Με ολιγόλεπτο βίντεο στο TikTok, ο Κώστας Ζουράρις επιχείρησε –ανεπιτυχώς όπως αναμενόταν– να δικαιολογηθεί για την έκφραση «κωλόπαιδα» με την οποία χαρακτήρισε τα παιδιά που επιλέγουν την ιδιωτική αντί για τη δημόσια εκπαίδευση. Ο κύριος καθηγητής ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «μετωνυμία» και άρα η λέξη δεν κομίζει την κυριολεκτική της σημασία, αλλά κάποια άλλη. Ωστόσο, σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη), η μετωνυμία είναι σχήμα λόγου κατά το οποίο μια έννοια εκφράζεται με λέξη που δηλώνει άλλη έννοια, η οποία όμως έχει σχέση στενά με την πρώτη. Αρα, τα «κωλόπαιδα» παραμένουν «κωλόπαιδα» παρά τη... τζούφια ντρίμπλα της «μετωνυμίας» που επικαλέστηκε ο Κώστας Ζουράρις! 

Επεξεργασίας το ανάγνωσμα 

Γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter: «Το Συμβόλαιο Αλλαγής των 11 άρθρων που καταθέσαμε περιέχει επεξεργασίες χρόνων. Δεν θα έρθω μια βδομάδα πριν από τις εκλογές να βγάλω κανένα λαγό από το μανίκι. Ο κ. Μητσοτάκης, βλέποντας τώρα ότι χάνει, είναι σε πανικό και κάνει νέες εξαγγελίες. Ας είμαστε σοβαροί». Ενδιαφέρον έχει ότι στο κόμμα της Κουμουνδούρου επεξεργάζονται το κυβερνητικό πρόγραμμα επί χρόνια. Ας σταθούμε λοιπόν σ’ αυτές τις «επεξεργασίες χρόνων». Δεν τις επικαλείται μόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επικαλείται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πού; Σε ένα κείμενο πολιτικής που έχει αναρτηθεί από τον περασμένο Μάρτιο στην ιστοσελίδα commonality.gr και υπογράφουν γύρω στα 35 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το τι περιέχει το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στη βάση της σελίδας, ωστόσο είναι ενδεικτικό ότι στην εισαγωγή του αναφέρει ότι στις προτάσεις έχουν ενταχθεί οι «επεξεργασίες των Τμημάτων που εργάστηκαν έγκαιρα για το κυβερνητικό πρόγραμμα». 

Σχολή γονέων για τη... Νίκη 

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα libre.gr: «Μία έκπληξη έκρυβε η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 4/5 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Το κόμμα Νίκη, που περιγράφεται ως «δημοκρατικό πατριωτικό κίνημα», με επικεφαλής τον θεολόγο Δημήτρη Νατσιό, για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε σε δημοσκόπηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και συγκεντρώνει ποσοστό 1%». Μάλιστα την περασμένη Κυριακή μαζί με την εφημερίδα «Εστία» διανεμήθηκε και ένα ιλουστρασιόν φυλλάδιο 32 σελίδων (!) με τις προτάσεις του κόμματος Νίκη για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Η θέση του κόμματος, όπως διατυπώνεται στις σελ. 30-31, είναι «να καταργήσει αυτό το σύγχρονο παιδομάζωμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και, σε ειλικρινή συνεργασία με τους γονείς, να μορφώσει προσωπικότητες (...) με τις αξίες και παραδόσεις του ελληνικού έθνους». Σε άλλο σημείο, δε, προτείνεται η «θέσπιση Σχολής Γονέων» για να μεταδώσουν οι γονείς στα παιδιά τους την απαραίτητη γνώση. Αυτά... 

Η «δυνητιώσα γαλή» και η γάτα 

Μάλιστα, ο Κώστας Ζουράρις προέτρεψε τον δημοσιογράφο που τον φιλοξένησε να τον καλέσει εκ νέου και «να μην το παίζει δυνητιώσα γαλή». Θυμήθηκα έτσι μια δικαστική απόφαση για τροχαίο ατύχημα που είχα συναντήσει κάποτε στο παρελθόν στο «Νομικό Βήμα» [τόμος 31 (1983), σελ. 260]. Ο εναγόμενος οδηγός είχε ισχυρισθεί στο δικαστήριο ότι φρέναρε ξαφνικά το αυτοκίνητό του διότι πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά του μια γάτα. Οταν ο δικαστής μελετούσε τη δικογραφία, είχε μπροστά του αφενός τις προτάσεις του εναγόμενου οδηγού, όπου ο πληρεξούσιος δικηγόρος του είχε γράψει για μια «γαλή», και αφετέρου τα πρακτικά της δίκης, όπου η μάρτυρας είχε καταθέσει για μια «γάτα». Και κάπως έτσι απέρριψε τον ισχυρισμό, θεωρώντας ότι πρόκειται για άλλο ζώο. Φοβάμαι ότι έτσι την πάτησε και ο Κώστας Ζουράρις. 

Τα «τοπικά μέσα πληρωμής» του Ευκλείδη 

Κανείς δεν απόρησε με το νέο νόμισμα ονόματι «Δήμητρα» που προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιας και έχουμε αποδεχτεί το γεγονός ότι «αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει». Κανείς, επίσης, δεν απόρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να τον «αδειάσει» μεγαλοπρεπώς και να δηλώσει ότι από το 2015 και μετά σχεδόν δεν μιλάει με τον τέως υπουργό του και διαβόητο «asset» της εθνοσωτηρίου κυβερνήσεώς του.

Ωστόσο, ο Γιάνης δεν είναι ο μόνος που έχει προτείνει νέο νόμισμα, πέρα από το ευρώ. Υπάρχει και εγγύτερα του Αλέξη αυτή η άποψη. Στον διαδικτυακό τόπο της τάσης «Ομπρέλα» commonality.gr αλιεύουμε κείμενο με ημερομηνία 12.3.2023 και τίτλο «Συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα». Το κείμενο είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνειών, καθώς εισαγωγικά αναφέρει ότι η «φιλοσοφία» του είναι «η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των λαϊκών τάξεων και η ανακατανομή της ισχύος μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας» και η συγκρότηση του προγράμματος δεν είναι αποκλειστική υπόθεση εμπειρογνωμόνων ή επιτελείων.

Είναι μια πολιτική διαδικασία που εμπλέκει τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής, τις οργανώσεις του κόμματος, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που εργάζονται στο πεδίο. Μάλιστα, οι συντάκτες του κειμένου αναφέρουν ότι στο κείμενο έχουν ενταχθεί οι «επεξεργασίες Τμημάτων που εργάστηκαν έγκαιρα για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Εντελώς ενδεικτικά να αναφέρουμε τα Τμήματα Πολιτισμού, Παιδείας, Υγείας, Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Αγροτικό». Πρόκειται, δηλαδή, για επίσημο κείμενο πολιτικής.

Στην εισαγωγή λοιπόν του κειμένου διαβάζουμε ότι «σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών». Δηλαδή η μεγαλύτερη τάση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ενέταξε και τις «επεξεργασίες των αρμοδίων Τμημάτων του κόμματος», προτείνει την εισαγωγή «παράλληλου νομίσματος», όπως ακριβώς πρότεινε και ο Γιάνης το 2015. Σαν να μην πέρασε μια μέρα...