Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Κληθείς να σχολιάσει το ποιος χωράει στον νέο φορέα που έφτιαξαν οι διασπασθέντες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης απαντούσε με το εντελώς γενικό σχόλιο, το οποίο προβλέπει πως όποιος αισθάνεται αριστερός και προοδευτικός πολίτης, είναι ευπρόσδεκτος. Μέχρι που η κυρία Λυμπεράκη το προσωποποίησε, ρωτώντας ευθέως εάν στην Νέα Αριστερά θα δέχονταν τον Αλέξη Τσίπρα, όπου αντί να δοθεί η αναμενόμενη απάντηση «ναι, βεβαίως, φυσικά», εισέπραξε μια απροσδόκητη άρνηση: «το κόμμα μας είναι μια νέα προσπάθεια, δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ».

Η δημοσιογράφος επέμεινε, ρωτώντας ξανά τον Αλέξη Χαρίτση εάν θα ήταν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να συστρατευθεί μαζί τους ο Αλέξης Τσίπρας, για αν λάβει μια νέα ψυχρή απάντηση, η οποία κατέληξε στο γενικόλογο σχόλιο «όσοι αριστεροί και προοδευτικοί πιστοί, προσέλθετε». Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την συγκεκριμένη δήλωση θα κάνει πάρτι, καθώς τέτοιο άτσαλο άδειασμα στον Αλέξη Τσίπρα, προφανώς δεν ήταν αναμενόμενο. Προφανώς, ακόμη και στην σκιά της δήλωσης του τελευταίου από τη Ρώμη, όπου έκανε λόγο για την «πολυδιάσπαση στον χώρο της Αριστεράς, που ανοίγει δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στην διακυβέρνηση», θα περίμενε κανείς ότι τα στελέχη της Νέας Αριστεράς θα έκαναν πως δεν το άκουσαν, ή ότι θα απέδιδαν αυτό το καρφί στον Στέφανο Κασσελάκη. Με την σημερινή αντίδραση του Αλέξη Χαρίτση, γίνεται σαφές το γεγονός ότι όλες αυτές τις ημέρες που οι διασπασθέντες «πίνουν νερό στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα», γίνεται εντελώς προσχηματικά.  

Η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση

Νίκη Λυμπεράκη: «Άκουσα και τον κύριο Παπαδημούλη να λέει ότι ο κύριος Κασσελάκης και η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνει ιδιαίτερα ευχαριστημένο τον κύριο Τσίπρα. Επίσης, αρκετοί συνδέουν τον πραγματικό ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία και την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω, εάν το κόμμα σας είναι ανοιχτό στον κύριο Τσίπρα».

Αλέξης Χαρίτσης: «Κυρία Λυμπεράκη, το κόμμα μας είναι μια νέα προσπάθεια, δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ -βεβαίως, όλοι μας κουβαλάμε την κληρονομιά μας και την πορεία μας σε αυτόν τον χώρο για πάρα πολλά χρόνια, τον χτίσαμε αυτόν τον χώρο εδώ και είκοσι χρόνια- από εκεί και πέρα όμως, κάνουμε μια νέα προσπάθεια, κάνουμε μια νέα αρχή, με τη Νέα Αριστερά. Το ζητούμενο για εμάς, είναι να συνενώσουμε δυνάμεις, με συλλογικότητες, με πολίτες, με κινήσεις από τον χώρο της οικολογίας και τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό είναι το στοίχημα για εμάς. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει κάνει τις επιλογές του, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι τέτοια η δυναμική των πραγμάτων, που δεν μπορούν να γίνουν πολύ σοβαρές προβλέψεις για το τί μέλλει γενέσθαι».

Νίκη Λυμπεράκη: «Μα δεν σας ζήτησα πρόβλεψη, απλά σας ρώτησα: επειδή είναι τόσο ρευστό το σκηνικό και τόσο καταιγιστικές οι εξελίξεις, σας ρώτησα σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που ισχύουν αυτά που - να σας ανέφερα τις δηλώσεις του κυρίου Παπαδημούλη, ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Αν ο κύριος Τσίπρας ήθελε να έρθει και να συστρατευθεί με την δική σας προσπάθεια, θα ήσασταν ανοιχτοί σε αυτό;»

Αλέξης Χαρίτσης: «Εγώ δεν μπορώ να διερμηνεύσω, ούτε τις σκέψεις, ούτε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ούτε κανενός άλλου. Από εκεί και πέρα, είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία, με όσους και όσες αντιλαμβάνονται, ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία, αυτό το οποίο χρειάζεται ο αριστερός και προοδευτικός χώρος, είναι μια σοβαρή πολιτική δύναμη, η οποία με τρόπο σαφή, τεκμηριωμένο και μαχητικό, θα παρουσιάζει μια εναλλακτική Αριστερή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, απέναντι στην μονοκρατορία του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτό είναι το βασικό, αυτό είναι το μείζον και βεβαίως, σε αυτή την προσπάθεια, όσοι πιστοί, προσέλθετε».