Οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι πιστοί καθολικοί αποχαιρέτισαν τον Πάπα Φραγκίσκο σε μια κηδεία που αντανακλούσε την επιθυμία του να τον θυμούνται ως απλό ποιμένα. Αν και πρόεδροι και πρίγκιπες παρακολούθησαν τη λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, φυλακισμένοι και μετανάστες υποδέχθηκαν το φέρετρο του Φραγκίσκου στην τελευταία του κατοικία σε μια βασιλική στην άλλη άκρη της πόλης.

Παγκόσμιοι ηγέτες και εκατοντάδες πιστοί αποχαιρέτισαν σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο σε μια κηδεία που εξυπηρετούσε όλα όσα ο Ποντίφικας ήθελε. Λιτή και πιστή στο τελετουργικό η νεκρώσιμη ακολουθία συγκίνησε πιστούς σε όλο τον κόσμο. 

30198291.jpg

«Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι» παρευρέθησαν στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου νωρίτερα σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των πιστών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και κατά μήκος της πομπής στους δρόμους της Ρώμης, ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

«Μεταξύ των ανθρώπων που παρευρέθησαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου» για τη λειτουργία «και εκείνων που παρευρέθησαν κατά μήκος της διαδρομής» προς τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, «εκτιμούμε τον αριθμό σε τουλάχιστον 400.000 άτομα», δήλωσε ο Ματέο Πιαντεντόζι.

Παγκόσμιοι ηγέτες στην κηδεία

Στην κηδεία του ποντίφικα βρέθηκε  ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και άλλοι ηγέτες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφθασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Ρώμη για να παραστεί στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου. Είναι το πρώτο ταξίδι του Τραμπ στο εξωτερικό μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Στους ηγέτες που θέλησαν να πουν το τελευταίο αντίο στον Αργεντινό ποντίφικα, συμπεριλαμβάνονται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Παρών και ο Αργεντινός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, παρά την έντονη κριτική που είχε ασκήσει σε πολλές θέσεις και δηλώσεις του πάπα.

Μετά την κηδεία ακολούθησε πομπή μέσα από τους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Ρώμης, με τελικό προορισμό τη Βασιλική της Santa Maria Maggiore. Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου αποτελεί ιστορική στιγμή για την Καθολική Εκκλησία, καθώς ο Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος πάπας εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα που θα ταφεί εκτός Βατικανού.

a716c29c-popeeeeeeeee.webp

Η επιθυμία του Ποντίφικα ήταν σαφής στη διαθήκη του: να ταφεί σε απλό τάφο, χωρίς περίτεχνες διακοσμήσεις, με μόνο την επιγραφή «Franciscus». Απέφυγε τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ή τις κατακόμβες όπου αναπαύονται οι περισσότεροι προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επιλέγοντας αντί αυτών τη Santa Maria Maggiore – έναν χώρο ιδιαίτερης σημασίας για τον ίδιο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε κάθε του ταξίδι στο εξωτερικό, συνήθιζε να επιστρέφει εκεί για να προσευχηθεί μπροστά στο ιερό εικόνισμα Salus Populi Romani, τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας που κρατά το βρέφος Ιησού. Εκεί, στην παπική βασιλική αφιερωμένη στη Θεοτόκο, ζήτησε να αναπαυθεί, αναμένοντας – όπως έγραψε – «την ημέρα της Ανάστασης».

30199667.jpg

Σε όλη την πομπή χιλιάδες κόσμου χειροκροτούσαν και επευφημούσαν τον Παπά καθώς το απλό ξύλινο φέρετρό του ταξίδευε πάνω σε ένα παπικό όχημα προς τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Μαντζόρε, περίπου 6 χιλιόμετρα (3,5 μίλια) μακριά.

Καθώς χτυπούσαν οι καμπάνες, οι συνοδοί έφεραν το φέρετρο μπροστά από αρκετές δεκάδες μετανάστες, φυλακισμένους και άστεγους που κρατούσαν λευκά τριαντάφυλλα έξω από τη βασιλική. Μόλις μπήκαν μέσα, οι ίδιοι σταμάτησαν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας για την οποία φημίζεται η εκκλησία και την οποία ο Φραγκίσκος σεβόταν βαθιά. Τέσσερα παιδιά άφησαν τριαντάφυλλα στην εικόνα πριν αρχίσει η τελετή ταφής. 

Ο πάπας Φραγκίσκος στάθηκε δίπλα στους φτωχούς και τους ξεχασμένους 

«Ευχαριστώ όλους τους διεθνείς ηγέτες που δείχνουν την αγάπη τους στον πάπα», υπογράμμισε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας του πάπα Φραγκίσκου.

«Το έργο του εκλιπόντα ποντίφικα άγγιξε καρδιές και τις σκέψεις μας. Η τελευταία εικόνα που θα μείνει στην καρδιά μας είναι αυτή του Πάσχα, όταν ευλόγησε τους πιστούς και χαιρέτησε το πλήθος από το τζιπ πάπα μομπάιλ, παρά τα προβλήματα υγείας του. Ακολούθησε το παράδειγμα του Καλού Ποιμένα, ο οποίος αγάπησε τόσο το ποίμνιό του, που του αφιέρωσε την ζωή του», πρόσθεσε ο καρδινάλιος.

Όπως τόνισε ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, «ο Φραγκίσκος Θέλησε να σταθεί στο πλευρό όλων, ιδίως όσων βρίσκονται σε δυσκολία, ξοδεύοντας όλη του την ενέργεια στους φτωχούς και ξεχασμένους. Ήταν γεμάτος ανθρωπιά και απευθύνθηκε και σε όσους είναι μακριά από την Εκκλησία». Διότι «για τον εκλιπόντα ποντίφικα, η Εκκλησία πρέπει να διατηρεί διαρκώς τις πύλες της ανοικτές προς όλους».

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία καρδινάλιος αναφέρθηκε με έμφαση στο πρώτο ταξίδι του πάπα, μετά την εκλογή του, στο νησί της Λαμπεντούζα «και στη συνέχεια στην επίσκεψή του στην Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο».

Με γνώμονα, πάντα, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια προς μετανάστες και πρόσφυγες, διότι, όπως έλεγε ο Φραγκίσκος, «ανήκουμε όλοι στην ίδια ανθρώπινη οικογένεια και κανείς δεν σώζεται μόνος του».

«Ο Φραγκίσκος ζητούσε πάντα ειρήνη, καλώντας σε μια έντιμη διαπραγμάτευση, διότι ο πόλεμος αποτελεί μόνο θάνατο και καταστροφή, αποτελεί πάντα μια ήττα», τόνισε τέλος ο Ιταλός γηραιός καρδινάλιος.