Υπέρ της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα, τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του Χάρη Δούκα που τελείωνε με την φράση «πάμε τώρα», η οποία απαντούσε στην ανάρτηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη με το «πάμε Χάρη;», δείχνοντας έτσι την πρόθεσή του να είναι κι επισήμως υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Κωνσταντινόπουλος είπε «εγώ θα πάω σε μια πρόταση πιο πάνω: ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη ΝΔ όπως κάναμε στον Δήμο Αθηναίων».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν υπάρχουν αναλογίες μεταξύ της διεκδίκησης του χρίσματος για την διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων και της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Κωνσταντινόπουλος είπε «όχι, πιθανόν», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ο Μανώλης Χριστοδουλάκης παραμέρισε τις δικές του φιλοδοξίες, τις οποίες είχε, και όλοι εμείς μαζί με τον Χάρη Δούκα χαρήκαμε μια νίκη που είχαμε χρόνια να δούμε. Δεν πιστεύω στο ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει στα μικρά ποσοστά. Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να φτάσουμε στα ποσοστά του 2012. Νιώθω ότι δεν πρέπει να συνηθίσουμε να χαμηλώνουμε τον πήχη, να λέμε "καλά είμαστε, να χρειαστούμε άλλα μερικά χρόνια, για να μπορέσει να γίνει η παράταξη δεύτερη και μετά από καμιά δεκαριά χρόνια, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ πιστεύω ότι τώρα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «δεν υποτιμώ ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το κόμμα από το 8% και το πήγε στο 12%. Δεν γίνεται να περιμένουμε άλλα 8 χρόνια για να γίνουμε κυβέρνηση». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν τα «δείγματα γραφής» του Χάρη Δούκα ήταν τέτοια, ώστε να δικαιούται πολιτικά να κάνει το επόμενο βήμα και να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «για τις πολιτικές του στην κλιματική αλλαγή κι όλα αυτά. Εγώ θέλω να σας πω ότι τον κλιματικό νόμο, τον έχει φτιάξει ο Χάρης Δούκας στο ΠΑΣΟΚ. Άρα σήμερα, θέλω έναν αρχηγό που μπορεί να νικήσει τη ΝΔ και θα μπορούσε να είναι ο Χάρης Δούκας. Κι ο οποίος μπορεί να είναι ένας πολύ καλός Δήμαρχος, ένας πολύ καλός υποψήφιος πρόεδρος και πρόεδρος».

Επιλογές απελπισίας

Θα περίμενε κανείς το ΠΑΣΟΚ να θέλει να αντικαταστήσει τον «κοιμώμενο Νικόλα», είτε με κάποιο χαρισματικό πολύ χαρισματικό, είτε με κάποιο πολύ έμπειρο στέλεχος. Τώρα, το πώς έχουν πεισθεί ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ, ότι ο Χάρης Δούκας επειδή έφτιαξε τον «κλιματικό νόμο» του ΠΑΣΟΚ, έχει και το πολιτικό ανάστημα να αναμετρηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον νικήσει, είναι άγνωστο και περισσότερο φαντάζει ως επιλογή απελπισίας. Το πιθανότερο είναι ότι έχουν παρερμηνεύσει, το τι ακριβώς συνέβη στις δημοτικές εκλογές του 2023. Στις κάλπες του Οκτωβρίου, ο «δήμαρχος του 14%» κατάφερε να εκλεγεί διότι κάποιοι εκ των ψηφοφόρων της ΝΔ προτίμησαν να «πάνε για τσίπουρα», ενώ την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τους οπαδούς του Κασιδιάρη. Τέτοιες παράμετροι όμως, δεν πρόκειται να υπάρξουν στο πλαίσιο εθνικών εκλογών. Ευλόγως αναρωτιέται κανείς, εάν στο ΠΑΣΟΚ έχουν εκχωρήσει τη χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού, σε κάποιο καφενείο το οποίο φτιάχνει πολύ καλό ελληνικό καφέ.