Σε επιχειρηματικό πόλεμο αποδίδει η Terra Cert τον έλεγχο που διέταξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σε βάρος της μετά τη διαπίστωση ότι σε τρεις μόλις μήνες από την πιστοποίησή της χορήγησε 3.000 βιολογικά πιστοποιητικά.
«Μέτοχοι της μειοψηφίας της εταιρείας μας, σε “αγαστή" συνεργασία με ανταγωνιστές, επιχειρούν την υπονόμευση και σπίλωση της φήμης και της εμπορικής αξιοπιστίας της Terra Cert. Στο πλαίσιο αυτό, διασπείρουν αβάσιμα αλλά και αντικρουόμενα στοιχεία, εργαλειοποιώντας όχι μόνο τα μέσα ενημέρωσης αλλά και θεσμικούς φορείς που διενεργούν ελέγχους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση-απάντηση σε δημοσιεύματα.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε πιστοποιήσεις-μαϊμού σε βιοκαλλιεργητές το καλοκαίρι του 2023, οπότε από 15 Ιουνίου έως 9 Σεπτεμβρίου εκδόθηκαν συνολικά 3.020 πιστοποιητικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Σύμφωνα με αυτό, το αποτέλεσμα για την εταιρεία του Λάμπρου Φώτου, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ήταν τζίρος 427.798 ευρώ έναντι εξόδων μόλις 23.909 ευρώ.
Σύμφωνα με την καταγγελία, οι επιθεωρήσεις που προβλέπονταν γίνονταν μόνο στα χαρτιά, ενώ «το κόστος επιθεωρήσεων είναι σχεδόν μηδαμινό και αυτό είναι φυσιολογικό γιατί δεν έγιναν» και «τα αρχεία των επιθεωρήσεων φτιάχνονταν μηχανογραφικά στην έδρα της εταιρείας ή στα γραφεία των ΚΥΔ». Από την καταγγελία προκύπτει και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμπλοκή των ΚΥΔ τα οποία «εκμεταλλευόμενα πλήρως την πρόσβασή τους στις δηλώσεις ΟΣΔΕ υπόσχονταν στους αγρότες το 2023 και συνεχίζουν να υπόσχονται ακόμα και σήμερα, ότι θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση». Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιούσε επιθεωρητές και προσωπικό που δούλευαν στα ΚΥΔ ενώ η διοίκησή της δρούσε ταυτόχρονα ως σύμβουλος βιοπαραγωγών.
Η καταγγελία αναφέρεται και στα εμπλεκόμενα ΚΥΔ, όπως του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, και ακόμα ένα από τα οποία προήρθε το 50% των πιστοποιητικών του 2023, με εκείνο του Συνεταιρισμού να κατέχει το... 30%! Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος του Συνεταιρισμού είναι ο Γιώργος Βαϊόπουλος, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στη δημόσια ζωή με αρνητικό τρόπο όταν το 2023 κόπηκε από υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή συνεργάτες του μοίραζαν 20ευρα σε Ρομά ψηφοφόρους. Σύμφωνα με την καταγγελία, δεξί του χέρι είναι πρόσωπο που συμμετέχει σε διάφορα σχήματα που αποτελούν και καλές πηγές των πελατών, ενώ αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο με τον Λάμπρο Φώτο, διευθύνοντα σύμβουλο και μεγαλομέτοχο της Terra Cert.
«Οσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” για την εταιρεία μας, καθώς και άλλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σε άλλα μέσα ενημέρωσης, δεν προκύπτουν από στοιχεία και γεγονότα, αλλά από ανώνυμη και ανυπόστατη – φυσικά– καταγγελία, την οποία οι αρμόδιες Αρχές, και ορθώς, ερευνούν, όπως επιβάλλεται σε κάθε τέτοια περίπτωση», επιμένει η εταιρεία.
ΟΠΕΚΕΠΕ: στο… μικροσκόπιο οι Neuropublic και Cognitera
Η εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις εταιρείες Neuropublic και Cognitera μπαίνει στο μικροσκόπιο της έρευνας μετά τις καταθέσεις του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου, πρώην προϊσταμένου των Διευθύνσεων Τεχνικών Ελέγχων και Πληροφορικής του οργανισμού, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καθώς «η εταιρεία είχε τον διαρκή και μόνιμο έλεγχο στα πάντα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε (σύμφωνα με την αποκάλυψη της «Καθημερινής») και επιπλέον ότι υπήρχε «άμεση εξάρτηση του οργανισμού από μια ιδιωτική εταιρεία, που απέκλειε την ελευθερία κινήσεων».
Στην κατάθεσή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρθηκε και στην κωλυσιεργία ή και απροθυμία της μιας από τις εταιρείες- τεχνικούς συμβούλους, που είχε επί σειρά ετών καταφέρει να αναπτύξει μονοπωλιακή σχέση με τον οργανισμό, να «ανεβάσει» τα πληροφοριακά συστήματα στο κυβερνητικό νέφος ή αλλιώς στο gov.gr.
Την άνοιξη του 2024, μάλιστα, ο κ. Θεοδωρόπουλος από τη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφορικής, είχε έρθει σε σύγκρουση με την τότε διοίκηση του οργανισμού, με τον ίδιο να ασκεί πιέσεις για τη μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων στο κυβερνητικό νέφος και να εναντιώνεται στην προοπτική καταβολής επιπλέον 300.000 ευρώ στην εταιρεία-τεχνικό σύμβουλο για «πρόσθετες εργασίες» που, κατά τον ίδιο, προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση.
Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2022 μέρος των διαδικασιών που αφορούσε την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ανέβει στο κυβερνητικό νέφος.
Η καταβολή των ενισχύσεων τον Οκτώβριο του 2022 έγινε δίχως τη μεσολάβηση τεχνικού συμβούλου, με ενέργειες ενός περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων του οργανισμού.
Στη συνέχεια, με διαδικασία απευθείας ανάθεσης, που πάντως ενεκρίθη από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία-τεχνικό σύμβουλο Cognitera για την πληρωμή της επόμενης δόσης στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκείνης του Νοεμβρίου 2022.