Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανήλθε στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, διαψεύδοντας ανοιχτά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα έχει ενημερώσει επανειλημμένα το Ισραήλ πως δεν υφίστανται αποδείξεις που να τεκμηριώνουν ότι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι το έχει πει ευθέως και στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τη διάθεσή του να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης. «Είμαστε σε επαφή τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους Ιρανούς φίλους μας», είπε, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές προτάσεις για αποκλιμάκωση βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η τοποθέτηση του Πούτιν έρχεται σε αντίθεση με την επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αμφισβήτησε ακόμα και την εκτίμηση της επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, η οποία είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Κάνει λάθος», είπε ο Τραμπ σε δηλώσεις του από το Νιου Τζέρσεϊ.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ υποστηρίζει πως έχει καθυστερήσει την πρόοδο του Ιράν προς την κατασκευή πυρηνικής βόμβας κατά τουλάχιστον 2-3 χρόνια, χάρη στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκιντεόν Σάαρ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «αποφασιστικής σημασίας» για την αποτροπή της πυρηνικής απειλής.

Ενδεικτική της διεθνούς ανησυχίας είναι και η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη μεταξύ Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και του Ιρανού ομολόγου τους, Αμπάς Αραγτσί. Μετά τις συνομιλίες, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισαν ότι η απόκτηση πυρηνικού όπλου από το Ιράν είναι «κόκκινη γραμμή» για την Ευρώπη.

Ο Πούτιν, πάντως, προειδοποίησε για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για το ενδεχόμενο παγκόσμιας σύρραξης. Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη διπλωματικής λύσης, διαβεβαιώνοντας πως η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει αποκλιμάκωση μέσα από διάλογο.