«Μαλλιά κουβάρια» έχουν γίνει ο Στέφανος Κασσελάκης με τους απλήρωτους εργαζόμενους των κομματικών ΜΜΕ και μάλιστα στην καρδιά του Αυγούστου, γεγονός που ενδέχεται να του χαλάσει την καλοκαιρινή… ραστώνη. Η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην διευθυντής της «Αυγής», Άγγελος Τσέκερης, ήταν πολύ σκληρή, αλλά απολύτως ρεαλιστική. 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Σε ανάρτησή του δημοσίευσε την απόφαση της συνέλευσης εργαζομένων στην εφημερίδα, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι μετά την απόφαση για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, την οποία συνόδευσε με φωτογραφία του Στέφανου Κασσελάκη από τη Μύκονο. Θύμισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας. 

Απόφαση-καταπέλτης 

«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην ιστορική εφημερίδα “Η Αυγή” εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την ηθικά, πολιτικά και εργασιακά απαξιωτική στάση του βασικού μετόχου, του ΣΥΡΙΖΑ, της διοίκησης και της διεύθυνσης της εφημερίδας, που όλο το τελευταίο διάστημα και υπό καθεστώς μεθοδευμένης οικονομικής ασφυξίας, το οποίο συνόδευσε το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας, δεν έχουν πάρει καμία πρωτοβουλία, ως όφειλαν, για την επίλυση του προβλήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν», αναφέρει η απόφαση των εργαζομένων και διαψεύδοντας τη λαλίστατη κατά τα άλλα, Βούλα Κεχαγιά, προσθέτουν: «Οι εμπαιγμοί πάνω στις πλάτες των εργαζομένων συνεχίζονται, την ώρα που παράνομα για ακόμα μια φορά δεν μας έχει καταβληθεί ούτε ο μισθός του Ιουλίου ούτε και το επίδομα αδείας όταν φεύγουμε με την εγκεκριμένη άδειά μας. Εμπαιγμός Νο1: Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βασικού μετόχου σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως περίμενε από μας, τους/τις εργαζόμενους/ες, σε συνεργασία με τη διοίκηση ένα βιώσιμο σχέδιο για την εφημερίδα μέχρι τις 30 Ιουλίου. Για ακόμα μια φορά εμείς, οι εργαζόμενοι/ες, προκαλέσαμε τη συνάντηση με τη διοίκηση και τη διεύθυνση της εφημερίδας και του ραδιοφώνου παρουσία των 4 συνδικαλιστικών εκπροσώπων των δύο μέσων και εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ και για ακόμα μια φορά επαναλάβαμε τις προτάσεις μας, τις κόκκινες γραμμές μας, ενώ ζητήσαμε εκ νέου την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας. Μέχρι σήμερα καμία απόκριση, καμία ενημέρωση και καμία κίνηση δεν έχει γίνει από πλευράς βασικού μετόχου, διοίκησης ή έστω διεύθυνσης, ενώ οι εργαζόμενοι/ες αναγκαζόμαστε μέσα σε καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης οικονομικής δυσπραγίας να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κανονικά, βιώνοντας ένα γενικευμένο αίσθημα εργασιακού εξευτελισμού». 

Πλάνο; Ποιο πλάνο;

«Εμπαιγμός Νο2: Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, σε συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής”, απάντησε… πως έχουν καταλήξει σε ένα πλάνο βιωσιμότητας. Μέχρι σήμερα κανένα πλάνο δεν έχει παρουσιαστεί σ’ εμάς, τους/τις εργαζόμενους/ες, ενώ τον τελευταίο καιρό δυσκολευόμαστε να έρθουμε σε επαφή με τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, αφού δεν απαντούν ούτε στα τηλεφωνήματά μας ούτε στις συνεχείς εκκλήσεις μας για συνάντηση και άμεση επίλυση του προβλήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν. [...] Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ομαλή μισθολογική καταβολή, ενώ σε αυτό προστέθηκε και η παράνομη άρνηση καταβολής του επιδόματος αδείας, γεγονός που ανάγκασε τους συνδικαλιστικούς μας εκπροσώπους να προβούν σε ονομαστική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας», καταλήγει η απόφαση της γενικής συνέλευσης. 

Η διάλυση έρχεται

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παραμένει εκρηκτικό, αφού τυχόν διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη από την Επιτροπή Δεοντολογίας στις 23 Αυγούστου θα προκαλέσει καταιγίδα εσωκομματικών εξελίξεων, καθώς η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί και από την Κεντρική Επιτροπή, της οποίας ο πρώην υπουργός είναι μέλος και η οποία έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση για τις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, με θέμα τις προτάσεις Κασσελάκη προς το Καταστατικό Συνέδριο (4 -6 Οκτωβρίου). Η συμμετοχή των διαφωνούντων στο Συνέδριο, όπως προκύπτει και από την πανελλαδική τους σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες ημέρες, δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιη, όπως καθόλου βέβαιο δεν πρέπει να θεωρείται πως ΣΥΡΙΖΑ και Παύλος Πολάκης θα συνεχίζουν να συμπορεύονται.

Κατά τη σύσκεψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ακούστηκε η προωθημένη άποψη, στην επόμενη ΚΕ, να τεθεί θέμα ηγεσίας, κάτι που για να υλοποιηθεί απαιτεί την πλειοψηφία του Οργάνου. Κάπως έτσι, ως γραμμή πλεύσης υπάρχουν τρεις προτάσεις:

-Η παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ, με προϋπόθεση την αλλαγή στάσης από πλευράς Κασσελάκη
-Η παραμονή με στόχο τη διεκδίκηση της ηγεσίας στο καταστατικό Συνέδριο, αν και φαντάζει δύσκολο λόγω συσχετισμών
-Η από τώρα αποχώρηση, αφού θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε.

Τέλος, νέα επίθεση κατά της Αθηνάς Λινού έκανε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σε πρόσφατη ανάρτησή του σχολιάζει ειρωνικά την αναφορά της εκπροσώπου Τύπου, Βούλας Κεχαγιά, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση του κόμματος για το κοινωνικό έργο της βουλευτού.