Με τις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκονται σε νέα καμπή, η Ουάσινγκτον φέρεται να πρότεινε μια συμβιβαστική φόρμουλα: δασμοί 10% στις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές, αλλά με εξαίρεση δύο ευαίσθητους τομείς — αεροναυπηγική και οινοπνευματώδη. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στο Politico.
Η κυβέρνηση Τραμπ, σε μια από τις γνώριμες πλέον ελιγμούς της, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η επαναφορά των επιβαρύνσεων θα καθυστερήσει έως την 1η Αυγούστου. Η αρχική προειδοποίηση αφορούσε την επιβολή δασμών σε όλες τις χώρες που δεν έχουν καταλήξει σε νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Από τον Αύγουστο, οι επιβαρύνσεις αναμένεται να επανέλθουν στα επίπεδα που είχαν αναγγελθεί από τον περασμένο Απρίλιο.
Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε να αποστέλλει ειδοποιήσεις: Ιαπωνία και Νότια Κορέα, για παράδειγμα, ενημερώθηκαν ήδη πως θα δουν τα προϊόντα τους να υπόκεινται σε δασμούς 25%.
Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις
Παρά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – φον ντερ Λάιεν την Κυριακή, δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη σταθερό έδαφος για συμφωνία. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνος για τις εμπορικές υποθέσεις, Μαρός Σέφτσοβιτς, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ουάσινγκτον, όμως το τοπίο παραμένει ρευστό και –όπως σημειώνουν διπλωμάτες– όλα εξαρτώνται τελικά από την πολιτική βούληση του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ιδίως για κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, η αυτοκινητοβιομηχανία, το αλουμίνιο και ο χάλυβας. Μέχρι στιγμής, η Ουάσινγκτον δεν έχει δείξει διάθεση να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα. Παρόλα αυτά, ορισμένα κράτη-μέλη –όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία– θα μπορούσαν να θεωρήσουν αποδεκτή μια συμφωνία που θα προστατεύει τα οινοπνευματώδη και τις αερομεταφορές τους.
Πίεση χρόνου και πολιτική αβεβαιότητα
Η μετάθεση της ημερομηνίας επέτρεψε στην ΕΕ να ανακτήσει μερικές ημέρες για περαιτέρω διαπραγμάτευση, αφού ως τώρα δούλευε με την προθεσμία της 8ης Ιουλίου. Ο Ιρλανδός υπουργός Εμπορίου, Σάιμον Χάρις, δήλωσε τη Δευτέρα πως η αναβολή «παρατείνει προσωρινά το ισχύον καθεστώς μέχρι την 1η Αυγούστου, δίνοντας έτσι χρόνο για μια συμφωνία επί της αρχής».
Παρ' όλα αυτά, στο εσωτερικό των Βρυξελλών επικρατεί σκεπτικισμός. Σε συνάντηση της Δευτέρας, που περιγράφηκε από διπλωμάτες ως «δραματική», διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν σαφείς εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον για την πορεία των δασμών. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, αρνήθηκε να κάνει επίσημη τοποθέτηση, περιοριζόμενη να αναφέρει πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στο παρασκήνιο, η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε έναν δύσκολο συμβιβασμό ή αν θα διακινδυνεύσει νέα ρήξη με μια απρόβλεπτη αμερικανική κυβέρνηση.