Σε θέσεις μάχης ετοιμάζονται να μπουν οι δελφίνοι στο ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. O Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει ότι τουλάχιστον δύο με τρία στελέχη αναμένεται να διεκδικήσουν ρόλο την επόμενη μέρα του κόμματος, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν πιάσει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου τους στόχους που έχουν τεθεί: δεύτερη θέση με σημαντικό ποσοστό. Σύμφωνα, όμως, με τις μετρήσεις, αντί το ΠΑΣΟΚ να κοιτάει προς τα... πάνω, έχει σαφείς καθοδικές τάσεις και υπό προϋποθέσεις δεν αποκλείεται να κινδυνεύσει από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Τα παραπάνω, προφανώς, έχουν φέρει σημαντική γκρίνια για τις επιδόσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με ορισμένους ήδη εσωκομματικά να έχουν ξεκινήσει να μετρούν... φίλους και εχθρούς. Θεωρείται, άλλωστε, δεδομένο ότι λευκή επιταγή μέχρι τις εθνικές εκλογές δεν έχει, κάτι που στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη έχει αρχίσει να ακούγεται όλο και πιο έντονα. «Το τρένο μπορεί να χαθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές», τονίζουν οι επικριτές του Νίκου Ανδρουλάκη, αντιλαμβανόμενοι ότι σ’ αυτήν την περίπτωση θα είναι δύσκολο να αναστραφεί το κλίμα. Θα πρόκειται, όπως επισημαίνουν, για μια χαμένη ευκαιρία, η οποία μπορεί να μην υπάρξει ξανά, δεδομένων όσων έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Νίκου Ανδρουλάκη στέκονται κυρίως στο γεγονός ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται κυριολεκτικά στα... τάρταρα. Ενδεικτικά, στη δημοσκόπηση της Interview τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 15% (από το 14% της προηγούμενης έρευνας) και τον Νίκο Ανδρουλάκη σταθερά το 7%. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στη δημοσκόπηση της MRB, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με 8,9%, και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τρίτος με 7,5%. Παράλληλα, στη δημοσκόπηση της Opinion Poll ο Νίκος Ανδρουλάκης χάνει και από τον Κυριάκο Βελόπουλο! Με άλλα λόγια, όπως σημειώνουν οι επικριτές του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να καταγράφει απώλειες και εξαιτίας της χαμηλής δημοτικότητας του προέδρου του, ο οποίος κάνει πάντως σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να αλλάξει αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

Υπεροχή Μητσοτάκη

Πάντως, το στοιχείο το οποίο δείχνει την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι όλων των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών. Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata στο ερώτημα «ποιον αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό;», το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι όλων των υπολοίπων παραμένει πολύ μεγάλο (33% έναντι 6% των Στέφανου Κασσελάκη και Κυριάκου Βελόπουλου), με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έρχεται τέταρτος και... καταϊδρωμένος με 5%!

Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, με ορισμένους να αποδίδουν τις χαμηλές πτήσεις στη στάση του κόμματος της Χαριλάου τόσο για τα Τέμπη όσο και για την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και για τα τελευταία νομοσχέδια. Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τρεις φορές θέση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, παρά την ξεκάθαρη άποψή του για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων, διαφώνησε με τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος (υπουργός του ΠΑΣΟΚ), εκείνος ο οποίος είχε θεσμοθετήσει ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ το 2001, ενώ η ατολμία του Νίκου Ανδρουλάκη να επιβάλει την κομματική γραμμή στο νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δημιούργησε αρνητική εικόνα.

Εξ ου κιόλας το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται δημοσκοπική σταθερότητα. Για παράδειγμα, στη μέτρηση της Opinion Poll για το Action 24 το ΠΑΣΟΚ χάνει ελάχιστα (από το 12,5% βρίσκεται στο 12,4%), ενώ στη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha το ΠΑΣΟΚ πρακτικά παραμένει στάσιμο, με απώλεια 0,1 της μονάδας, και φτάνει στο 11,4%!


Βολική αριθμητική

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει ότι η δεύτερη θέση είναι απολύτως εφικτή, με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη να ισχυρίζονται ότι κι άλλες φορές στις δημοσκοπήσεις το κόμμα «υποκαταγράφεται». «Το κόμμα μας θα είναι πολύ καλύτερα στην αριθμητική του πολιτικού συστήματος το βράδυ των ευρωεκλογών, είτε είναι η βάση οι προηγούμενες ευρωεκλογές είτε οι προηγούμενες εθνικές εκλογές. Εμένα, όμως, δεν μου φτάνει αυτό, γιατί θεωρώ προτεραιότητά μου να αγωνιστώ να υπάρχει στις 9 Ιουνίου το βράδυ ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Το έχει ανάγκη ο τόπος και το πολίτευμά μας. Και, δεύτερον, η επιλογή αυτή να συνιστά και κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν συμβιβάζομαι, λοιπόν, με μια αριθμητική που μπορεί να με βολεύει. Ο τόπος έχει μεγάλες ανάγκες και θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου για να έχουμε το βράδυ της 9ης Ιουνίου μια ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση», είπε πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης.