Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί μια πορεία ελεύθερης πτώσης στα ποσοστά του, ωστόσο φαίνεται ότι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αδυνατούν να συσπειρώσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κόμματος. Το ίδιο ισχύει και για την Νέα Αριστερά, τον πολιτικό σχηματισμό των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποτίμηση για τις πρώτες δημοσκοπήσεις που κατέγραψαν την Νέα Αριστερά άφησαν ανάμεικτα συναισθήματα στην ηγετική ομάδα Χαρίτση - Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου. Από τη μια η χαμηλή εκκίνηση σε ποσοστά που φτάνουν με το ζόρι το 3% χτύπησε συναγερμό, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν ταχύτερες ενέργειες για την προβολή του κόμματος και τη διείσδυση του στην κοινωνία. Από τη μια αποφασίστηκε το κόμμα να έχει σκληρή στάση αλλά και προτάσεις απέναντι στην κυβέρνηση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη βουλή, από την άλλη να ενεργοποιηθούν τα αριστερά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων, με διάφορες συγκεντρώσεις στην κοινωνία, όπως αυτή υπέρ της Παλαιστίνης.

 Μάλιστα η ηγετική ομάδα του νέου κόμματος έχει ήδη αποφασίσει την ομάδα κρούσης στα μέσα ενημέρωσης, από την οποία εξαιρέθηκαν πολλά πρόσωπα της Ομπρέλας και δόθηκαν οδηγίες να μην διστάσουν να αντιμετωπίσουν πολιτικά με σκληρό τόνο και τους πρώην συντρόφους τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Χαρίτσης πρόσφατα τόνισε ότι θα διαψευστούν όσοι νομίζουν ότι η Νέα Αριστερά είναι πολιτικό πυροτέχνημα με ημερομηνία λήξης ενώ προανήγγειλε νέες προσχωρήσεις και συνεργασίες στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις τόσο της GPO όσο και της MRB το κόμμα λαμβάνει μόλις 2,5%, το οποίο είναι και η πρώτη δημοσκοπική καταγραφή του νέου εγχειρήματος. Βουλευτές της Νέας Αριστεράς δηλώνουν αισιόδοξοι διότι πέρα από την ενδυνάμωση του κόμματος με νέες προσχωρήσεις, τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά αριστερή αντιπολίτευση και οι πολίτες αναμένουν μια υπεύθυνη και σαφή στάση από τους ίδιους. Παράλληλα θεωρούν ότι η αιμορραγία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί ενώ ο πολιτικός χρόνος είναι ελάχιστος για να φανεί η πραγματική δυναμική του εγχειρήματος.

Ωστόσο υπάρχουν και στελέχη που θεωρούν ότι το ιδιαίτερα θετικό μομέντουμ με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την υπερπροβολή όσων αποχώρησαν, έπρεπε να δίνει στην Νέα Αριστερά μεγαλύτερα ποσοστά, γι αυτό και εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο ο Αλέξης Χαρίτσης είναι γνωστός στην κοινωνία και μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην αριστερή πολυκατοικία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η οδηγία που έχει δοθεί στα στελέχη της Νέας Αριστεράς για τον πήχη στις ευρωεκλογές είναι να απαντούν αόριστα ότι επιθυμούν το μέγιστο δυνατό ποσοστό, χωρίς να κάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μάχη στην αριστερά μόλις έχει ξεκινήσει και θα είναι ιδιαίτερα σκληρή διότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα διαμορφώσουν τους πολιτικούς σχηματισμούς για τα επόμενα χρόνια.