O Παναγιώτης Δουδωνής παρουσιάστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη ως ένας φρέσκος πολιτικός που θα έφερνε την ανανέωση.
Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα
Με απόψεις και προτάσεις που –υποτίθεται– θα παρουσίασαν κάτι νέο, μια αλλαγή στα λιμνάζοντα νερά της Χαριλάου Τρικούπη. Ο βουλευτής –πλέον– Επικρατείας του κόμματος με σημαντικές (αδιαμφισβήτητα) σπουδές ξεκίνησε την καριέρα του από τα… τηλεοπτικά πάνελ. Υπήρξε ένας από τους βασικούς πολιτικούς αναλυτές του Action24 (πολύ πριν ο Ν. Ανδρουλάκης τον ενεργοποιήσει στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ).
Όμως οι απόψεις του δεν ήταν πάντα ταυτόσημες με το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι κακεντρεχείς θα έλεγαν ότι πριν ενταχθεί στη Χαριλάου Τρικούπη περισσότερο θα… ταίριαζε στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ουκ ολίγες φορές είχε μιλήσει με καλά λόγια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, καθώς επίσης και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ολίγον... Μητσοτακικός
Ο ίδιος, πάντως, από το 2008 έως το 2013, που φοιτούσε στη σχολή, συμμετείχε πάντα στα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν υπεύθυνος για τους πρωτοετείς. Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ανέλαβε τη θέση του γραμματέα της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη Νομική επειδή προετοιμαζόταν για τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Οξφόρδη.
Επί προεδρίας Ευ. Βενιζέλου, ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου το διάστημα 2013-2015, ενώ ήταν αυτός που προλόγισε το 2014 την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της «3ης του Σεπτέμβρη». Όταν η Φ. Γεννηματά εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος, ο Παναγιώτης Δουδωνής ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που επέλεξε για τη στελέχωση της επιτροπής θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Με άλλα λόγια, ναι μεν είχε κομματική θητεία στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά πάντα άφηνε ανοικτό… παράθυρο μήπως τελικά τα βρει με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν, μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης του εμπιστεύτηκε το αξίωμα του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, πολλοί άρχισαν να μουρμουράνε. Όπως έλεγαν τότε ορισμένοι, ο Παναγιώτης Δουδωνής έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια με τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, για απόψεις και επιχειρήματα υπέρ… του Κυριάκου Μητσοτάκη!
Για παράδειγμα έγραφε για τον Αλέξη Πατέλη, σύμβουλο του Κ. Μητσοτάκη: «Απέναντι όμως σε μια λογική που υπαγορεύει ότι η κοινωνία δεν θα αλλάξει ποτέ τις αντιλήψεις της και η πολιτική πρέπει να λειτουργεί ως παρακολούθημα της κοινής γνώμης, οι δηλώσεις Πατέλη αναδεικνύουν τη σημασία της πολιτικής και των πολιτικών ως διαμορφωτικού παράγοντα των κοινωνικών προσλαμβανουσών, ως ενός σημαντικού μοχλού βαθμιαίας αλλαγής των αντιλήψεων στην κοινωνία».
Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Ανδρουλάκης τον τοποθέτησε ως έναν από τους πλέον στενούς του συνεργάτες, ενώ μέχρι και σήμερα έχει θέση στον πρωινό καφέ του κόμματος. Η σχέση του με τον πρόεδρο του κόμματος παραμένει δυνατή, δεδομένου ότι ήταν πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με τις κακές γλώσσες να θυμίζουν ότι επικράτησε στην άτυπη κόντρα με τον Δημήτρη Μάντζο για το ποιος θα καταλάβει την πρώτη θέση. Οι δυο τους φέρεται εκείνη την περίοδο να διαγκωνιζόντουσαν έντονα, σε σημείο που δεν αντάλλασσαν εύκολα κουβέντα.
Φορολογικό σοκ
Αφού, λοιπόν, κατάφερε και… κέρδισε σε εσωκομματικό επίπεδο και παράλληλα άφησε πίσω του το (πολιτικά αμαρτωλό) παρελθόν του, εμφανίστηκε σφόδρα επικριτικός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο, προκάλεσε νέο εσωκομματικό σοκ όταν αποκάλυψε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τη φορολογία μερισμάτων για όσες εταιρείες έχουν κέρδος πάνω από 100.000 ευρώ από το 5% στο 15%, ανάβοντας φωτιές στη Χαριλάου Τρικούπη, την ώρα μάλιστα που ήταν νωπές οι μνήμες από την αρνητική επίδραση που είχαν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, σχετικά με την αύξηση φόρων και εισφορών.
Είχαν, δε, προηγηθεί οι δηλώσεις της Ελένης Χρονοπούλου περί αύξησης της φορολογίας, τις οποίες τελικά έσπευσε να μαζέψει, αποδίδοντάς τες σε... σαρδάμ. Οι δηλώσεις των στελεχών δεν πέρασαν ανεκμετάλλευτες από τη Νέα Δημοκρατία, με τον τότε εκπρόσωπο του κόμματος Άκη Σκέρτσο να κάνει λόγο για την αποκάλυψη των επικίνδυνων φορολογικών σχεδίων του ΠΑΣΟΚ.
Για την ιστορία, ο κ. Δουδωνής είχε πει πως θα υπάρξει φορολόγηση με κλίμακα, δηλαδή θα επιβληθεί φόρος 5% για ποσά έως 50.000 ευρώ, 10% για ποσά από 50.000 μέχρι 100.000 και 10% με 15% για ποσά από 100.000 και άνω.