Κατά του φράχτη στον Έβρο τάχθηκε ο μειονοτικός βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Φερχάτ Οζγκιούρ, καθώς πιστεύει ότι κανένας φράχτης δεν παρεμποδίζει την εισροή μεταναστών, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Ο ίδιος είπε ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι η δική του προσωπική θέση -που δεν φαίνεται να απέχει παρασάγγας από εκείνη της Νέας Αριστεράς, όπως την εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του φορέα, Αλέξης Χαρίτσης- και ως παράδειγμα έφερε και τον φράχτη στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει παρεμποδίσει στο ελάχιστο την εισροή προσφύγων και μεταναστών. Πράγμα αληθές. Αυτό βέβαια που πολύ βολικά ξεχνάει να αναφέρει, είναι το γεγονός ο φράχτης των ΗΠΑ καλύπτει κάτι λιγότερο από το 1/3 των συνόρων μεταξύ των δυο χωρών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τεκμηρίωση που κάνει, αναφορικά με την «αναποτελεσματικότητα» του φράχτη του Έβρου, λέγοντας ότι «Το πρόβλημα είναι η εκτόπιση των ανθρώπων αυτών, γίνεται με τόσο βίαιο τρόπο, που ένας απλός φράχτης στα σύνορα του Έβρου, δεν είναι πανάκεια στο πρόβλημα αυτό». Μοιραία γεννάται το ερώτημα: πρώτον, από που εκτοπίστηκαν και δεύτερον, ποιος τους εκτόπισε. Δηλαδή, κάπως θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς το Πακιστάν για παράδειγμα, εκτοπίζει Πακιστανούς και πώς τελικά φτάνουν στην χώρα μας. Φταίει δηλαδή η κυβέρνηση του Πακιστάν που διώχνει τους πολίτες του; Φταίει η κυβέρνηση της Τουρκίας, όπου μετανάστευσαν και ο Ερντογάν τους εκτοπίζει βιαίως προς την Ελλάδα; Καλό θα ήταν να επιχειρηματολογήσει επ' αυτού, για να μην μένουμε με απορίες.

Η δήλωση του Φερχάτ Οζγκιούρ

Παναγίωτης Στάθης: «Ξεκινάει η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, συν 35 χιλιόμετρα. Θεωρείτε σωστή κατεύθυνση αυτό; Ποια είναι η θέση της Νέας Αριστεράς επ' αυτού;»

Φερχάτ Οζγκιούρ: «Εγώ δεν θα σας πω για την θέση της Νέας Αριστεράς, εγώ θα σας πω την προσωπική μου θέση, ότι κανένας φράχτης, ακόμα και στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, δεν έχει παρεμποδίσει στο ελάχιστο την εισροή προσφύγων και μεταναστών».

Παναγίωτης Στάθης: «Να μη γίνει;»

Φερχάτ Οζγκιούρ: «Δεν σας λέω να μη γίνει. Δεν θα τοποθετηθώ επί του πρακτέου, εάν πρέπει να γίνει ή όχι. Από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί, να δούμε όμως τα οφέλη που προκύπτουν από τον φράχτη, καθώς μην ξεχνάμε ότι οι εισροές δεν έχουν μειωθεί. Οπότε αλλού είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η εκτόπιση των ανθρώπων αυτών, γίνεται με τόσο βίαιο τρόπο, που ένας απλός φράχτης στα σύνορα του Έβρου, δεν είναι πανάκεια στο πρόβλημα αυτό. Και πρέπει να το δούμε από την ανθρωπιστική πλευρά και την πλευρά της σωστής διαχείρισης εκ μέρους της χώρας μας, γιατί να μην ξεχνάμε ότι -»

Παναγίωτης Στάθης: «Έχει μειώσει τις ροές πάντως ο φράχτης, απ' ό,τι φαίνεται».

Φερχάτ Οζγκιούρ: «Ναι, στα στατιστικά στοιχεία, αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Το θέμα είναι ότι το πρόβλημα παραμένει εις βάρος της Ελλάδος, που είναι ευρωπαϊκή χώρα. Δηλαδή, οι ευρωπαίοι συνεταίροί μας τι μας λένε; "Φτιάχτε έναν φράχτη, έτσι ώστε να μην μπαίνει κόσμος στην Ελλάδα"; Όχι. Μας λένε "φτιάξτε τον φράχτη", αλλά δεν παίρνουμε κανένα μέτρο εξυγίανσης των εσωτερικών πραγμάτων της χώρας μας. Πρέπει να βοηθήσουν πραγματικά, για να λεγόμαστε ότι είμαστε ίσης διαχείρισης (sic) στην Ευρωπαϊκή Ένωση».