Από χθες το πρωί έχει πιστωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής (μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής) το ποσό των 104.365.469,57 €, τα οποία είχαν δοθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, για την υλοποίηση της Α’ Φάσης του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών των υπόλοιπων Δήμων της Αττικής, σε συνεργασία με τους Δημάρχους, αφού θα δοθούν για την υλοποίηση νέων έργων που έχουν ήδη ενταχθεί στο σχεδιασμό και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Τα 7 θετικά σημεία της επιστροφής των χρημάτων

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, αφού :

1. Για πρώτη φορά στα χρονικά της Περιφέρειας Αττικής αλλά και της ελληνικής αυτοδιοίκησης, επιστρέφει στα ταμεία ενός αυτοδιοικητικού οργανισμού ένα τόσο μεγάλο ποσό, που είχε δοθεί για την εκτέλεση ενός έργου.

2. Με την "ένεση ρευστότητας" που πραγματοποιήθηκε, ενισχύονται περαιτέρω σημαντικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής και αναβαθμίζονται οι δυνατότητες της να υλοποιήσει απαραίτητα έργα, σε κάθε Δήμο του Λεκανοπεδίου.

3. Διαψεύδονται πανηγυρικά όσοι ισχυρίζονταν πρόσφατα με δημόσιες τοποθετήσεις τους εντός κι εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Κανένας φορέας Κράτους δεν πιστώνει χρήματα σε χρεοκοπημένους οργανισμούς.

4. Επιβεβαιώνεται η δημόσια τοποθέτηση και η συνέπεια λόγων κι έργων του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, ο οποίος είχε δεσμευθεί πως τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στα ταμεία της Περιφέρειας, μετά την εξασφάλιση του συνόλου της χρηματοδότησης του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από ευρωπαϊκούς πόρους. Τοποθέτηση που είχαν εξαρχής αμφισβητήσει τόσο η κα Δούρου, όσο και ο κ. Σγουρός.

5. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η αποτελεσματικότητα της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν τολμήσει οι διοικήσεις του χθες, να διεκδικήσουν αυτού του ύψους τη χρηματοδότηση. Ούτε φυσικά είχαν δοθεί σε μια ελληνική περιφέρεια τόσα πολλά χρήματα, για την εκτέλεση ενός και μόνου έργου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί δικαίωση για τον ίδιο τον Περιφερειάρχη και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής. Όλοι μαζί σαν ομάδα εργάστηκαν συστηματικά και ο ίδιος πέτυχε μετά από πολύμηνη, επίμονη και τεκμηριωμένη με επαρκείς μελέτες διεκδίκηση, να εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκούς πόρους ποσό ύψους 365 εκ. ευρώ, για την υλοποίηση αυτής της εμβληματικής παρέμβασης, που αναδεικνύει το θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής και δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια Μητροπολιτικά Πάρκα της Ευρώπης.

6. Αναδεικνύεται με εμφατικό τρόπο πόσα περισσότερα θα μπορούσε να εξασφαλίσει προς όφελος των πολιτών της Αττικής η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας, αν δεν είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες στην ομαλή λειτουργία των οργάνων διοίκησης της, από το καλπονοθευτικό σύστημα της απλής αναλογικής, που υπονομεύει την κυβερνησιμότητά της.

7. Τα 104.365.470 € δεν είναι το μόνο ποσό που έχει επιστραφεί στα ταμεία της Περιφέρειας στη διάρκεια της θητείας της σημερινής διοίκησης. Άλλα 16.577.206 € έχουν επιστραφεί, που αφορούν την εκτέλεση έργων όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας, η εκτροπή του χειμάρρου της Αγίας Αικατερίνης και τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες, η δια πλάτυνση της Π.Ε.Ο. Αθηνών Θηβών στο τμήμα Μάνδρα- Οινόη, αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Ν. Σμύρνης, κλπ. Ενώ εκκρεμεί η επιστροφή επιπλέον 16,8 εκ. € που αφορούν δαπάνες για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας και την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Γ. Πατούλης : Η επιστροφή των χρημάτων αποτελεί ηχηρό χαστούκι- απάντηση στα ψέματα και τις συκοφαντίες των κ.κ. Δούρου και Σγουρού.


Με αφορμή τη θετική εξέλιξη της επιστροφής των 104 εκ. ευρώ, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, κάνουμε πράξη την υπόσχεση που δώσαμε στους πολίτες . Η Αττική αλλάζει, με έργα κι όχι με λόγια. Με ειλικρίνεια κι αποτελεσματικότητα κι όχι με ψέματα και συκοφαντίες. Με σχέδιο και όραμα κι όχι με ψεύτικες υποσχέσεις, πάμε την Αττική, ακόμη πιο ψηλά.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και όλα τα στελέχη της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του ΕΠ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ ( Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) για τη συνεργασία και τη στήριξή τους, καθώς και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής που συνέβαλαν καθοριστικά για αυτή την τόσο θετική εξέλιξη.

Η κα Δούρου και ο κ. Σγουρός οφείλουν μια συγγνώμη, πρώτα στους πολίτες που επιχείρησαν να παραπλανήσουν και μετά στη Διοίκηση της Περιφέρειας. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα το κάνουν. Στην ηθική και πολιτική χρεοκοπία των αντιπάλων μας, απαντάμε με πετυχημένες διεκδικήσεις και με πρωτοφανούς ύψους ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, για έργα που ωφελούν όλους τους συμπολίτες μας.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας απαντά με έργο και μπορεί να εγγυηθεί ότι και τα επόμενα χρόνια, θα είναι περίοδος δημιουργίας κι ανάπτυξης για όλους τους Δήμους του Λεκανοπεδίου

Ενώνουμε δυνάμεις. Η Αττική κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση. Δεν γυρίζουμε πίσω, προχωράμε μπροστά».