Σε αυτήν τη δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ATTICA TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη. Κληθείς να σχολιάσει το πού ουσιαστικά διαφέρει από τον ΣΥΡΙΖΑ και πώς η Νέα Αριστερά μπορεί τελικά να προσελκύσει με τη δική της πρόταση -αφού λίγο-πολύ τα ίδια λένε- τους ψηφοφόρους, δεδομένου ότι απευθύνονται στο ίδιο ακριβώς ακροατήριο, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι ουσιαστικά η Νέα Αριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, απλώς πιο ειλικρινής, πιο σοβαρός και πιο αξιόπιστος. Πιάσ' τ' αυγό και κούρεψ' το.

Είναι χαρακτηριστική η άρνηση της Αριστεράς, ακόμη και της λεγόμενης «σοβαρής», να κατανοήσει γιατί ο κόσμος τής γυρίζει την πλάτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 35,46% του 2015, έπεσε στο 31,53% το 2019 και τέλος στο 17,83% το 2023. Ένας -όχι και τόσο δεινός- παρατηρητής θα μπορούσε να βγάλει το συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε ως αντιπολίτευση και όχι ως κυβέρνηση. Συνεπώς, το εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν γύρισε την πλάτη το 2019, αλλά κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου προφανώς μπορούσε να συγκρίνει «έργα και ημέρας» των δύο κυβερνήσεων. Από εκεί, άλλωστε, προκύπτει και η ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς στην Ελλάδα: απέδειξε ότι είναι η μοναδική σοβαρή πολιτική δύναμη, ικανή να κυβερνήσει τη χώρα και να φέρει την ευμάρεια στους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε γιατί γοητεύτηκε το εκλογικό κοινό του από το δεξιό αφήγημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί το εκλογικό κοινό του μπόρεσε να συγκρίνει τα πεπραγμένα δύο κυβερνήσεων.

Εξίσου χαρακτηριστικό αυτής της άρνησης είναι η αναφορά του Αλέξη Χαρίτση στην έκρηξη της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη γενικότερα: δεν οφείλεται σε κάποια «Ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση», η οποία προέκυψε επειδή εμφανίστηκε κάποιος χαρισματικός ακροδεξιός ηγέτης που σαγήνεψε τα πλήθη. Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα της εφαρμογής ακροαριστερών πολιτικών -ακόμη και από δεξιά κόμματα, όπως αυτό της Άνγκελα Μέρκελ- όπου με το «open borders», τα «refugees welcome» και τις ΜΚΟ που σιτίζονται από το λαθρομεταναστευτικό να αλωνίζουν, έσπρωξαν τους Ευρωπαίους στην πρόθυμη αγκαλιά της Ακροδεξιάς. Οι μοναδικοί (κεντρο)αριστεροί που το κατάλαβαν αυτό ήταν οι Δανοί σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι υιοθέτησαν σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και ως αποτέλεσμα έχουν την κυβέρνηση της χώρας. Να δούμε πόσα χρόνια θα πάρει στην Αριστερά να συνειδητοποιήσει ότι ο γιαλός ποτέ δεν είναι στραβός, αλλά αυτοί στραβά αρμενίζουν.

Η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση

Γιώργος Μελιγγώνης: «Τα περισσότερα από αυτά που λέτε κάπως έτσι τα λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν εσάς;»

Αλέξης Χαρίτσης: «Εμείς δεν ξεκινήσαμε το νέο εγχείρημα, τη Νέα Αριστερά, για να ετεροπροσδιοριστούμε. Εμείς θα λέμε αυτό που πιστεύουμε και θα πιστεύουμε αυτό το οποίο λέμε. Και οι πολίτες θα μας κρίνουν. Το τι θα λένε οι άλλες δυνάμεις -ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ- είναι δικό τους θέμα και οι πολίτες θα μας δουν όλους και θα μας κρίνουν. Εμείς θα είμαστε απολύτως σαφείς, θα είμαστε ξεκάθαροι ως προς το τι πιστεύουμε, ποιες θεωρούμε ότι είναι πραγματικά αριστερές, προοδευτικές, μεταρρυθμιστικές τομές που χρειάζεται ο τόπος, προς όφελος των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας (...) οι πολίτες κρίνουν, εάν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις μιλούν με την ίδια ειλικρίνεια, με την ίδια σοβαρότητα και με την ίδια αξιοπιστία. Εμείς οφείλουμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας όχι σε μια λογική αντιπαράθεσης με άλλες δυνάμεις, ο μόνος μας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση της Δεξιάς. Αντίπαλός μας είναι η ηγεμονία της Δεξιάς και του νεοσυντηρητισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εκεί λοιπόν εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας, γιατί πιστεύουμε στη δύναμη των ιδεών μας, πιστεύουμε ότι οι ιδέες της Αριστεράς και οι προοδευτικές ιδέες είναι αυτές οι οποίες μπορούν να βγάλουν την ελληνική κοινωνία από τα αδιέξοδα και τη ζοφερή κατάσταση, που την έχει φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θεωρούμε ότι μπορεί το μέλλον της Ευρώπης να είναι η έκρηξη της Ακροδεξιάς και ένας νεοσυντηρητισμός ο οποίος επελαύνει αυτήν τη στιγμή στη γηραιά ήπειρο».