Μέτρα για την πάταξη των περιστατικών βίας και ανομίας στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, «μια από τις μεγαλύτερες πληγές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας», όπως είπε, προανήγγειλε ο κυβερνητικός επρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του στο ACTION24 . «Ο λογαριασμός για τις ζημιές θα έρχεται στο ΑΦΜ των δραστών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τον δρόμο για τη λύση στο πρόβλημα τον δείχνουν τα γήπεδα και τα μέτρα για την πάταξη της βίας που έλαβε η κυβέρμηση. Τόνισε πως για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό χώρο. Ενώ επισήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκκενώσεις και κατασχέσεις οπλισμού και πως η κυβέρνηση έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο (νόμοι 2019 και 2021) για να επιτρέπονται άμεσες επεμβάσεις. Υπογράμμισε πως τα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται επαρκώς για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας

Ο Παύλος Μαρινάκης έκανε σαφές πως πρέπει να γίνουν και κάποια βήματα ακόμα στην κατεύθυνση της πρόληψης. Γιατί όσο «καλή», όσο αποτελεσματική και να είναι η καταστολή, χρειάζονται κάποια προληπτικά μέτρα ή μέτρα, τα οποία να δημιουργούν και μια συνθήκη παραδειγματισμού. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε: Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να επικαιροποιηθεί ένας πολύ σημαντικός νόμος που ψηφίστηκε το 2021 από την κυβέρνηση ως προς το πώς θα εφαρμοστεί, ως προς το πειθαρχικό, δηλαδή αναστολές και διαγραφές φοιτητικής ιδιότητας. Άρα, θα ξέρει αυτός, ο οποίος κάνει κάτι αντίστοιχο με τη Νομική, ότι μόλις συλληφθεί θα ανασταλεί η φοιτητική του ιδιότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για τρεις μορφές κυρώσεων για παραβατικές συμπεριφορές. Ποινικές, με αυστηρότερες ποινές. Πειθαρχικές, με αναστολή ή διαγραφή φοιτητικής ιδιότητας. Αστικές, με επιβάρυνση του υπεύθυνου στο ΑΦΜ του για ζημιές. Συγκεκριμένα ανέφερε. Το πρώτο και κυριότερο είναι οι ποινικές. Έχουμε, είπε, αυστηροποιήσει τον ποινικό κώδικα, άρα όποιος συλλαμβάνεται για μια παράνομη πράξη είτε κακουργηματική είτε πλημμεληματική έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είναι να αυστηροποιήσει άλλο τις ποινές, γιατί νομίζω τις έχουμε αυστηροποιήσει αρκετά, είναι να κλείσουν ακόμη περισσότερα παραθυράκια, όπως έχουν κλείσει στη βία στα γήπεδα.

Δεύτερο πεδίο συνεπειών είναι το πειθαρχικό. Δεν είναι όλα τα αδικήματα ίδια. Σίγουρα επιθέσεις, όπως αυτή της Νομικής ή αντίστοιχες άλλες με βαρύτατες φθορές θα σημαίνουν αναστολή με τη σύλληψη, γιατί έχουμε τεκμήριο αθωότητας και αμετάκλητη διαγραφή, με την αμετάκλητη καταδίκη από τη Δικαιοσύνη. Τέρμα από τα πανεπιστήμια οι δράστες αυτών των επιθέσεων. Η διαβάθμιση των ποινών θα προβλέπεται από το πειθαρχικό. Αυτό που σίγουρα πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος. Για αυτό και θέλει, αυτό που λέμε μικρές αλλαγές, ο νόμος του 2021. Η ίδια η πρακτική δείχνει ότι πολύ δύσκολα τα ίδια τα πανεπιστήμια θα προβούν σε διαγραφές φοιτητών. Δεν έχουμε θέμα με τις πρυτανικές αρχές, θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτές. Αλλά όταν κάτι δεν γίνεται, πρέπει να φροντίζουμε να γίνεται και αυτή είναι η διαφορά της κυβέρνησης αυτής.

Το τρίτο επίπεδο κυρώσεων είναι οι αστικές κυρώσεις. «Θα σου έρχεται- με λίγα λόγια- ο λογαριασμός στο ΑΦΜ σου. Έσπασε κάποιος μια πόρτα σε ένα πανεπιστήμιο; Την πληρώνουμε μέχρι τώρα εμείς, όλοι οι φορολογούμενοι με το ΑΦΜ μας. Θα του έρχεται ο λογαριασμός στο ΑΦΜ», τόνισε.

Ρίζες και αιτίες

Ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει και έχει κάνει όλα όσα δεν έγιναν, συνολικά, από Επέκρινε τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι είχαν ψηφίσει «παρών» ή καταψήφισαν κρίσιμους νόμους. «Μόνο στα ελληνικά πανεπιστήμια υπήρχε συζήτηση, για το αν είναι αυτονόητο, όταν τελείται μια παράνομη πράξη να έρχεται αυτομάτως η αστυνομία, είτε την καλέσει ο πρύτανης είτε την καλέσει ένας πολίτης. Ο νόμος άλλαξε το '19, μέχρι την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό δεν ήταν αυτονόητο», επισήμανε.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στην Ελλάδα του 2025 για πρώτη φορά δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό χώρο. Έχουμε κάνει δεκάδες εκκενώσεις καταλήψεων και επιχειρήσεις, όπου έχουμε βρει βαρύτατους οπλισμούς. Και αυτό που έχει αλλάξει τί είναι; Καταρχάς αλλάξαμε τον νόμο για να μπορούν να γίνονται αυτές οι επεμβάσεις. Τον νόμο του 2019, για παράδειγμα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που φωνάζουν, είτε τον καταψήφισαν -μηδενός εξαιρούμενου από αυτά που φωνάζουν- είτε ψήφισαν «παρών». Αντίστοιχα, κρίσιμα άρθρα, αλλά και επί της αρχής, τον νόμο του 2021, όπου θέλουμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, επίσης, είτε τον καταψήφισαν είτε ψήφισαν "παρών"», συμπλήρωσε.

Καμία ενεργή κατάληψη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε επίσης λόγο για μια πολύ μεγάλη αλλαγή στα πανεπιστήμια. Και εξήγησε: «Μέχρι το 2019 υπήρχε μια Ελλάδα και η Ελλάδα στα πανεπιστήμια. Άρα, για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ένα πάρα πολύ βασικό το οποίο έχει αλλάξει είναι το γεγονός ότι, πλέον, γίνονται επεμβάσεις και περιπτώσεις όπως αυτή της Νομικής θα αντιμετωπιστούν και σε ποινικό και σε επίπεδο αστυνομίας διαφορετικά».

Έκανε επίσης σαφές ότι τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων θα χρηματοδοτηθούν, «ήδη χρηματοδοτούνται, υπάρχουν πόροι, οι οποίοι προβλέπονται», όπως είπε. «Τα πανεπιστήμια πλέον παίρνουν 50% παραπάνω χρηματοδότηση, από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Συνολικά, όχι μόνο για την ασφάλεια, για την έρευνα, για προσλήψεις που χρειάζονται», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν τα κόμματα υποθάλπουν την παραβατικότητα, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε: «Έχετε κάθε μέρα καλεσμένους από όλα τα κόμματα. Εγώ σας καλώ κάθε φορά να τους κάνετε μια ερώτηση. Ερώτηση πρώτη και κύρια: Υπάρχει καλή κατάληψη; Δεν λέω βανδαλισμοί και δολοφονικές επιθέσεις, ακόμη και η κατάληψη. Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου, απαγορεύεται να καταλάβει κάποιος δημόσιο χώρο. Αν πας να καταλάβεις -αυτή τη στιγμή- ένα νοσοκομείο, μια ΔΟΥ, θα σε πάρουν και θα σε οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη. Και το τι πράξη είναι αυτή, θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Μιλάμε για τη χώρα που υπάρχει, ακόμα, η έννοια της κατάληψης. Άλλο αποχή, άλλο διεκδικήσεις, άλλο πορείες με αιτήματα -μην παρεξηγηθώ γιατί υπάρχουν και οι προβοκάτορες που αποσπούν μια φράση και κάνουν κοπτοραπτική- και άλλο η κατάληψη. Υπάρχει η έννοια στην Ελλάδα του "ρωμαλαίου φοιτητικού κινήματος". Υπάρχει η έννοια των "αυτοδιαχειριζόμενων κυλικείων". Αυτά συμβαίνουν στη χώρα. Και η κυβέρνηση αυτή τα αντιμετωπίζει. Κάνει επεμβάσεις εκκένωσης. Να παίρνει κάποιος το κυλικείο και να το διαχειρίζεται, ενώ είναι κυλικείο του πανεπιστημίου; Αυτό μόνο στην Ελλάδα από κάποιες πολιτικές δυνάμεις θεωρείται μια πράξη με ιδεολογικά χαρακτηριστικά».