«Σήμερα στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που ανεχθήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα. Ομως το εγχείρημα που ξεκινάμε σήμερα δεν είναι νοσταλγικό, δεν είναι στόχος μας να γυρίσουμε το ρολόι στο 1968 ή στο 2015. Θέλουμε μία Αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με σαφήνεια». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην πολιτική εκδήλωση για την παρουσίαση του ονόματος και του λογοτύπου στο Σεράφειο. Πάλι καλά που δεν αναφέρθηκε στο 1917. «Βουνό» πάντως… Δυστυχώς γι’ αυτόν, το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος έχει να κάνει με την κακή κληρονομία της αλήστου μνήμης περιόδου 2015-2019.
Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει αναμφισβήτητα αστικό προφίλ. Η εικόνα του εκπέμπει μια μετριοπάθεια. Αυτό όμως είναι φαινομενικό. Ο πρώην υπουργός διατηρεί στον πυρήνα της ρητορικής του αριστεριστικά στοιχεία που δεν συγκινούν τους ψηφοφόρους. Μιλά για «μάχη ενάντια στη δεξιά ηγεμονία». Όμως σκιαμαχεί, καθώς το brand name ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία και το ίδιο ισχύει και για ό,τι προέρχεται από την Κουμουνδούρου. Η δε υπεράσπιση παρωχημένων αριστερών ή μετακομμουνιστικών ιδεών που έχουν πλέον απορριφθεί στη συνείδηση των πολλών κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Και ποιος είναι αυτός ο «ριζοσπαστικός ρεαλισμός» στον οποίο αναφέρεται ο Μεσσήνιος πολιτικός;
Οι... διευθετήσεις
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε λοιπόν να ηγηθεί, για αρχή, του νέου πολιτικού φορέα, της Νέας Αριστεράς, που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και είναι απορίας άξιον: στο περιβάλλον της Εφης Αχτσιόγλου κανείς δεν ανησυχεί; Πολύ στενός σύμμαχος μεν ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά… Εντάξει, δείχνει χαρακτήρα η Εφη Αχτσιόγλου. «Εχει την πολιτική συγκρότηση, την εμπειρία, το πολιτικό ήθος και ύφος που μας κάνουν όλους και όλες περήφανους και περήφανες που είναι μπροστά μας», είπε για τον Αλέξη Χαρίτση στο Σεράφειο. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρώην υπουργός δεν θα κάτσει στη γαλαρία. Επισημαίνουμε εδώ ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Εχει γίνει μια γενικότερη «διευθέτηση» με τρόπο που αποτρέπει προς το παρόν τις τριβές στη Νέα Αριστερά. Μένει όμως να δούμε πόσο «ηγετικά» θα βγει στο άμεσο μέλλον η Εφη Αχτσιόγλου.
Συρρίκνωση και διάσπαση
Ο Αλέξης Χαρίτσης έδειξε πως αντιλαμβάνεται σε τι περιβάλλον θα πρέπει να επιχειρήσει τα νέο σχήμα. Οι λέξεις που χρησιμοποίησε στην παρουσίαση, αυτό δείχνουν: «Η Αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση. Η απαξίωση αυτή οδηγεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Η Δεξιά έχει επιτύχει, για πρώτη φορά στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, να επιβάλει την ατζέντα της». Απαξίωση λοιπόν, ενδεδυμένη με τις επώδυνες μνήμες της περιόδου της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, διάσπαση και κατακερματισμός της Αριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας και τώρα Νέα Αριστερά) και δεξιά στροφή στην Ευρώπη. Οταν όμως ο Αλέξης Χαρίτσης λέει πως «θα είμαστε πάντα περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών», δείχνει να μην αντιλαμβάνεται πόσο έστρεψε αυτή τους Ελληνες εναντίον των αριστεριστών. Και εξ «προόδου» όμως πολλά είναι τα πυρά. «“Νέα Αριστερά” με γνωστά παλιά υλικά στην υπηρεσία της πολιτικής του κεφαλαίου», διαβάσαμε σε έναν τίτλο στον 902.gr, με έναν υπέρτιτλο μεστό νοήματος: ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (τα κεφαλαία δικά τους). Σοσιαλδημοκρατία λοιπόν. Μάλιστα, έτσι θέλουν στον Περισσό να βλέπει ο κόσμος το νέο εγχείρημα στο χώρο της Aριστεράς. Πού πας, «σύντροφε» Χαρίτση…
Εκτός πραγματικότητας
Ίσως η «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» να ήταν «μια κάποια λύσις» για το παρόν και το μέλλον των αριστερών σχημάτων (πλην ΚΚΕ φυσικά) που διαγράφεται ζοφερό. Αλλά φευ… Η υψωμένη γροθιά της Εφης Αχτσιόγλου το βράδυ της εσωκομματικής εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε κάτι τέτοιο, όπως δεν παραπέμπει και η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Νέα Αριστερά. Πολύ δύσκολοι καιροί για ριζοσπάστες αριστερούς. Αναζητείται κάποια συνάφεια με την πραγματικότητα και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, όπως π.χ. η κατάρρευση της ασφάλειας, που εξοργίζει τους πάντες, πλην της εναπομείνασας Αριστεράς. Που είναι όμως η συνάφεια με την πραγματικότητα όταν ο Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε ότι η λογική, («εθνολαϊκιστική» τη θεωρεί) σύμφωνα με την οποία το μεταναστευτικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους φράχτες ή με κλειστά σύνορα, «έχει αποδειχθεί απολύτως καταστροφική». Σοβαρά τώρα; Αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν η Νέα Αριστερά και έτσι «οριοθετείται» εξ αρχής και δη κατά πολύ η απήχησή της.