Αβεβαιότητα και εκνευρισμός επικρατούν στην Ουάσινγκτον αναφορικά με τη στάση της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και επικεφαλής διαπραγματευτής του Ντόναλντ Τραμπ, Σκοτ Μπέσεντ. «Όταν καλώ την Ευρώπη, ποιον καλώ;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας το ζήτημα της έλλειψης ενιαίας εκπροσώπησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη διαμάχη που απειλεί να πλήξει σοβαρά τις διατλαντικές σχέσεις, αξίας 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

" "

Ο Μπέσεντ εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με την επιβολή διαφορετικών εθνικών φόρων στις ψηφιακές υπηρεσίες, σκόπιμα περιπλέκουν το τοπίο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. «Διαπραγματευόμαστε με πολλά διαφορετικά συμφέροντα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει πρώτα να επιλύσει τα εσωτερικά της ζητήματα πριν μπορέσει να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο», όπως μετέδωσε το Politico.

Ο Σέφτσοβιτς, ο Ντομπρόβσκις και η απάντηση των Ευρωπαίων στα σχόλια του Μπέσεντ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα συγκεκριμένο επίτροπο για το εμπόριο που ακούει στο όνομα, Μάρος Σέφτσοβιτς με καταγωγή από τη Σλοβακία. Η δουλειά του είναι να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες εκ μέρους των 27 χωρών που αποτελούν την ΕΕ. Όμως ο Μπέσεντ δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον Σεφτσόβιτς. Αντίθετα, συναντήθηκε με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Όμως, παρά το γεγονός ότι ο Ντομπρόβσκις παρουσιάστηκε κατά λάθος ως ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Ελβετία νωρίτερα φέτος, δεν κατέχει πλέον αυτή τη θέση. Είναι πλέον ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις.

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε στο Politico ότι τα σχόλια του Μπέσεντ ήταν «ανόητα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε μια σειρά συναντήσεων για αυτά τα θέματα με τον επίτροπο εμπορίου». Αυτός είναι ο Σέφτσοβιτς, ο οποίος είναι έμπιστος σύμμαχος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Σέφτσοβιτς έχει επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τρεις φορές φέτος, πραγματοποιώντας συνομιλίες με τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ, τον εμπορικό εκπρόσωπο Τζέιμισον Γκριρ και άλλους, για να πιέσει για μια συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την άρση των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα.

Μέχρι στιγμής, ο Σέφτσοβιτς έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο — έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για τη στάση των Αμερικανών ομολόγων του, σχολιάζει το Politico.

Οι δασμοί του Τραμπ και η Ευρώπη που προσπαθεί να καταλάβει τι πραγματικά θέλουν οι ΗΠΑ

Ο Τραμπ επέβαλε «αμοιβαίους» δασμούς 20% στην ΕΕ στις αρχές Απριλίου, μόνο και μόνο για να τους αναστείλει για 90 ημέρες μια εβδομάδα αργότερα, ώστε να δοθεί χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Εν τω μεταξύ, ένας βασικός δασμός 10% εξακολουθεί να ισχύει για τα περισσότερα αγαθά που εισάγονται από την ΕΕ, μαζί με δασμούς 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές τι πραγματικά θέλουν οι ΗΠΑ. Ρωτούν για έναν πολύ διαφορετικό αριθμό διαφορετικών πραγμάτων», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος είπε ότι ακόμα γίνονται συζητήσεις. «Επομένως, προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες από τις ΗΠΑ» κατέληξε.