Τα ηλεκτρονικά και χειρόγραφα σημειωματάρια έχουν πάρει φωτιά στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, στη Λεωφόρο Αμαλίας. Αυτό που έχει πυροδοτήσει την… εντατική δουλειά δεν είναι το οργανόγραμμα του πολυσυζητημένου πιθανού νέου κόμματος. Είναι το υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τη συγγραφή της «αυτοβιογραφίας» του πρώην πρωθυπουργού, που θεωρείται σημαντικός σταθμός… ανεφοδιασμού για την ενδεχόμενη επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Γι’ αυτό εξάλλου ο ίδιος επέλεξε να μείνει εντός των τειχών της Αθήνας αυτό το καλοκαίρι με στόχο να ζήσει ένα ακόμη… όνειρο θερινής νυκτός: τη συγγραφή ενός βιβλίου - σφυγμομέτρηση για την υποδοχή που θα του επιφυλάξει η κοινωνία σ’ ένα πιθανό πολιτικό come back.

Πίσω από τις λέξεις

Στα γραφεία της Λεωφόρου Αμαλίας αξιολογούνται ήδη οι προτάσεις των εκδοτικών οίκων αφού το βιβλίο αναμένεται να έχει κυκλοφορήσει πολύ πριν τα Χριστούγεννα, πιθανότατα και εντός Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, με αυτό το βιβλίο στο χέρι, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να γυρίσει όλη την Ελλάδα και να κάνει πράξη τον στίχο του τραγουδιού «πίσω από τις λέξεις έρχεται ο Αλέξης».

Ο… συγγραφικός πυρετός μεταφέρθηκε για λίγες ημέρες στο εξοχικό του Σουνίου. Μαζί του τα σημειώματα από κάποια παλιά κυβερνητικά στελέχη για τα πεπραγµένα της κυβερνητικής περιόδου και ειδικά για το πρώτο εξάµηνο του 2015, τη συνεργασία µε τον Πάνο Καµµένο, την πρώτη… αξιοπρεπή ήττα από τη ΝΔ το 2019, μέχρι τη συντριβή και την παραίτηση του 2023.

Με λίγα λόγια όλα όσα αφορούν την πορεία από την κυβερνώσα Αριστερά στην… εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ και, μαζί, κάθε προσδοκίας όσων ακολούθησαν τον ενθουσιασμό και τη μαχητικότητα του κάποτε προέδρου του 15μελούς στα σχολεία της Γκράβας
Η επανεμφάνιση του Θανάση Καρτερού την περίοδο που άρχισαν να υφαίνονται τα πρώτα σενάρια για την πολιτική επιστροφή του και το συγγραφικό εγχείρημά του, μόνο σύμπτωμα των καιρών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο άλλοτε διευθυντής του γραφείου Τύπου του Τσίπρα με παρέμβαση για την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015, αναμασώντας ερωτήματα και ισχυρισμούς, «πλεγμένα» με ευφυολογήματα και… ιστορικά διλήμματα, έχει τον δικό του χώρο στις σελίδες του βιβλίου του.

Στις ενότητες Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη ευανάγνωστη είναι η υπογραφή του Κώστα Γαβρόγλου. Στίγμα των ιδεών του δόθηκε στη 2η Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα.

Στον οικονομικό τομέα, τα… φώτα τους δίνουν ο διευθυντής του γραφείου του, Ανδρέας Μπούσιος, ο Μιχάλης Καλογήρου και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ την… επιμέλεια της τέχνης της επικοινωνίας έχει γνωστός δημοσκόπος - πολιτικός αναλυτής, που υπηρετεί με συνέπεια το αντιμητσοτακικό σύστημα και τα ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν εχθρικά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Είναι απορίας άξιο αν στο κεφάλαιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα υπάρχει αναφορά στον Νίκο Κοτζιά και στην αποπομπή του για χατίρι του Πάνου Καμμένου και αφού οι δύο τότε υπουργοί είχαν ανταλλάξει δημόσιες κατηγορίες για χρηματισμούς. Ή για το τι διαμείβονταν στα υπόγεια του Μαξίμου με τον Νίκο Παππά και τον τότε αρχηγό της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές των στελεχών της Τρόικας στο «Χίλτον».

Να σημειωθεί ότι αφετηρία για τη συγγραφή του βιβλίου του ήταν η παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στο Χάρβαρντ, ενώ τα πρώτα κεφάλαια θα αφορούν θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η γεωπολιτική αστάθεια.

«Διψασμένοι» αναγνώστες…

Ακολουθώντας τις οδηγίες πολιτικού marketing και με στόχο να ενισχύσει τον… κρότο της έκδοσης του βιβλίου, ο Αλέξης Τσίπρας από Σεπτέμβριο θα συνεχίσει δυναμικά τις πολιτικές παρεμβάσεις του.

Και επειδή… του λείπει η επαφή με τον ψηφοφόρο –όπως είπε ο ίδιος– και δεν θα κάνει ομιλία στη ΔΕΘ, θα μιλήσει στο Συνέδριο του «Economist», επίσης στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα μία ημέρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού.

Ετσι θα κρατήσει… ζεστούς όσους αδημονούν για το βιβλίο του, μεταξύ των οποίων πολλοί πρώην σύντροφοι του, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία… ανυπομονεί να τον δει να ξεμυτίζει από το… λαγούμι του και ο Σταύρος Κοντονής, που περιμένει απαντήσεις για το πώς «ο Τσίπρας έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα διαπλοκής».

Στο αναγνωστικό κοινό θα υπάρξουν και εκείνοι που έχουν αμνηστεύσει τον Αλέξη Τσίπρα για τα έργα και τις ημέρες του στην πρωθυπουργία. Αλλά στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σίγουρα λιγότεροι αυτοί που θα του συγχωρέσουν τη γελοιοποίηση του κόμματος με την ανοχή που έδειξε απέναντι στον… Ελληνοαμερικανό εφοπλιστή που έγινε πρόεδρος και τη διάσπαση που ακολούθησε.

Να σημειωθεί τέλος ότι την περίοδο έκδοσης του βιβλίου οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτείται από βουλευτής, παραδίδοντας την έδρα της Α’ Πειραιά και Νήσων την οποία κατέχει από το 2023, ανοίγοντας τον δρόμο για τον πρώτο επιλαχόντα, τον Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος όμως δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά Νέα Αριστερά. Παράλογο μέχρι τέλους…