Δικαίωση για την Εύα Καϊλή από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ακύρωσε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να της αρνηθεί πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση κοινοβουλευτικών βοηθών και πιθανής κατάχρησης αποζημιώσεων.
Η πρώην ευρωβουλευτής, που εξακολουθεί να τελεί υπό έρευνα στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου Qatargate, είχε αιτηθεί την πρόσβαση στα έγγραφα με βάση τον κανονισμό διαφάνειας της ΕΕ. Ωστόσο, το αίτημά της απορρίφθηκε τον Ιούλιο του 2023 από την Ευρωβουλή, η οποία επικαλέστηκε τον κίνδυνο παρεμπόδισης των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών.
Το Δικαστήριο απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, κρίνοντας ότι τα επίμαχα έγγραφα δεν συντάχθηκαν για τις ανάγκες της συγκεκριμένης διαδικασίας και δεν περιείχαν εσωτερικές θέσεις του Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση:
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρόσβαση στα αιτούμενα έγγραφα δεν μπορεί να απορριφθεί για λόγους προστασίας της δικαστικής διαδικασίας».
Το Δικαστήριο τόνισε ότι το αντικείμενο των εγγράφων είναι διαφορετικό από εκείνο της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμεί κατά της Καϊλή, αποδομώντας έτσι την επιχειρηματολογία της Ευρωβουλής.
Η 46χρονη Εύα Καϊλή υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής από το 2014 και ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, οπότε και συνελήφθη με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο του σκανδάλου Qatargate.
Λίγο μετά τη σύλληψή της, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ζήτησε την άρση της ασυλίας της, βασιζόμενη σε έκθεση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ (OLAF) για υποψίες απάτης σχετικές με μισθούς βοηθών της.
Η ίδια άσκησε έφεση κατά του αιτήματος ασυλίας τον Φεβρουάριο του 2023, με τον δικηγόρο της, Σπύρο Παππά, να υποστηρίζει ότι η έρευνα είχε ήδη ολοκληρωθεί και αφορούσε παλαιότερα περιστατικά. Ωστόσο, τον ίδιο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε ομόφωνα την ασυλία της, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας από τις ευρωπαϊκές αρχές.