Το συμβάν στο κυλικείο της Πολυτεχνειούπολης ήταν ένα νταηλίκι… γυμνό από ιδεολογικοπολιτικούς μανδύες, που παραπέμπει περισσότερο στο «είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω», το οποίο ανασύρει στο προσκήνιο όλες εκείνες τις πράξεις ανομίας, που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς στα πανεπιστήμια.
Στη… μηχανή του χρόνου στροβιλίζεται η σοκαριστική υπόθεση διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέα Μπουραντώνη, το 2020, όταν μια ομάδα αριστεριστών φοιτητών εισέβαλε στο γραφείο του και του κρέμασαν μια πινακίδα στον λαιμό που έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις».
Οι δηλώσεις καταδίκης για την αποτρόπαια ενέργεια σε βάρος του πρύτανη περίσσευαν, όπως και οι πομπώδεις διαβεβαιώσεις περί παραδειγματικής τιμωρίας και οι επικηρύξεις. Η υπερβολική ζέση για την απονομή Δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών κατέληξε στην απαλλαγή από κάθε κατηγορία των πέντε από τους οκτώ συλληφθέντες φοιτητές που κατηγορήθηκαν.
Ο πολύωρος αποκλεισμός του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών από φοιτητές μπορεί να μην είχε το γνήσιο της υπογραφής του φασισμού της περίπτωσης Μπουραντώνη, είναι όμως ακόμη μία θλιβερή σκηνή, με την ένοχη και αμήχανη ανοχή της συντεταγμένης Πολιτείας στο δήθεν αριστερίζον «ρωμαλέο» φοιτητικό κίνημα.
Ο Χρήστος Μπούρας… τιμωρήθηκε με αποκλεισμό στην πρυτανεία, επειδή δεν δέχθηκε να άρει την ποινή που είχε επιβάλει ομόφωνα η Σύγκλητος σε τέσσερις φοιτητές για τον προπηλακισμό του προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
Εκατό φοιτητές τού απαγόρευσαν την έξοδο, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό του και έγραψαν στους τοίχους συνθήματα. Ολα αυτά, τα βάφτισαν… ειρηνική διαμαρτυρία. Σε αυτό το σημείο αρχίζει ένα περίεργο γαϊτανάκι ευθυνών. Ο κ. Μπούρας υπαινίσσεται ότι η Αστυνομία γνώριζε αλλά δεν παρενέβη. Η ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε τα περιστατικά κι επέστρεψε την ευθύνη στον πρύτανη.
Εκείνες τις ημέρες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ύστερα από πεντέμισι χρόνια, καταδίκαζε 50 άτομα, μέλη του κυκλώματος που έκανε εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών μέσω στο πανεπιστημιακό campus του ΑΠΘ.
Πίσω στον χρόνο, τα περιστατικά ανομίας στα πανεπιστήμια πρωταγωνιστούσαν στην επικαιρότητα…
Ιδού μερικά σχετικά πρόσφατα παραδείγματα:
-Τον Δεκέμβριο του 2017, περίπου 15 κρανοφόροι εισέβαλαν σε εκδήλωση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι δράστες χτύπησαν ανελέητα τους φοιτητές. Τέσσερις από αυτούς διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στον «Ευαγγελισμό».
-Δύο ημέρες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί επίθεση με λοστούς και καδρόνια από 15 άτομα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τραυματίζοντας φοιτητές και προκαλώντας ζημιές στο κτήριο.
-Τον Οκτώβριο του 2017 σημειώθηκε η προκλητική στοχοποίηση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και σημερινού βουλευτή Α’ Αθήνας με τη ΝΔ, Αγγελου Συρίγου, με αφίσες που έφεραν τη φωτογραφία του και τη λεζάντα «αυτός είναι ο φασίστας».
Ο κ. Συρίγος είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού στις 15 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους όταν τρία άτομα του επιτέθηκαν με αφορμή μία παρατήρηση που τους έκανε για γκράφιτι σε τοίχο του κτηρίου του Παντείου, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Ασκληπιείο της Βούλας.
-Τον Οκτώβριο του 2017 κρανοφόροι επιτέθηκαν σε φοιτητή ΑμΕΑ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ΜΚΟ.
-Τον Μάιο του 2017, η εισβολή κρανοφόρων στη Νομική άφησε πίσω της, ευτυχώς, μόνο ερείπια περιπτέρων των φοιτητικών παρατάξεων.
-Στις 27 Φεβρουαρίου 2017 στόχος επίθεσης έγινε το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Κουκουλοφόροι κατάφεραν να εισβάλουν ξημερώματα στο κτήριο και να βάλουν φωτιά με εύφλεκτο υγρό, σε ένα αυτοκίνητο του Ινστιτούτου, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από το 2011 μέχρι το 2017 καταγράφηκαν 358 περιστατικά ανομίας σε 19 πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα 95 αφορούν την άσκηση βίας σε βάρος καθηγητών, τα 34 επιθέσεις σε βάρος φοιτητών και τα 27 επιθέσεις σε βάρος τρίτων. Επίσης έχουν καταγραφεί και 87 περιστατικά κατάληψης, 67 περιστατικά εισβολής, 31 περιστατικά ματαίωσης φοιτητικών εκλογών και 20 περιστατικά ναρκωτικών.