Σε μια πρώτη θετική κίνηση για την επίλυση της εμπορικής τους διαμάχης, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφεραν τέσσερις Ευρωπαίοι διπλωμάτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Η επιστολή αυτή σηματοδοτεί την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, έπειτα από την προσωρινή αναστολή των αντίποινων δασμών που είχε επιβάλλει η Ουάσινγκτον στο παρελθόν.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε απάντηση μιας λίστας πιθανών παραχωρήσεων που είχε υποβάλει η Κομισιόν στις ΗΠΑ, η οποία περιλάμβανε προτάσεις όπως η χαλάρωση ορισμένων ρυθμιστικών πλαισίων και κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κινεζικής υπερπαραγωγής. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει τη διάθεση για διάλογο, κάτι που δεν είχε προκύψει μέχρι τώρα λόγω της έλλειψης καθοδήγησης από την αμερικανική πλευρά.
«Το πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν η έλλειψη καθοδήγησης από τις ΗΠΑ, οι οποίες πάντα απαιτούσαν μια προσφορά από την ΕΕ για να προχωρήσουν οι συνομιλίες», ανέφερε ένας από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες που μίλησαν στο Politico.
Αντίποινα από την ΕΕ και πίεση για συμφωνία
Αν και οι ΗΠΑ δείχνουν διάθεση για διαπραγματεύσεις, η ΕΕ δεν έχει παραμείνει αδρανής. Απογοητευμένη από την αργή πρόοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην πρόταση αντίποινων δασμών ύψους 95 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα.
Οι δασμοί αυτοί προτείνονται ως αντίδραση στους δασμούς ύψους 10% που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον τον Απρίλιο, καθώς και στους δασμούς 25% που επιβλήθηκαν σε αυτοκίνητα και μέταλλα.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η διαφορά στις εμπορικές προτεραιότητες μπορεί να καθυστερήσει τις συνομιλίες, καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να προτιμούν την υπογραφή διμερών συμφωνιών με επιμέρους χώρες, παρά τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ στο σύνολό της.
Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας πλησιάζει
Η πίεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας αυξάνεται καθώς πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία της αρχές Ιουλίου. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε, η κυβέρνηση Τραμπ προειδοποιεί πως θα επιβάλει έναν υψηλότερο δασμό 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, με στόχο τη μείωση του διατλαντικού εμπορικού ελλείμματος, για το οποίο κατηγορεί ανοιχτά την ΕΕ.
Η συμφωνία αυτή είναι κρίσιμη, καθώς αφορά τις εμπορικές σχέσεις ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των δύο πλευρών.
Παρά τις θετικές κινήσεις, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες και χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, δεν έχει καταφέρει να επιτύχει συμφωνία σε τρεις γύρους συνομιλιών με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές φαίνεται να παραμένουν στάσιμες, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ μπορεί να βρεθεί στο περιθώριο των εμπορικών εξελίξεων, εφόσον οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προτιμούν διμερείς συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες, όπως αυτή με το Ηνωμένο Βασίλειο.