίδρυση 26.870 νέων επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, σημειώνοντας αύξηση 14,2% από έτος σε έτος. Αυτό αποδεικνύει ότι οι ξένες εταιρείες συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες για την κινεζική αγορά και είναι όλο και πιο σίγουροι για την επέκταση των επενδύσεών τους στην Κίνα. Οι ξένες επιχειρήσεις αποτελούν σημαντική δύναμη για την προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού. Η Κίνα θα βελτιώσει περαιτέρω το σύστημα και το μηχανισμό για το άνοιγμα υψηλού επιπέδου, θα εμβαθύνει τη μεταρρύθμιση του συστήματος των ξένων επενδύσεων και τη διαχείριση εξωτερικών επενδύσεων για να επιτρέψει στις ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν και να λειτουργήσουν καλύτερα στην Κίνα και να δημιουργήσει ένα προσανατολισμένο στην αγορά, βασισμένο στη νομοθεσία, και διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ξένων επενδυτών με νόμο, την επέκταση του καταλόγου των ενθαρρυνόμενων βιομηχανιών για ξένες επενδύσεις, τη λογική μείωση της αρνητικής λίστας για πρόσβαση στις ξένες επενδύσεις, την πλήρη άρση των περιορισμών στις ξένες επενδύσεις στον μεταποιητικό τομέα και την προώθηση του κανονικού ανοίγματος των τηλεπικοινωνιών, του διαδικτύου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της ιατρικής. Η Κίνα θα εμβαθύνει επίσης τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα και τον μηχανισμό προώθησης ξένων επενδύσεων, διασφαλίζοντας την εθνική μεταχείριση των ξένων επιχειρήσεων όσον αφορά την απόκτηση στοιχείων, προσόντων, προτύπων, κρατικών προμηθειών και υποστηρίζοντας τη συμμετοχή σε συνεργασία σε προηγούμενες και κατάντη βιομηχανικές αλυσίδες. Καλωσορίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επιβιβαστούν στο τρένο της εντεινόμενης μεταρρύθμισης της Κίνας και να μοιραστούν ευκαιρίες ανάπτυξης με την Κίνα.

Νέες Ευκαιρίες Ναυτιλιακής Συνεργασίας

Όπως ανέφερε ο πρέσβης τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα είναι μεγάλα θαλάσσια έθνη που εκτιμούν ιδιαίτερα την προστασία και τη βιώσιμη χρήση των ωκεανών και των θαλάσσιων πόρων. Και οι δύο έχουμε μακροχρόνιους θαλάσσιους πολιτισμούς. Η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στη ναυπηγική βιομηχανία και τις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών, ενώ η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο. Η θαλάσσια συνεργασία μας έχει γίνει ένας σημαντικός κρίκος στις σχέσεις Κίνας-Ελλάδας.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη στρατηγική ευθυγράμμιση με την Ελλάδα, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας, στην ενίσχυση της θαλάσσιας τεχνολογικής καινοτομίας, στη βελτίωση της παγκόσμιας θαλάσσιας διακυβέρνησης και στην προστασία του θαλάσσιου οικολογικού περιβάλλοντος. Η Κίνα είναι έτοιμη να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα στη θαλάσσια τεχνολογία, την πράσινη ναυτιλία, την πρόληψη καταστροφών και τον μετριασμό. Θα αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις ηγετικές και ακτινοβολίες του λιμένα του Πειραιά, θα το συνδέσουμε καλύτερα με τον σιδηρόδρομο Ουγγαρίας-Σερβίας και θα συζητήσουμε για τη δημιουργία ενός πάρκου οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με βάση το λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μετατραπεί ο Πειραιάς σε περιφερειακό και παγκόσμιο logistics κεντρικό σημείο.

Θα αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις διεθνείς ναυτιλιακές εκθέσεις και τις ομαδικές επισκέψεις για να προωθήσουμε τη διμερή συνεργασία στον κλάδο της ναυτιλίας, επεκτείνοντας σταδιακά σε ολόκληρη την αλυσίδα του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής, του σχεδιασμού, του μάρκετινγκ, των μεταφορών, της εφοδιαστικής και της αποθήκευσης και της χρηματοοικονομικής ασφάλισης».

Νέες ευκαιρίες για την Κίνα και την Ελλάδα να διατηρήσουν από κοινού τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια

Η Κίνα ήταν ανέκαθεν οικοδόμος της παγκόσμιας ειρήνης, συνεισφέροντας στην παγκόσμια ανάπτυξη και υπερασπιστής της διεθνούς τάξης όπως ανέφερε ο πρέσβης. Το 2022, η Κίνα πρότεινε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας, δίνοντας έμφαση σε μια έννοια ασφάλειας κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα πρότεινε 20 βασικές κατευθύνσεις συνεργασίας στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και σημείωσε σημαντική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ειδικών εγγράφων θέσης σε θέματα όπως η κρίση στην Ουκρανία, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και το πρόβλημα του Αφγανιστάν.

Η Κίνα προώθησε με επιτυχία τη συμφιλίωση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, συμβάλλοντας σε ένα «κύμα συμφιλίωσης» στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα έχει επίσης εμπλακεί βαθιά στη διατήρηση της ειρήνης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την κλιματική αλλαγή, την πρόληψη και μείωση των καταστροφών, την ψηφιακή διακυβέρνηση και την καταπολέμηση του διακρατικού εγκλήματος με όλες τις πλευρές.

Πρόσφατα, η Κίνα μεσολάβησε με επιτυχία στην εσωτερική συμφιλίωση 14 παλαιστινιακών φατριών, μάρτυρας της υπογραφής της Διακήρυξης του Πεκίνου για τον τερματισμό της διαίρεσης και την ενίσχυση της παλαιστινιακής εθνικής ενότητας, φέρνοντας ελπίδα και μέλλον στον παλαιστινιακό λαό. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, που θα συμβάλει στην άμβλυνση της τεταμένης και ταραχώδους κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην πηγή της, θα μειώσει τον αντίκτυπο και την πίεση των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή προς την Ελλάδα και της ΕΕ, και θα συμβάλει επίσης στη χαλάρωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα, διευκολύνοντας την έγκαιρη αποκατάσταση της διαδρομής Ερυθρά Θάλασσα-Διώρυγα του Σουέζ-Ανατολική Μεσόγειος, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της πληθωριστικής πίεσης στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η ενεργή μεσολάβηση της Κίνας στη Μέση Ανατολή για την ειρήνη επιτρέπει στην Ελλάδα και την Ευρώπη να απολαμβάνουν περισσότερα μερίσματα σταθερότητας. Η Κίνα συγχαίρει την Ελλάδα για την επιτυχή εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θητεία 2025-2026 και εκτιμά το σύνθημα της Ελλάδας: «διάλογος, διπλωματία, δημοκρατία» ως πυξίδα για τη θητεία της. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας , η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την Ελλάδα στον ΟΗΕ για να πιέσει από κοινού για την κατάλληλη επίλυση διεθνών και περιφερειακών θεμάτων όπως η Ουκρανία και η Γάζα, να υποστηρίξουν από κοινού μια διεθνή τάξη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και να συμβάλουν από κοινού στην προώθηση της κοινής ασφάλεια για την ανθρωπότητα και διαρκή παγκόσμια ειρήνη.