Την 1 Φεβρουαρίου, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ διοργάνωσε διάλογο στρογγυλής τράπεζας με φίλους από τον ακαδημαϊκό χώρο, με θέμα τη δημιουργία μίας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον, που αποτελεί τη βασικότερη συνιστώσα στη διπλωματία της Κίνας σήμερα. Παρουσίασε εκτενώς τις ιδεολογικές προεκτάσεις και τις έμπρακτες εφαρμογές αυτής της ιδέας, καθώς και απάντησε στις απόψεις ορισμένων δυτικών χωρών όσον αφορά αυτή την ιδέα προκειμένου να αποκαταστήσει κάποιες παρεξηγήσεις γύρω από τις προθέσεις της Κίνας.

Ο Πρέσβης Σιάο υπογράμμισε ότι η ιδέα της δημιουργίας μίας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον Μάρτιο του 2013. Αποτελεί την απάντηση της Κίνας στο εξής ερώτημα: «Τι είδους κόσμο πρέπει να χτίσουμε και πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;» Αυτό είναι που η Κίνα, ως μεγάλη χώρα, επιδιώκει με τη διπλωματία της στη νέα εποχή. Αυτός ο ευγενής στόχος συνιστά φυσικά τον πυρήνα της διπλωματικής σκέψης του Σι Τζινπίνγκ. Μετά από δέκα χρόνια έμπρακτης διπλωματίας, η οικοδόμηση μίας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον έχει μετεξελιχθεί από πρωτοβουλία σε σειρά πράξεων και έχει κερδίσει σταδιακά την αναγνώριση και τη στήριξη ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού χωρών, ιδιαίτερα μεταξύ των γειτονικών κρατών της Κίνας αλλά και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Δεν βασίζεται απλά στην εξαιρετική παραδοσιακή κουλτούρα της Κίνας, αλλά εμπνέεται ευρέως από τη σοφία της όλης αρχαίας ανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι σύστοιχη με τις οικουμενικές προσδοκίες των λαών όλων των χωρών. Η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ιδέας. Δεν επιδιώκεται η αφομοίωση άλλων λαών ή πολιτισμών σε έναν μόνο φυλετικό ή πολιτιστικό οργανισμό, ούτε η δημιουργία μιας κοινότητας αξιών: η «προοδευτικότητα» είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η γενική κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προόδου και η γενική λογική της δεν αλλάζουν στην επίμοχθη πορεία της παγκόσμιας ιστορίας. Έμπρακτα χαρακτηριστικά αυτής της ιδέας είναι η «εκτεταμένη διαβούλευση», η «από κοινού συνεισφορά» και η «αμοιβαία ευημερία». Όλες οι χώρες πρέπει να συμμετέχουν, να συνεισφέρουν και να δρέψουν τα οφέλη της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης.

Ο Πρέσβης Σιάο πιστεύει ότι η επιθυμία του λαού της Κίνας για μια καλύτερη ζωή είναι κατ’ ουσία συμβατή με την κοινή επιθυμία των λαών όλων των χωρών για μια πανανθρώπινη κοινότητα με κοινό μέλλον. Ο Πρέσβης υπογράμμισε τα επιτεύγματα της Κίνας μετά τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα της χώρας προς τα έξω στην καταπολέμηση της φτώχειας, την παιδεία, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, την ιατρική περίθαλψη, τις υποδομές και την καθαρή ενέργεια, επιτεύγματα τα οποία έχουν βελτιώσει σημαντικά την ευημερία του κινέζικου λαού.

Δήλωσε την πεποίθησή του ότι η Κίνα θα παραμείνει η σημαντικότερη κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η νέα ώθηση και η δυναμική που φέρνει θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση της κοινής επιθυμίας των λαών όλων των χωρών για μια καλύτερη ζωή. Η από κοινού υλοποίηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» μπορεί να δώσει ενέργεια για τον εκσυγχρονισμό όλων των χωρών ανά τον κόσμο και να προωθήσει την οικοδόμηση ενός ανοικτού, χωρίς αποκλεισμούς και διασυνδεδεμένου κόσμου ανάπτυξης που θα αποτελεί κοινό κτήμα όλων, προσφέροντας έτσι νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία μίας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον.

Όσον αφορά τη σκοπιμότητα των συζητήσεων Κίνας-Ευρώπης για τη δημιουργία μίας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον με δεδομένη την τρέχουσα διεθνή κατάσταση, ο Πρέσβης Σιάο δήλωσε ότι η Κίνα και η Ευρώπη αποτελούν σημαντικούς υποστηρικτές της παγκόσμιας πολυπολικότητας και της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, ενώ προωθούν ενεργά μια ισότιμη και εύτακτη παγκόσμια πολυπολικότητα και την οικονομική παγκοσμιοποίηση. Η Κίνα και η ΕΕ έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές ευθύνες όσον αφορά την προώθηση της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς. Απαντώντας στις παρανοήσεις που ορισμένοι ευρωπαίοι φίλοι έχουν υποπέσει για την Κίνα, ο Πρέσβης Σιάο διευκρίνισε ότι η Κίνα δεν προσπαθεί να υπονομεύσει την υφιστάμενη διεθνή τάξη, αλλά επιδιώκει να προαγάγει τον πραγματικό εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων.

Επιπλέον, η Κίνα δεν επιζητάει να γίνει μια «εσωστρεφής οικονομική δύναμη», αλλά δεσμεύεται να προωθήσει τα οφέλη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης έτσι ώστε να τα μοιράζονται δικαιότερα όλες οι χώρες. Ο Πρέσβης κάλεσε επίσης την Ευρώπη να συνεργαστεί με την Κίνα για την από κοινού προώθηση μιας ισότιμης και εύτακτης παγκόσμιας πολυπολικότητας και της συνολικής οικονομικής παγκοσμιοποίησης, για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μαζί μία πανανθρώπινη κοινότητα με κοινό μέλλον.

Ο Πρέσβης Σιάο υπογράμμισε ότι όσο μεγαλύτερες οι παγκόσμιες αναταραχές και αλλαγές, τόσο πιο ισχυρή θα γίνεται η προσδοκία και η επιθυμία της διεθνούς κοινότητας για ένα κοινό μέλλον. Οι ανταλλαγές και η αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών μπορούν να προσφέρουν πνευματικό σθένος για την οικοδόμηση μίας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον, και ο ρόλος τους είναι αναντικατάστατος. Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ επηρεάζουν την παγκόσμια σταθερότητα και το μέλλον της ανθρωπότητας. Το να γυρίσουν η μία την πλάτη στην άλλη δεν μπορεί να είναι επιλογή για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν είναι επίσης ρεαλιστικό η μία χώρα να αναμορφώσει την άλλη, ενώ η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα είχαν αβάσταχτες συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να φιλοξενήσει και τις δύο χώρες, και η επιτυχία της μίας αποτελεί ευκαιρία για την άλλη. Όταν οι Κινέζοι εξετάζουν τις συγκρούσεις με άλλες χώρες, τείνουν να υιοθετούν την προοπτική του συνολικού μέλλοντος και του πεπρωμένου όλης της ανθρωπότητας. Η ιδέα της οικοδόμησης μίας κοινότητας με κοινό μέλλον για όλη την ανθρωπότητα επιτρέπει στις δύο μεγάλες χώρες, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες, να αναπτυχθούν μαζί και να ωφελήσουν η μία την άλλη.

Ο Πρέσβης απάντησε επίσης στον ισχυρισμό ότι «Η κινέζικη ιδέα της πανανθρώπινης κοινότητας αποτελεί δημιούργημα μιας μεγάλης χώρας που αρέσκεται σε μεγαλόπνοα αφηγήματα, ενώ μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα που έχει μικρό πληθυσμό, είναι φυσικό να επιδιώκουν την ευτυχία με διαφορετικό τρόπο, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στις μικρο-εμπειρίες. Φαίνεται ότι μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχουν κοινά σημεία» λέγοντας εμφατικά ότι τα μεγαλόπνοα αφηγήματα και αυτή η προσέγγιση στην ευτυχία δεν είναι ασύμβατα μεταξύ τους.

Το μεγαλόπνοο αφήγημα της ιδέας της πανανθρώπινης κοινότητας έχει πάντα ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαών και την ευημερία τους, έτσι ουσιαστικά εκφράζει το θεμελιώδες ανθρώπινο αίτημα για ευτυχία. Η από κοινού ανάπτυξη του Λιμανιού του Πειραιά από την Κίνα και την Ελλάδα δείχνει ότι οι δύο πλευρές εντάσσουν την επένδυση στο λιμάνι στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου και στρατηγικού αφηγήματος της από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», το οποίο υπηρετεί τη δημιουργία μίας κοινότητας με κοινό μέλλον για όλη την ανθρωπότητα. Τα αποτελέσματα της σύγκλισης των δύο πλευρών είναι ορατά σε όλους.