«Πάμε, Χάρη;», ρωτάει τη μια ημέρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Πάμε, για να εμπνεύσουμε ξανά και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή» απαντά την επομένη ο Χάρης Δούκας, ο δήμαρχος Αθηναίων που δηλώνει έτοιμος ν’ αναλάβει και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ πλέον τείνει να μετατραπεί σε ανέκδοτο. Οι… υποψήφιοι για υποψήφιοι αρχηγοί φτιάχνουν μέχρι και… σκετσάκια για να αναδείξουν συνεργατικά σχήματα για μια διαδικασία που δεν έχει καν ξεκινήσει.

Η Κεντρική Επιτροπή δεν έχει ακόμη συνεδριάσει –συνεδριάζει την Κυριακή– ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καταθέσει την πρότασή του για τα επόμενα βήματα ώστε να καταγραφεί και ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού.

Διότι αυτό θα γίνει. Πλέον δεν μπορεί να το αποφύγει ο Νίκος Ανδρουλάκης, που βλέπει βουλευτές και στελέχη να στοιχίζονται απέναντί του μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο επιχείρησε να ωραιοποιήσει παρά την αποτυχία του να πιάσει τους στόχους που είχε θέσει, ειδικά αυτόν της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να νικήσει τον Στέφανο Κασσελάκη, θα καταφέρει να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το μότο που ακούγεται όλο και περισσότερο στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και εκτός αυτής. Και έτσι είναι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής. Αυτό δεν αλλάζει.

Όμως, από την άλλη, αυτό που γίνεται –αν μη τι άλλο– προκαλεί ευθυμία. Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο Χάρης Δούκας που εξελέγη και ανέλαβε καθήκοντα προ εξαμήνου, είναι έτοιμος λέει τώρα και το ΠΑΣΟΚ ν’ αναλάβει και πρωθυπουργός –φυσικά– να γίνει. Διότι για ποιον άλλον λόγο να τον επιλέξουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Εξελέγη δήμαρχος λόγω της αποχής που στον Δήμο Αθηναίων, στις δημοτικές εκλογές ήταν μεγάλη, την ώρα που στοιχήθηκαν μαζί του από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κάποιοι περιθωριακοί σχηματισμοί. Τώρα δηλώνει πως θα γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ότι θα παραμείνει δήμαρχος και κανείς δεν ξέρει τι άλλο.

Οι πληροφορίες λένε πως στην περίπτωση αυτήν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που τελικά δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, θα αναλάβει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε γίνει στην περίπτωση Νίκου Ανδρουλάκη-Μιχάλη Κατρίνη.

Βέβαια τώρα που ο Χάρης Δούκας του απάντησε θετικά στο ερώτημα «Πάμε, Χάρη;» θα μπορούσε να πει ότι κατεβαίνει υποψήφιος έχοντας τη στήριξή του και να γίνει της… κακομοίρας.