Ερωτήματα προκαλεί η σιωπή των, κατά τα άλλα λαλίστατων, προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και της βουλευτού Ευαγγελίας Λιακούλη, σχετικά με την επιστολή-κόλαφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα δύο στελέχη έχουν επιλέξει να κρατήσουν σιγήν ιχθύος απέναντι στα ευρήματα της ΕΑΔ για την υπόθεση, βάσει της έρευνας και των ελέγχων που διενήργησε από τον Ιούνιο του 2022. Αντί να επιδιώξουν θεσμική ενημέρωση ώστε να έχουν πλήρη εικόνα, ο κ. Ανδρουλάκης και η κ. Λιακούλη περιορίζονται σε μια τοξική και ανεύθυνη κριτική, χωρίς επαρκή γνώση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.

Ασφαιρα πυρά

Παράλληλα, σε μια «ένοχη σιωπή», αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια για το πολύτιμο έργο της Αρχής, που όπως φαίνεται για την αμερόληπτη δουλειά της, δεν ανέμενε να «σκάσει» το θέμα για να εντοπίσει παρανομίες σε επιδοτήσεις, αλλά ούτε τις συστάσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στα όσα έχει υποστηρίξει η Χαριλάου Τρικούπη για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι καταπέλτης και εκθέτει συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιμένει να κάνει λόγο για «σκανδαλώδη απραξία», καθώς τα όσα δυσώδη εξελίσσονταν στον Οργανισμό ήταν σε γνώση της Αρχής και αντικείμενο έρευνας προτού προκύψει η όποια ευρωπαϊκή παρέμβαση. Ταυτόχρονα, πλείστες υποθέσεις οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη ενώ μεγάλα ποσά ανακτήθηκαν. Κι όμως, στο ΠΑΣΟΚ δεν μπήκαν στον κόπο πριν μιλήσουν να το διερευνήσουν.

Απάντηση δίνεται εντούτοις από την Αρχή και στα όσα υποστήριξε η κ. Λιακούλη «κατά τρόπο αντιδεοντολογικό» μεταφέροντας «ατεκμηρίωτες πληροφορίες, οι οποίες παραπλανούν τους πολίτες και απαξιώνουν, αναιτίως και αβασίμως, με πρωτοφανή τρόπο, έναν ανεξάρτητο δημόσιο ελεγκτικό φορέα που καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να προσφέρει τα μέγιστα, με όποιο τρόπο και μέσα διαθέτει, στην καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς».

Αν το ΠΑΣΟΚ είχε κινηθεί ως όφειλε, θα ανακάλυπτε πως «ο Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κεντρικής Υπηρεσίας της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας» είχε προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενους ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη από τον Ιούνιο του 2022. 

Στην έρευνα μάλιστα συμπεριλήφθηκε και η εξέταση της συμμόρφωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τις αρχές της διαφάνειας και αξιοκρατίας για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης του Οργανισμού, ενώ προηγήθηκε συνεργασία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με την Οικονομική Αστυνομία για τον μεγάλο αριθμό ΑΦΜ σε διάφορες περιοχές της χώρας, που φέρονταν να έχουν λάβει παράνομες επιδοτήσεις.

Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει ύστερα απ’ όλα αυτά είναι το εξής: Γιατί το ΠΑΣΟΚ καλεί δημόσια την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να ενημερώσει για τους ελέγχους που πραγματοποίησε για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης και στελέχη του στενού του περίγυρου έχουν δημόσια και αυθαιρέτως τοποθετηθεί και προαποφασίσει αρνητικά, διαπιστώνοντας αντίστοιχα ότι η Αρχή ουδένα έλεγχο διενήργησε; Αυτό και αν λέγεται πολιτική ανευθυνότητα, με ταυτόχρονη ανακύκλωση μιας τοξικής αντιπολιτευτικής ρητορικής που θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πλήρη σύγχυση

Την ίδια ώρα, το εσωκομματικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τους «πράσινους φραπέδες» του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το κλίμα είναι τεταμένο στην ΚΟ του κόμματος και όλα δείχνουν ότι στο Συνέδριο του Φθινοπώρου θα βγουν… μαχαίρια, εδικά αν το κόμμα μείνει καθηλωμένο στα  δημοσκοπικά του ποσοστά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε για άλλη μία φορά θυμωμένος αλλά και σε πλήρη σύγχυση, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για τους «πράσινους φραπέδες» και την εμπλοκή τους.

Ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι η «τεχνική λύση» που εφαρμόστηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν μια νόμιμη διαδικασία, ενώ στο εύλογο ερώτημα του δημοσιογράφου πώς σε μια τέτοια περίπτωση «στοιχειοθετείται η κατηγορία της απιστίας κατά των δύο υπουργών όταν ακολούθησαν μία νόμιμη διαδικασία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε μόνο ότι όφειλαν να κάνουν ελέγχους. Στη δημοσιογραφική παρατήρηση όμως ότι αυτό δεν συνιστά απιστία, αφού ακολούθησαν μία νόμιμη διαδικασία, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «η “τεχνική λύση” για κάποιους ήταν νόμιμη και για κάποιους που λειτούργησαν στις χαραμάδες του νόμου ήταν παράνομη». Και μη χειρότερα...