Χαρακτηριστικά σκληρής παρτίδας σκάκι λαμβάνει η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, με την Ολγα Γεροβασίλη (και τους «87») να μην αποκλείει ακόμα και αναβολή του Συνεδρίου, σπεύδοντας να αποδώσει την ευθύνη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στον Στέφανο Κασσελάκη. Οταν τη ρωτούν αν θα πραγματοποιηθεί τελικά το Συνέδριο εκείνη απαντά «εκτιμώ πως όλα θα γίνουν κανονικά». Ωστόσο, στο δημοσιογραφικό σχόλιο πως «το “εκτιμώ” αφήνει ανοιχτό παράθυρο», η Ολγα Γεροβασίλη απάντησε πως «ο πρώην πρόεδρος κάθε μέρα μας ετοιμάζει μια καινούργια έκπληξη», ρίχνοντας προκαταβολικά το βάρος της ευθύνης για μια τέτοια εξέλιξη στον Στέφανο Κασσελάκη.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Τελικά η έκπληξη για την οποία μιλούσε η Ολγα Γεροβασίλη ήρθε από τον έκπτωτο πρόεδρο, ο οποίος ετοιμάζει συγκέντρωση, την πρώτη του ανοιχτή ομιλία στην Αθήνα έπειτα από την εις βάρος του πρόταση μομφής, που αναμένεται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα! Ωστόσο, η επιλογή του κέντρου της Αθήνας και ενός τόσο εμβληματικού σημείου, όπως η πλατεία Κολοκοτρώνη, έρχεται μία ημέρα πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πειραιά σε εκδήλωση του ινστιτούτου που έχει συστήσει, η οποία όπως λένε από την πλευρά Κασσελάκη θα γίνει σε κλειστό χώρο.

Το παρασκήνιο με την ομιλία Κασσελάκη είναι πλούσιο, αφού το πρώτο αίτημα εστάλη προς τον Δήμο Αθηναίων, μέσω δικηγόρου, ως αίτημα του «προέδρου και υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά απάντηση δεν έλαβε... Στην πορεία ακολούθησαν και άλλα αιτήματα, για να ικανοποιηθεί τελικά αυτό που υπεβλήθη από ομάδα υποστηρικτών του, χωρίς να δηλώνεται καμία ιδιότητά του.

Στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Παύλος Πολάκης, επιτιθέμενος στους «87», φέρεται να είπε «την έχετε κάνει τη μ@@@@@α σας και τον έχετε κάνει πληγωμένο πρίγκιπα εσείς οι “87”, οι “100”. Αν έρθει όμως κανονικός κόσμος να ψηφίσει, αυτός ο νάρκισσος πρόεδρος δεν βγαίνει. Οσα λέει και κάνει ο Κασσελάκης ομοιάζουν με τον αδολφοχιτλερισμό» και οι παριστάμενοι έμειναν εμβρόντητοι. Στον διάδρομο κάποιος ακούστηκε να λέει «εσύ μας τον φόρτωσες», αλλά συνέχεια δεν δόθηκε...

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία ήταν εξαιρετικά βαρύ με βολές εκατέρωθεν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αμυνθεί στην επίθεση Κασσελάκη», επισήμανε εκ νέου η Ολγα Γεροβασίλη, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε πως «είναι απαράδεκτο να συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία κάθε εβδομάδα για να καταγγείλει τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρισκόμαστε εν τω μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου με όλα τα θέματα ανοιχτά... Υπάρχει σύμβαση μίσθωσης χώρου για το συνέδριο; Αν ναι, να μας τη δώσουν», συμπληρώνοντας «ποια εταιρεία έχει αναλάβει τη διαδικασία των εκλογών; Γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμη στον isyriza η καμπάνια για το συνέδριο;»

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει μετά το κόμμα του, είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτους τους προπηλακισμούς στην Κεντρική Επιτροπή, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας σημείωσε ότι «υποψηφιότητα στο συνέδριο μπορεί να καταθέσει όποιος θέλει», ενώ ο Νίκος Σκορίνης ανέφερε «με αποφεύγουν οι γείτονες γιατί με λυπούνται»...

Μέσω του διευθυντή του γραφείου του, Μανώλη Καπνισάκη, ήρθε η νέα παρέμβαση της πλευράς Κασσελάκη στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις με αφορμή την κίνησή του να θέσει σε λειτουργία διαδικτυακή πλατφόρμα για την εγγραφή υποστηρικτών του και εθελοντών. Στη δήλωσή του, για την οποία υποστηρίζει ότι μεταφέρει «το αίσθημα των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ», ο Μανώλης Καπνισάκης ασκεί κριτική σε όσους επικρίνουν τον Στέφανο Κασσελάκη, σημειώνοντας: «Αν όλοι όσοι επιτίθενται σήμερα με αυτήν τη δριμύτητα στον Στέφανο Κασσελάκη, ασκούσαν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ίδια ένταση, στοχοπροσήλωση και εφευρετικότητα, είναι βέβαιο ότι στις ευρωεκλογές τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερέβαιναν το 20%».

Εκρηκτικό κλίμα

Στο μεταξύ, σε όσες τοπικές κομματικές οργανώσεις δεν έχουν διαλυθεί, το κλίμα είναι εκρηκτικό. Τα έκτροπα της Καλλιθέας, στα οποία πρωτοστάτησε ομάδα «κασσελίστας» από άλλες περιοχές, δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό. Είχαν προηγηθεί οι προπηλακισμοί δημοσιογράφων στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους έκανε παρέμβαση και η ΕΣΗΕΑ. Ορισμένοι βλέπουν στα τελευταία γεγονότα μία στρατηγική έντασης των «κασσελίστας». Σύμφωνα με αυτήν, οι συγκεκριμένοι επιχειρούν να πάνε την τοξικότητα στο «κόκκινο» ώστε από τη μια πλευρά να αυξήσουν την κινητοποίηση των οπαδών τους και από την άλλη να αποτρέψουν την προσέλευση στην προσυνεδριακή διαδικασία ανθρώπων που αποστρέφονται τους καβγάδες και την οξύτητα.

Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Τζάκρη, ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαινίασε τη δική του πλατφόρμα για τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ», έχοντας πάνω από 10.000 εγγραφές μελών κατά τις πρώτες ώρες από την εμφάνισή της στο Διαδίκτυο. Παλαιός αριστερός ακούστηκε να λέει ότι «σκηνικά όπως αυτά στην Κουμουνδούρου είχαν συμβεί στις δίκες της Μόσχας, μόνο που σε αυτές υπήρχε σοβαρότητα ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ γελοιότητα».

Καταδίκη της ψηφιακής πλατφόρμας Κασσελάκη

Στην πολιτική καταδίκη της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας από πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη προχώρησε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση πέντε μέλη της, τα οποία διαφώνησαν μόνο με το σκέλος της απόφασης που αφορά στα εσωκομματικά. Πρόκειται για τους Ρένα Δούρου, Πάνο Ρήγα, Νίκο Σκορίνη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου, που, ωστόσο, δεν διαφώνησαν με τις πολιτικές αναφορές της απόφασης, σύμφωνα με την οποία, «η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας αποτελεί άλλο ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός, μετά την αποστολή του εξωδίκου στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Είναι μια επιλογή συνειδητά παραπλανητική, αφού χρησιμοποιεί στο domain name και στο εσωτερικό της, το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και ανταγωνιστική στο κόμμα μας».