Σκληρή κριτική -αλλά και αυτοκριτική για τις «μαλ...» του ΣΥΡΙΖΑ- έκανε ο Γιώργος Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ατάκα του Παύλου Πολάκη -απευθυνόμενος στους «87»στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, περί της «μαλ...» με τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Τσίπρας σχολίασε ότι «ναι, αλλά δεν κάναμε μόνο μια. Αλλά δεν έχει σημασία τώρα, πάμε παρακάτω». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν ο αποκλεισμός του Κασσελάκη είναι «τέτοιο πράγμα», ο κύριος Τσίπρας είπε ότι «όχι, σε αυτό δε συμφωνώ καθόλου». Συνεπώς, η παραδοχή περί παραπάνω από μια «μαλ...», είναι επί της αρχής. Να πούμε ένα μεγάλο εύγε στον κύριο Τσίπρα, διότι μέσα από την ειλικρινή αυτοκριτική, έρχεται και η αυτοβελτιώση. Βέβαια, δεν είναι και ό,τι καλύτερο ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα να έχει υποπέσει σε τέτοιες συμπεριφορές πολλές φορές. Αλλά και πάλι, η συγκεκριμένη αυτοκριτική είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Κασσελάκης έχει χαμένο το συνέδριο

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης υπολογίζει στο συνέδριο, θέλοντας να έχει ικανό αριθμό συνέδρων, προκειμένου να επικυρωθεί η υποψηφιότητά του παρά τον αποκλεισμό που έχει αποφασίσει η κεντρική επιτροπή, ο κύριος Τσίπρας είπε ότι «δε νομίζω ότι υπολογίζει στο συνέδριο. Χαμένο το έχει και το συνέδριο. Είναι περισσότερο μια τακτική για μια έξοδο ηρωική, με όποιον στόχο έχει στο μυαλό του». Βέβαια, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καμία τέτοια διάθεση, να κάνει την «ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου». Μάλλον, πιο κοντά σε «Κούγκι» είναι το σενάριο -με τον Στέφανο Κασσελάκη σε ρόλο του καλόγερου Σαμουήλ-, παρά σε ηρωϊκή έξοδο του Μεσολογγίου.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να κάνει δικό του κόμμα, ο κύριος Τσίπρας είπε ότι προφανώς, προς τα εκεί πάει το πράγμα. Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «λέει "ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ". Το Site που έχει ανοίξει που έχει ανοίξει είναι "ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ", για τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάει», ο κύριος Τσίπρας απάντησε λέγοντας «ε, τι θα πει; Εγώ να σας πω ένα απλό πράγμα: στο τελευταίο συνέδριο που έγινε -που ήταν πρωτοφανές από πλευράς γιουχαϊσμάτων, της κλάκας που γινόταν και όλα αυτά-, υπήρχαν συνθήματα του τύπου "Στέφανε τελείωνε με τους ΣΥΡΙΖΑίους". Σε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ"».

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: πώς στήριξαν τόσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη, αν αυτό το σύνθημα ακούστηκε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, τη στιγμή που τον αμφισβήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, κάποιοι (Γιώργος Τσίπρας, Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος) επενέβησαν προκειμένου να μην προχωρήσει η διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου τότε, ενώ είχε ακουστεί το σύνθημα «Στέφανε τελείωνε με τους ΣΥΡΙΖΑίους»; Και δεν του «πήραν το σκαλπ» επί τόπου; Ανήκουστα πράγματα.

Ο Κασσελάκης θέλει το brand name και την κρατική χρηματοδότηση

Πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει διακαώς τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κρατικής χρηματοδότησης. Όπως είπε ο κύριος Τσίπρας, «πάνε να πάρουν το συνέδριο, να διώξουν - δηλαδή, πάνε να πάρουν ένα κέλυφος ΣΥΡΙΖΑ: brand name, κρατική χρηματοδότηση και τα λοιπά και να κάνουν κάτι άλλο. Που απλά θα υπάρχει προς το παρόν το ίδιο όνομα». 

Είναι σαφές ότι το εγχείρημα «δημιουργία νέου κόμματος» δεν είναι ακριβώς εύκολο «σπορ». Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης καταφέρει να επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα πάρει ένα έτοιμο στημένο κόμμα, το οποίο φέρει και την κρατική χρηματοδότηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήτοι περί τα 4.500.000 ευρώ ανά έτος. Δεν είναι και λίγο πράγμα. Για αυτό ακριβώς, το σενάριο δημιουργίας νέου «κόμματος Κασσελάκη» δεν ακούγεται και πολύ λογικό. Η Νέα Αριστερά για παράδειγμα, δημιουργήθηκε από 11 βουλευτές, το οποίο σημαίνει μια κάποια ευχέρεια χρηματοδότησης του νέου εγχειρήματος. Με 5 βουλευτές, κόμμα δε γίνεται - ούτε και στήνεται. Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως, είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για αρχηγός του κόμματος. Εφόσον εκλεγεί, το ερώτημα είναι τι θα κάνουν όσοι φύγουν. Θα πάνε στη Νέα Αριστερά; Θα πάνε κάπου αλλού; Οψόμεθα.

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Παναγιώτης Στάθης: «Εδώ το έχω, θα σας το πω τώρα, γιατί πραγματικά - αυτό που είπε ο Πολάκης, τη φράση -τώρα δε θέλω να την πω- (σ.σ. "την κάνατε τη μαλ..."), έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ; Η περίφημη φράση του Πολάκη, "κάναμε και μια...";»

Γιώργος Τσίπρας: «Ναι, αλλά δεν κάναμε μόνο μια. Αλλά δεν έχει σημασία τώρα, πάμε παρακάτω».

Παναγιώτης Στάθης: «Είναι όμως τέτοιο πράγμα ο αποκλεισμός του Κασσελάκη;»

Γιώργος Τσίπρας: «Όχι, όχι. Σε αυτό δε συμφωνώ καθόλου».

Παναγιώτης Στάθης: «Ακόμα και αν ο κόσμος -ένα κομμάτι του κόσμου- διαφωνεί, όπως το βλέπουμε να καταγράφεται. Δε λέω ότι θα πάνε να ψηφίσουν τον Κασσελάκη. Γιατί προφανώς, εκεί μέσα υπάρχουν άνθρωποι που σου λένε "μπορεί να μη γουστάρω τον Κασσελάκη (...) αλλά δε μου αρέσει ο τρόπος", λένε πολλοί απ' αυτούς. Καίγεται το κάστρο, άρα κάτι πρέπει να κάνουμε; Αυτό είναι;»

Γιώργος Τσίπρας: «Δεν καίγεται απλά το κάστρο. Υπάρχει κατ' αρχάς μια εντεκάμηνη πορεία μέχρι τώρα. Δεύτερον, έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα και από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την άρση εμπιστοσύνης, πριν ενάμισι μήνα. Και να μην ξεχνάμε ότι πάντα ένα κόμμα, αυτό καθορίζει υποψήφιους. Δεν τους καθορίζει η κοινωνία. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που το αποδέχεται -ή δεν το αποδέχεται- η κοινωνία. Υπάρχουν υποψήφιοι ανάμεσα στους οποίους επιλέγει. Δεν καθορίζει τους υποψήφιους γενικά ο κόσμος. Το κόμμα, η βάση του κόμματος, το συνέδριο». 

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ο κύριος Κασσελάκης υπολογίζει στο συνέδριο. Ότι θα έχει τον απαραίτητο αριθμό, για να καταθέσει υποψηφιότητα τελικά».

Γιώργος Τσίπρας: «Δε νομίζω ότι υπολογίζει στο συνέδριο. Χαμένο το έχει και το συνέδριο. Είναι περισσότερο μια τακτική για μια έξοδο ηρωική, με όποιον στόχο έχει στο μυαλό του».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ο στόχος είναι για δικό του κόμμα;»

Γιώργος Τσίπρας: «Είναι προφανές ότι προς τα εκεί πάει το πράγμα».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ναι, αλλά λέει "ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ". Το Site που έχει ανοίξει που έχει ανοίξει είναι "ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ", για τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάει».

Γιώργος Τσίπρας: «Ε, τι θα πει; Εγώ να σας πω ένα απλό πράγμα: στο τελευταίο συνέδριο που έγινε -που ήταν πρωτοφανές από πλευράς γιουχαϊσμάτων, της κλάκας που γινόταν και όλα αυτά-, υπήρχαν συνθήματα του τύπου "Στέφανε τελείωνε με τους ΣΥΡΙΖΑίους". Σε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ"».

Παναγιώτης Στάθης: «Έλεγαν μέσα "Στέφανε τελείωνε με τους ΣΥΡΙΖΑίους";»

Γιώργος Τσίπρας: «Βεβαιότατα. Οι οποίοι δεν ήταν σύνεδροι βέβαια, δεν είχαν καρτελάκι. Τα γιουχαϊσματα έγιναν από κόσμο τέτοιο».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Υποστηρικτές του Κασσελάκη δηλαδή;»

Γιώργος Τσίπρας: «Κλακαδόροι, όπως αυτούς που είδαμε στην κεντρική επιτροπή. Αυτός είναι ο Στέφανος Κασσελάκης -και η παρέα του-, να το πω έτσι».

Παναγιώτης Στάθης: «Ακούω βουλευτές -δυο βουλευτές το έχουν πει δημόσια, ο κύριος Παππάς και ο κύριος Αυλωνίτης-, ακούγεται ότι είναι άλλοι 3 βουλευτές, που λένε ότι "αν αποκλειστεί ο Κασσελάκης, εμείς φεύγουμε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξαρτητοποιούνται. Αυτομάτως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αξιωματική αντιπολίτευση τότε, αν φύγουν οι πέντε».

Γιώργος Τσίπρας: «Δε νομίζω ότι είναι αυτό το κρίσιμο».

Παναγιώτης Στάθης: «Ούτε αυτό είναι το κρίσιμο λέτε».

Γιώργος Τσίπρας: «Κατά τη γνώμη μου, όχι. Το αν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι το κρίσιμο θέμα. Όμως, δείχνει και την πτέρυγα Κασσελάκη. Δεν αναφέρομαι στον κόσμο που ψηφίζει -που όπως σας έλεγα, δεν είναι ένα πράγμα, είναι αρκετά διαφορετικές καταστάσεις-. Σου λέει δηλαδή "ή θα είμαι εγώ, ο ένας, ή γεια σας και φεύγουμε". Αυτή είναι η στάση που κρατιέται αυτή τη στιγμή. Δεν πάνε να πάρουν ένα συνέδριο - που δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, το συνέδριο είναι ήδη κερδισμένο από τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, που δε θέλει τον Στέφανο Κασσελάκη». 

Παναγιώτης Στάθης: «Πώς το ξέρετε αυτό; Πώς μπορεί να το ξέρετε αυτό;»

Γιώργος Τσίπρας: «Ε, το ξέρω. Το ξέρω επειδή μιλάω με κόσμο. Αλλά ας πούμε ότι γινόταν κάτι τέτοιο. Δεν πάνε να πάρουν το συνέδριο και να πουν ότι "άρα, αφού η πλειοψηφία αποφάσισε αυτό, θα ακολουθήσουμε όλοι μαζί αυτό". Πάνε να πάρουν το συνέδριο, να διώξουν - δηλαδή, πάνε να πάρουν ένα κέλυφος ΣΥΡΙΖΑ: brand name, κρατική χρηματοδότηση και τα λοιπά και να κάνουν κάτι άλλο. Που απλά θα υπάρχει προς το παρόν το ίδιο όνομα». 

Παναγιώτης Στάθης: «Συμμερίζεστε απόψεις, όπως άκουσα την κυρία Γεροβασίλη να λέει, ότι υπάρχει ένα σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη; Ότι υπηρετεί ένα τέτοιο σχέδιο, ο κύριος Κασσελάκης;»

Γιώργος Τσίπρας: «Λειτούργησε σαν να υπήρχε τέτοιο σχέδιο. Έχει μικρή σημασία αν υπάρχει, ή δεν υπάρχει. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει τον Στέφανο Κασσελάκη -και το στενό του κύκλο που τον στηρίζει-, το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Τους ενδιαφέρει το δικό τους μέλλον. Και τελεία. Αν δεν τα καταφέρουν -που δεν τα καταφέρνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ-, πιθανώς θα επιδιώξουν ένα άλλο κόμμα, προσπαθώντας να μπει στη Βουλή και τα λοιπά. Και εκεί τελειώνει το θέμα».