Στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές εμφανίζονται σκιές για κάποιους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ. Αρχικά με την παρουσία της υποψήφιας στην Ανατολική Αττική, Βάσιας Αναστασίου, στη ρωσική εκκλησία στο Μενίδι, στην οποία προέβη σε μια ομιλία στήριξης στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ύβρεων κατά της Ουκρανίας και των Ουκρανών, τους οποίους χαρακτήρισε φασίστες και υπεύθυνους για την εισβολή των Ρώσων στα εδάφη τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αλιεύω από το facebook δηλώσεις του υποψηφίου της Α’ Αθήνας, Φατός Μάλαϊ, ο οποίος αναρτά στα αλβανικά ότι θα είναι «η φωνή των Αλβανών στην ελληνική Βουλή» και παραθέτει αποσπάσματα από το αλβανικό «Euronews» όπου έδωσε συνέντευξη.

Δηλαδή, δεν τους έφτανε στο ΠΑΣΟΚ η υποψήφια που στηρίζει ανοιχτά Πούτιν και κατηγορεί τους Ουκρανούς ως φασίστες, απέκτησαν και υποψήφιο ο οποίος ανερυθρίαστα δηλώνει ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά τον αλβανικό!

Βυθισμένος στον βάλτο



Oσοι απορείτε από πού πήραν έμπνευση οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για το σποτάκι με τους δύο τύπους που βυθίζονται σιγά-σιγά μέσα σε έναν βάλτο, η απάντηση είναι μία: Από την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, η οποία είχε βασικό σύνθημα ότι θα βγάλει τις ΗΠΑ απ’ τον βάλτο (drain the swamp).

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφει mot à mot το συγκεκριμένο σύνθημα. Το είχε κάνει και με άρθρο που έγραψε για την υπόθεση των βιασμών της 12χρονης στον Κολωνό («Το κορίτσι του Κολωνού είναι δικό μας παιδί» στις 20.12.2022 στην «Εφημερίδα των Συντακτών»).

Και επειδή μάλλον του άρεσε, το υιοθέτησε και το επαναλαμβάνει και στις προεκλογικές ομιλίες του («μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα απ’ το βάλτο»). Ωστόσο, το πιο αστείο απ’ όλα είναι ότι στις ίδιες ομιλίες που αντιγράφει τα συνθήματα του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για τραμπισμό και alt right τακτικές.

Κοστολόγηση αχαχούχα!



Ανεβάζω την περασμένη Κυριακή ένα βίντεο με τη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι το αφορολόγητο για όλους κοστίζει 400 εκατ. ευρώ και τη σχεδόν ταυτόχρονη δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου ότι το αφορολόγητο για όλους είναι 223 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ο καθένας λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι και ουδεμία κοστολόγηση υπάρχει. Μου απαντά λοιπόν ο Νάσος Ηλιόπουλος: «Οι απατεώνες που χρωστάνε 400 εκατ. στις τράπεζες έχουν ένα μικρό πρόβλημα με την κοστολόγηση. Αφορολόγητο για ελ. επαγγελματίες στις 10.000 είναι 160 εκατ. Αφορολόγητο για όλους τους υπόλοιπους στις 10.000 είναι 223 εκατ. Αθροιστικά σχεδόν όσα χρωστάει η ΝΔ στις τράπεζες», παραδεχόμενος μεν ότι δεν έχουν κοστολόγηση, αλλά «για τα δάνεια της ΝΔ δεν λέτε τίποτα».

Συμβόλαια με... κλόπιραϊτ



Τον Ιούνιο του 1981 κατά την 8η Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσιάζει την κυβερνητική πολιτική του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, το γνωστό «Συμβόλαιο με το Λαό», το οποίο πέρασε στην πολιτική Ιστορία του τόπου για να φτάσει να αντιγραφεί ξανά εν έτει 2023 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τω καιρώ εκείνω, ωστόσο, η εφημερίδα «Η Βραδυνή» κατηγορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως «λογοκλόπο» διότι την έκφραση «Συμβόλαιο με τον Λαό» είχε χρησιμοποιήσει πρώτος ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας που είχε δώσει στη Θεσσαλονίκη στις 7 Νοεμβρίου 1952, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Συνάπτεται μεταξύ εσάς και εμού ένα συμβόλαιο. Θα το ονομάσομεν το “Σύμφωνο της Θεσσαλονίκης” και θα αποτελέσει τον καταστατικόν χάρτην της τετραετίας».

«Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο...»



Το γύρο του Διαδικτύου έκανε το Σαββατοκύριακο η κίνηση μέλους του ΜέΡΑ25 που δεν θέλησε να δώσει το χέρι της για να χαιρετίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Κυψέλη επισκέφθηκε περίπτερα κομμάτων. Ενώ χαιρέτησε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός πλησίασε και τα μέλη του ΜέΡΑ25. Αφού έδωσε το χέρι του και δεν έλαβε ανταπόκριση, ρώτησε «δεν χαιρετάτε καν;», για να λάβει την απάντηση «όχι, να μας κοπεί το χέρι», με τον ίδιο να δηλώνει «έτσι μπράβο, είστε υπόδειγμα ευγένειας, αναδεικνύετε τον πολιτικό πολιτισμό».


Θα περίμενε κανείς ότι η εν λόγω κίνηση θα ήταν μεμονωμένο δείγμα ενός βαθιά κοινωνικά απροσάρμοστου και συμπλεγματικού ατόμου, αλλά όχι... Σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Ερικ Εντμαν, όχι μόνο λέει «όχι» σε χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά κάνει και hashtag #Να_μας_κοπεί για να καλύψει πλήρως τις συντρόφισσές του, δηλώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης θέλει να λεηλατεί τη χώρα για τέσσερα χρόνια, να σκοτώνει συνανθρώπους μας στις ράγες των τρένων, σε εργασιακά ατυχήματα, στο Αιγαίο, να διαβρώνει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας, αλλά να διατηρεί και το δικαίωμα της χειραψίας. Οχι από το ΜέΡΑ25. #Να_μας_κοπεί».


Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, τα «κοψίματα χεριών» στο ΜέΡΑ25 είναι στην ημερήσια διάταξη, αφού και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 στις 20 Απριλίου 2023, είχε δηλώσει ότι «δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία από αυτές τις κυβερνήσεις για τις οποίες σκέφτονται, ούτε θα υπάρξει ανοχή από εμάς», προσθέτοντας «να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο και επειδή ακριβώς ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση και θυμάμαι τι σημαίνει αναντιστοιχία λόγων και έργων».