Ένα νέο καράβι σάλπαρε την Παρασκευή 28 Ιουνίου για να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Η ιστοσελίδα Sino Hellenic Information Post (www.agtship.com) εγκαινιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα παρουσία του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ και πολλών εκπροσώπων της ελληνικής πολιτικής σκηνής, του επιχειρηματικού κόσμου και του πολιτισμού. Η νέα πλατφόρμα που αποσκοπεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δυο χωρών και πολιτισμών και στην προώθηση της περαιτέρω διμερούς συνεργασίας από τη ναυτιλία, το εμπόριο και την οικονομία μέχρι τις Τέχνες, τα Γράμματα, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και την επιστήμη, προσφέρει αξιόπιστη και σε βάθος ενημέρωση στα ελληνικά και κινεζικά.

kina20.jpg

Γεννήθηκε υπό την ομπρέλα του κινεζικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua που έχει παρουσία σε περίπου 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, και το όνομά της δεν επιλέχθηκε τυχαία. 
Τα αρχικά των λέξεων Sino Hellenic Information Post σχηματίζουν τη λέξη ship, πλοίο για να παραπέμπουν στη θάλασσα, έναν στενό συνδετικό κρίκο μεταξύ Κίνας και Ελλάδας επί δεκαετίες. «Αδημονούμε να διασχίσουμε θάλασσες και ωκεανούς να φέρουμε τους δυο λαούς πιο κοντά», δήλωσε ο «καπετάνιος» Λίο Τσου Χαοτιάν, ιδρυτής της Aegean Times International Media που θα διευθύνει το εγχείρημα και παρουσίασε την ιστοσελίδα. 
«Πιστεύω πως η νέα πλατφόρμα θα παρέχει πληρέστερη ποιοτική ενημέρωση στους Έλληνες αναγνώστες και θα βοηθήσει να κατανοήσουν την ελληνοκινεζική συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ‘Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος’ και τις προοπτικές εμβάθυνσής της στην οικονομία και το εμπόριο», είπε ο Λάι Μπο, πολιτικός σύμβουλος της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα, απευθύνοντας χαιρετισμό.

Ο Τιεν Φαν, επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου Ευρώπης του Xinhua που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ως δημοσιογράφος είχε καλύψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Επέστρεψε για να ευχηθεί «Καλές Θάλασσες» στο νέο καράβι. «Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua αποδίδει μεγάλη σημασία στην Ελλάδα και είμαστε ενθουσιασμένοι με τη συνεργασία με όλους σας. Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να κτίσουμε περισσότερους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του. 
Το Xinhua συνεργάζεται επί χρόνια με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Τσεν Γκανγκ, επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών του Xinhua υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Μάρκο Κάντζιο, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Maritimes.gr, μιας ελληνικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που επικεντρώνεται στη ναυτιλία.

kina21.jpg

Xinhua και Maritimes.gr συνεργάζονται ήδη επί μια δεκαετία. Με τη νέα συμφωνία αποσκοπούν να προσφέρουν πιο σφαιρική ενημέρωση για όσα θαυμαστά Έλληνες και Κινέζοι που κατέχουν ηγετικούς ρόλους στη ναυτιλία και ναυπηγήσεις παγκοσμίως, κάνουν στη θάλασσα και να υποστηρίξουν την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ περισσότερων ελληνικών και κινεζικών εταιρειών στον τομέα της ναυτιλίας. «Με τη νέα συμφωνία ελπίζω πως θα βοηθήσουμε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η πολυετής αμοιβαία θετική σχέση Ελλάδος και Κίνας. Και να μην ξεχνάμε ότι όπως οι Έλληνες πλοιοκτήτες στήριξαν  την Κίνα σε δύσκολες εποχές, έτσι και η φίλη Κίνα έμπρακτα στήριξε την Ελλάδα στην οικονομική κρίση», τόνισε ο κ. Κάντζιος.

«Αγαπώ την Ελλάδα και την Κίνα με όλη μου την καρδιά. Αυτές οι δύο μεγάλες χώρες με κάνουν πολύ περήφανη», είπε η Λυδία Λιάνγκ Μανιού, αρχισυντάκτρια του Sino Hellenic Information Post, κλείνοντας την εκδήλωση. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα πάνω από δυο δεκαετίες, παντρεμένη με Έλληνα απέκτησε ένα γιο. «Το Sino-Hellenic Information Post θα επικεντρωθεί στις ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να κατανοήσουμε τις πραγματικές φωνές και τις ανάγκες των ανθρώπων από τις δυο χώρες», είπε για το νέο της «παιδί».

kina22.jpg