Στην κόντρα μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και Στέφανου Κασσελάκη, με φόντο τη δημόσια υγεία, το γάντι σήκωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook, απαντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως το ΕΣΥ είναι κατά βάση ένα μικτό σύστημα και πως η δήλωση Γεωργιάδη έγινε για να τονίσει στους ιδιώτες παρόχους πως από τη στιγμή που μέσω του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών τους, έχουν υποχρεώσεις απέναντι στην Πολιτεία. 

Ο υπoυργός Υγείας είχε αναφέρει ότι το «δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο το κρατικό, αλλά και το ιδιωτικό», για να δεχθεί την έντονη αντίδραση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος τον κατηγόρησε για «ανοσία στην αξιοπρέπεια» και «αμορφωσιά». Έθεσε, δε, το ερώτημα αν «οι Ελληνες πολίτες που έχουν μόνο δημόσια ασφάλιση μπορούν στο εξής να επισκέπτονται ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές χωρίς επιπλέον αμοιβή, αφού και αυτά –κατά Γεωργιάδη– ανήκουν στο δημόσιο σύστημα υγείας;». 

Από τη μεριά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτάται: «Και στα φάρμακα που πολλοί πολίτες συμμετέχουν στη δαπάνη (π.χ. 25%) σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν την καλύπτει;» 

Απλά και κατανοητά 

Με ανάρτηση στο Facebook, που έχει τίτλο «Μαθήματα Πολιτικής Υγείας Μέρος Πρώτο», ο υφυπουργός Υγείας εξηγεί πως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κατά βάση μικτό σύστημα, δηλαδή εφαρμόζεται και το σύστημα τύπου Μπέβεριτζ (παράδειγμα αγγλικό NHS), όπου η χρηματοδότηση είναι από κρατικό προϋπολογισμό (Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας) και το σύστημα τύπου Μπίσμαρκ (παράδειγμα η Γερμανία) που οι υπηρεσίες υγείας πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία». 

Και συνεχίζει: «Στη χώρα μας, εάν ο πολίτης επιλέξει να πάει σε κρατική δομή νοσοκομεία-Κέντρο Υγείας δεν έχει επιπλέον συμμετοχή, ενώ εάν λάβει υπηρεσίες υγείας από ιδιωτική δομή το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του οργανισμό (ΕΟΠΥΥ) και συμμετέχει, για παράδειγμα, στις διαγνωστικές εξετάσεις σε ποσοστό 15%. Αρα, το Δημόσιο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης σε κάθε περίπτωση των υπηρεσιών υγείας. Και στα φάρμακα πολλοί πολίτες που συμμετέχουν στη δαπάνη (π.χ. 25%) σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν καλύπτει τη φαρμακευτική δαπάνη; Η δήλωση αυτή (σ.σ: του Αδωνι Γεωργιάδη) έγινε για να τονίσει στους ιδιώτες παρόχους (εταιρείες, funds, επιχειρηματίες και λοιπούς ιδιώτες) πως έχουν υποχρεώσεις απέναντι στην Πολιτεία από τη στιγμή που μέσω του ασφαλιστικού οργανισμού ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών τους. Αν διαφωνείτε, θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε τους καθηγητές του Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Υγείας που επικαλείστε να σας διδάξουν μαθήματα πρωτίστως κοινωνικής πολιτικής». 

Σύνθετα προβλήματα 

Την σκυτάλη πήρε εκ νέου ο Αδωνις Γεωργιάδης με νέα ανάρτηση-απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη: «Ο κ. Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως δείχνει να ομοιάζει στον @pavpol2222 ακόμη και σε αυτό: Οπως ο Παύλος συχνά ανεβάζει αναρτήσεις εναντίον μου στο facebook μεταμεσονύκτια και τις βλέπω το πρωί, έτσι και ο Στέφανος κάνει πλέον κάθε βράδυ το ίδιο, αλλά στο X. Προς ενημέρωσή του, εχθές θα μπορούσα να έχω μπει στο Νοσοκομείο της Ρόδου χωρίς να σταματήσω στους συγκεντρωθέντες, αλλά επέλεξα να πάω και να κάνω διάλογο μαζί τους, διότι αυτό θεωρώ ότι είναι το σωστό. Η κ. Πρόεδρος που βλέπετε στο βίντεο ήταν σοβαρή στην κριτική της και μετά μείναμε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου και με αρκετά άλλα μέλη του Συλλόγου και μιλήσαμε για ακόμα μία ώρα. Σας διαβεβαιώ ότι ο διάλογος μαζί τους ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικός. Από τη Μύκονο, όπως λένε και οι απλήρωτοι απεργοί εργαζόμενοι της @AvgiOnline, όλα μπορεί να φαίνονται απλά, αλλά τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα δυστυχώς και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Επί της ουσίας, εχθές στη Ρόδο με τον κ. Περιφερειάρχη: 

-ανακοινώσαμε την επίσημη έναρξη κατασκευής και πλήρους λειτουργίας του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου, αίτημα δεκαετιών,
-ανακοίνωσα την έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη 50 νοσηλευτών για το νοσοκομείο και, τέλος,
-με τον κ. Δήμαρχο Ρόδου λύσαμε ένα σημαντικό θέμα για την κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Κέντρου Υγείας στο Γεννάδι.

Και ναι, όσο είμαι υπουργός τα προβλήματα δεν θα κρύβονται κάτω από το χαλί, αλλά ούτε και θα υποσχόμαστε παραμύθια στον κόσμο για να τους κοροϊδεύουμε. Όσα όμως είναι εφικτό να γίνονται, θα γίνονται. Και, φυσικά, ο κ. Κασσελάκης είναι προσκεκλημένος μου να έρθει σε όποιο νοσοκομείο θέλει, να πάμε μαζί, να μιλήσουμε με ανοικτές τις κάμερες με τους εργαζομένους για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο ΝΔ στο ΕΣΥ».