Προβλήματα έχουν ανακύψει ξανά μεταξύ Κίνας και Ταιβάν. Ο εκπρώσοπος τύπου της Κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα ερωτηθείς για το αν θα προσκληθεί η περιοχή της Ταϊβάν στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Our Ocean Conference, απάντησε ότι η αρχή της μίας Κίνας αποτελεί έναν ευρέως αναγνωρισμένο και θεμελιώδη κανόνα που διέπει τις διεθνείς σχέσεις και αντιπροσωπεύει την επικρατούσα συναίνεση της διεθνούς κοινότητας. Η περιοχή της Ταϊβάν δεν είναι σήμερα, ούτε και υπήρξε ποτέ κυρίαρχο κράτος. Η συμμετοχή της περιοχής της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς και εκδηλώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της Αρχής της μίας Κίνας. Το 9ο Διεθνές Συνέδριο Our Ocean Conference είναι μια πλατφόρμα για τον διάλογο πάνω στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ως επί το πλείστον κυρίαρχα κράτη. Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει αντιπροσωπεία που θα παραστεί σε αυτό το συνέδριο. Οι αρχές του Δημοκρατικού Κινήματος Προόδου (DPP) της περιοχής της Ταϊβάν απορρίπτουν την Αρχή της μίας Κίνας και απεργάζονται σχέδιο με αποσχιστικές δραστηριότητες με πρόσχημα τις θαλάσσιες υποθέσεις.
Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να επιτραπεί στις αρχές του DPP να παραστούν σε αυτό το συνέδριο. Όλα δε τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να επαγρυπνούν για να καταπολεμήσουν την αποσχιστική ατζέντα του DPP.Όσον αφορά στο θέμα που πριοέκυψε πρόρόσφατα από ορισμένες δυνάμεις που διακήρυξαν ότι είναι αντίθετες στην προοπτική αλλαγής του καθεστώτος στην Ταϊβάν με τη χρήση βίας, λέγοντας ότι θα πιέσουν την Κίνα να στηρίξει την «ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στην περιοχή, ο εκπρόσωπος τύπου σχολίασε ότι πρόκειται για ένα είδος αφηγήματος-παγίδα. Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, και η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της. Αυτό είναι το πραγματικό καθεστώς του ζητήματος της Ταϊβάν, κάτι που αναγνωρίζει ευρέως η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η προσπάθεια να αλλάξει το καθεστώς στην Ταϊβάν δεν προέρχεται από την Κίνα, αλλά από κάποιους που επιδιώκουν την «ανεξαρτησία της
Ταϊβάν», και από εξωτερικές δυνάμεις που έχουν αναμιχθεί στο ζήτημα της Ταϊβάν διαστρεβλώνοντας και υποσκάπτοντας την Αρχή της μίας Κίνας. Με το να ισχυρίζεται κανείς ότι είναι «απαράδεκτη η μονομερής χρήση βίας για να αλλάξει το καθεστώς στην Ταϊβάν» στην ουσία επιβραβεύει την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» υπό το απατηλό πρόσχημα του φιλειρηνισμού, ενώ επιδοκιμάζει μια «ειρηνική διχοτόμηση» υπό το λάβαρο της «ειρήνης».
Η Κίνα ποτέ δεν θα το αποδεχθεί αυτό. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και τους κινέζικους νόμους, τα ύδατα στο Στενό της Ταϊβάν, που εκτείνονται από τις δύο ακτές προς το μέσο του πορθμού, διαιρούνται σε αρκετές ζώνες, μεταξύ αυτών τα εσωτερικά ύδατα, τα χωρικά ύδατα, η συνεχής ζώνη και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η Κίνα ασκεί κυριαρχία και διαθέτει κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στο Στενό της Ταϊβάν. Παράλληλα όμως σέβεται τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών στα σχετικά ύδατα. Η Κίνα αντιτίθεται αποφασιστικά σε οποιονδήποτε αποπειράται να δημιουργήσει επεισόδια στην περιοχή της Ταϊβάν υπό το πρόσχημα της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» στοχεύοντας να πλήξει την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας.