Η Εύα Καϊλή, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ που την ενέπλεξαν στο σκάνδαλο Qatargate και στις κατηγορίες για διαφθορά σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του εμιράτου, δικαιώνεται αφού θα έπρεπε να είχε λάβει πρόσβαση σε έγγραφα που κατέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την αφορούν. Αυτό έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ανέτρεψε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ουσιαστικά απέρριψε τις ενέργειες της προέδρου του, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η πρόσβαση στα έγγραφα «δεν υπονομεύει την προστασία των δικαστικών διαδικασιών», δήλωσαν οι δικαστές του Λουξεμβούργου, σε μια απόφαση που επικυρώνει το δικαίωμα ενημέρωσης του κατηγορουμένου στην έρευνα που διεξήγαγε η Εισαγγελία Βελγίου.
Η αρχή της… κάθαρσης
Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κοβέσι (η εισαγγελέας που στην Ελλάδα την έχουμε αναγάγει σε ιέρεια της κάθαρσης), ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει τη βουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε αντιταχθεί στο αίτημα απαιτώντας πρόσβαση σε έγγραφα που σχετίζονται με όλες τις υποθέσεις που αφορούν παρατυπίες στη διαχείριση από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των αποζημιώσεων για τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. «Η πρόσβαση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το Κοινοβούλιο», τόνισαν οι δικαστές του Λουξεμβούργου, λόγω προσβαλλόμενης απόφασης.
Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου, το οποίο κλήθηκε να εξετάσει τη νομιμότητα του αιτήματος της Λάουρα Κοβέσι και την απόφαση της προέδρου του Κοινοβουλίου, έκρινε ότι «κατά συνέπεια, η γνωστοποίηση των ζητούμενων εγγράφων δεν είναι τέτοια που να υπονομεύει την ισότητα των επιχειρημάτων στην υπόθεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου». Η αρχή της ισότητας των όπλων, στο νομικό πλαίσιο, ορίζει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια δίκη πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και μέσα για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ενώπιον του δικαστή.
Συνεπώς, στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, οι πρακτικές που ακολούθησαν η Ρομπέρτα Μέτσολα και η «αδέκαστη» Λάουρα Κοβέσι παραβίασαν κατάφωρα τα δικαιώματά της. Το Δικαστήριο στη συνέχεια κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στις μεθοδεύσεις εναντίον της διαπιστώνοντας επίσης ότι «η πρόσβαση στα ζητούμενα έγγραφα δεν θα υπονόμευε την ορθή απονομή της δικαιοσύνης στην υπόθεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου».
Θυμίζουμε ότι πριν από έναν χρόνο, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, κατά τη διάρκεια της μακράς κράτησής της, μεταφέρθηκε σε κελί απομόνωσης στις φυλακές Χάρεν του Βελγίου. Κρατήθηκε σ’ ένα κρύο κελί, της απαγορεύτηκαν οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και υπέστη ψυχολογικά βασανιστήρια όπως είχαν καταγγείλει οι δικηγόροι της. Τότε της είχαν γυρίσει την πλάτη οι σύντροφοί της στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να την αποκηρύξει.
Κραυγαλέα μεροληψία
Έναν χρόνο αργότερα, αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στην «Quarta Repubblica», στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Nicola Porro στο Retequattro.
Σύμφωνα με όσα είχε πει σε εκείνη τη συνέντευξη, η έρευνα παραβίασε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το τεκμήριο αθωότητας, ενώ ήταν κραυγαλέα η απουσία της αμεροληψίας των δικαστών. Τότε είχε υποσχεθεί ότι θα αγωνιστεί να αποδείξει την αθωότητά της, τονίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσουν ένα πολιτικό σκάνδαλο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Εύας Καϊλή, «υπάρχουν άτομα που συνδέονται με τη σύγκρουση συμφερόντων που οδήγησε στην αποχώρηση του ανακριτή δικαστή Μισέλ Κλεζ, τα οποία δεν έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την έρευνα, ούτε έχουν συλληφθεί ούτε έχουν ανακριθεί. Ας αναρωτηθούμε γιατί», εξήγησε, αναφέροντας το όνομα της ευρωβουλευτή Μαρία Αρένα, η οποία δεν εμπλέκεται στην έρευνα. Ο γιος της Αρένα είχε αναδειχθεί ως επιχειρηματικός εταίρος με τον γιο του δικαστή Κλεζ, γι’ αυτό και αποσύρθηκε από την έρευνα τον Ιούνιο του 2023.
Όσον αφορά την προφυλάκιση, η πρώην αναπληρώτρια της Ρομπέρτα Μέτσολα είχε πει ότι «είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοιες παραβιάσεις δικαιωμάτων στην καρδιά της Ευρώπης. Έχω ζητήσει να ακουστώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Πιστεύω ότι είναι σωστό οι πολίτες να γνωρίζουν τι συνέβη πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, πριν πάνε να ψηφίσουν».
Κατηγορίες ήρθαν επίσης στην επιφάνεια εναντίον του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, του πρώην ευρωβουλευτή που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου, ο οποίος στις 17 Ιανουαρίου 2023 αποφάσισε να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το βελγικό δικαστικό σύστημα: «Από εκείνη τη στιγμή και μετά, άρχισε να λέει ψέματα, αναφέροντας ακόμη και το όνομά μου. Ο Παντσέρι αποδέχθηκε τη συμφωνία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση της συζύγου και της κόρης του. Τόσο στη δική του όσο και στη δική μου περίπτωση, οι οικογένειές μας χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας. Για να με πιέσουν, τις πρώτες μέρες, μου είπαν ότι η κόρη μου θα τεθεί υπό τη φροντίδα κοινωνικών υπηρεσιών. Για να με πιέσουν να ομολογήσω, κάτι που δεν έκανα».
Μια τελευταία κριτική στον πρώην ανακριτή Κλέις και την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές του Βελγίου: «Νομίζω ότι υπό το πρίσμα όλων αυτών, υπό το πρίσμα ενός δικαστή που επέδειξε πολιτικές φιλοδοξίες, που αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω σύγκρουσης συμφερόντων και που διεξήγαγε ολόκληρη την υπόθεση με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να τεθούν σοβαρά ερωτήματα σε όλους τους πολίτες σχετικά με ολόκληρη την έρευνα για το Qatargate».
Ξεκάθαρη καταδίκη
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την άθλια μεταχείριση της Εύας Καϊλή είναι ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδικάζει τις πρακτικές που μετέρχεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προκειμένου να κλείσει υποθέσεις σε βάρος των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.