Την εκτίμησή του ότι το μισό κόμμα αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Στέφανου Κασσελάκη, εξέφρασε ο ανεξάρτητος -πλέον- ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να σχολιάσει το μέγεθος του κύματος των αποχωρήσεων, τόσο σε επίπεδο μελών, όσο και επίπεδο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι συνολικά έχει αποχωρήσει το μισό κόμμα -κυρίως σε επίπεδο στελεχών- καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που κατείχαν επιτελικές θέσεις κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πορεύεται αντιδημοκρατικά, ενώ έκανε λόγο ότι η διάσπαση ήτεν σχέδιο το οποίο εκτέλεσε, προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει το κόμμα. Για αυτό αποκάλεσε τους μισούς «πέμπτη φάλαγγα, αποστάτες και διασπαστές», ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η ηγετική ομάδα περί τον Στέφανο Κασσελάκη ευθύνεται εξίσου για την διάσπαση, καθώς και την «αποτσιπροποίηση» του κόμματος, επειδή αμφισβητούνται πολιτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτή με το «μαξιλάρι» των 37 δις.

Ενδιαφέρουσα η ανάλυση του Δημήτρη Παπαδημούλη περί «αποτσιπροποίησης», αλλά το επιχείρημα «μπάζει», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ. Γενικότερα τα στελέχη που αποχώρησαν, βρίσκονται στην άβολη θέση να το παίζουν «τσιπρικοί» απέναντι στους πραγματικούς «τσιπρικούς» που τους έδιωξαν, προκειμένου να διεκδικήσουν τον τίτλο του συνεχιστή της παρακαταθήκης του Αλέξη Τσίπρα! Είναι μικρό -και βαίνει μειούμενο- το εκλογικό ακροατήριο της άκρας Αριστεράς, συνεπώς δεν έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό να κάνουν τεμενάδες στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν βρίσκονται πια στο ίδιο κόμμα. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, εάν αποφασίσει ο Αλέξης να «λύσει» τη σιωπή του. Ίσως ακόμη μεγαλύτερο και από αυτό που είχε η ίδια η διάσπαση.

Η δήλωση Παπαδημούλη

Παναγιώτης Στάθης: «Είναι μεγάλο το κύμα των ανθρώπων που θεωρείτε -και στην κοινωνία και στις οργανώσεις- που αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ;»

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Ναι κύριε Στάθη. Είναι περίπου το μισό κόμμα, η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών που έχτισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πήγαν -με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα- από το 5% στο 35%. Είναι η μεγάλη πλειοψηφία όσων διατέλεσαν υπουργοί των κυβερνήσεων Τσίπρα το 2015 - 2019. Και είναι κυρίως η γενιά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αναδείχθηκαν μέσα από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, η γενιά των σαραντάρηδων»

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Είναι όμως και όλοι αυτοί που έχασαν από τον κύριο Κασσελάκη, γιατί αυτό ξεχνάμε να το λέμε. Όλη αυτή η ομάδα, έχασε από τον κύριο Κασσελάκη».

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Έχετε δίκιο. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη δημοκρατικά και το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό, το δήλωσα από την πρώτη ημέρα. Πορεύεται όμως κατά τη γνώμη μου αντιδημοκρατικά. Από την πρώτη στιγμή άρχισε "όσοι έχουν άλλη γνώμη να φύγουν, πέμπτη φάλαγγα, αποστάτες, διασπαστές". Έχω την εντύπωση ότι είχε σχέδιο να εξωθήσει προς τη διάσπαση και τις αποχωρήσεις για να ελέγξει καλύτερα το κόμμα».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Είχε ρόλο, να διαλύσει το κόμμα και να φύγουν κάποια στελέχη;»

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Νομίζω ότι ήταν μια συνειδητή επιλογή. Όταν λες σε ένα κόμμα της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς, μαθημένο στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες "είστε πέμπτη φάλαγγα, είστε διασπαστές, είστε αποστάτες, όποιος έχει άλλη γνώμη δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια", σπρώχνεις προς αυτό που έγινε, το οποίο δεν είναι ευχάριστο».

Παναγιώτης Στάθης: «Είναι δικό του αυτό το σχέδιο, ή το εμπνεύστηκε γενικώς, με μια ομάδα η οποία έκατσε και αποφάσισε ότι "εμείς θα κάνουμε αυτό το πράγμα";»

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Ο ίδιος την επέλεξε. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε την ηγετική του ομάδα -Παύλος Πολάκης, Τζάκρη, Αυγέρη, Ναύαρχος, ξάδερφος- και νομίζω ότι η ευθύνη είναι συνολική και συλλογική. Και βλέπω τώρα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, τα πρώτα βήματα "αποτσιπροποίησης" του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αμφισβητούνται κορυφαίες εμβληματικές επιλογές, όπως είναι το μαξιλάρι με το οποίο πετύχαμε την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και μια σημαντική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους».