Πήραν παράνομες ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις άνω των 440 χιλιάδων ευρώ και έλαβαν τον πέλεκυ της δικαιοσύνης. Και οι 13 κατηγορούμενοι της δικογραφίας που έφτασε στη δικαιοσύνη τον περασμένο χρόνο κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε 6 έως 40 μήνες φυλάκιση με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση για απάτη και κατά περίπτωση για χρήση πλαστού εγγράφου. Μόνον οι τέσσερις έλαβαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Πρόκειται για τη δεύτερη από τις οκτώ δικογραφίες που εκδικάζονται το επόμενο διάστημα ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.
13 άτομα, άσχετα με το επάγγελμα του αγρότη, τη διετία 2019- 2020 φέρονται να έλαβαν γενναίες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για ορφανά βοσκοτόπια στην Αγόριανη και τη Μακρυράχη Φθιώτιδας. Τα ποσά ζαλίζουν, καθώς ο καθένας τους έλαβε από 27.000 έως και 91.000 ευρώ επιδότηση για μόλις δύο χρόνια, αθροίζοντας το αστρονομικό ποσό των 440 χιλιάδων ευρώ. Όλοι τους τώρα καλούνται να επιστρέψουν τα….ευρωπαϊκά κλεμμένα, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων της ΑΑΔΕ, στην ευθύνη της οποίας πέρασε με κυβερνητική απόφαση η λειτουργία του Οργανισμού.
Το δικαστήριο με την απόφασή του, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της ορεινής Φθιώτιδας.
12 κατηγορούνται ότι δήλωσαν ψευδείς δηλώσεις ότι δήθεν εκμίσθωναν βοσκότοπους που ανήκαν σε άλλα φυσικά πρόσωπα, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα των προηγούμενων κυβερνήσεων, νέος αγρότης με βοσκοτόπι καλής χρήσης, αλλά χωρίς ζωικό κεφάλαιο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι περισσότεροι συνδέονται συγγενικά ή φιλικά μεταξύ τους.
Στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται δύο ανδρόγυνα, δύο αδέρφια, αλλά και δύο εγγόνια, των οποίων ο παππούς εμφανίζεται ως ο μόνος κύριος μεγάλης βοσκοτοπικής έκτασης.
Το φοβερό στην υπόθεση είναι στην πραγματικότητα κανείς εξ΄αυτών δεν ασκούσε εκείνη την περίοδο πραγματική αγροτική δραστηριότητα, αλλά ούτε φυσικά και μετέπειτα.
Στους 12 υπόδικους, υπάρχει χειρουργός οδοντίατρος με δύο ιατρεία στην ευρύτερη περιοχή, μία ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης, με το σύζυγό της φιλόλογο, μία φαρμακοποιός που απασχολείται σε πολύ μεγάλη φαρμακοβιομηχανία της χώρας, αλλά και απόφοιτος πληροφορικής.
Όλοι φέρονται να συνέταξαν πλαστά έγγραφα, στα οποία παρουσίαζαν Ε9 των δήθεν πραγματικών ιδιοκτητών γης που τους νοίκιασαν τις αγροτικές εκτάσεις, αλλά και πλαστά ιδιωτικά συμφωνητικά για εκμίσθωση της γης.
Κοινός παρονομαστής σε όλες τις δηλώσεις είναι η ιδιοκτήτρια του Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων της κοινότητας Δομοκού, Α.Β. που σε άλλη δικογραφία ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για κακουργηματική πλαστογραφία. Όλες οι αιτήσεις φέρονται να συντάσσονται στο γραφείο της εν λόγω κυρίας, όπως και οι βεβαιώσεις του γνησίου υπογραφής, στις οποίες υπογράφει άλλο πρόσωπο, ο κοινοτάρχης της περιοχής. Ο εν λόγω μάρτυρας, κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι δε γνώριζε τίποτα για τις δηλώσεις και ότι παρανόμως η ιδιοκτήτρια του ΚΥΔ Δομοκού χρησιμοποίησε τη σφραγίδα του για το γνήσιο υπογραφής.
Δέκατος τρίτος κατηγορούμενος στη δικογραφία είναι ο 84χρονος σήμερα πρώην Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακρυράχης Φθιώτιδας, που εκμίσθωσε σε δύο νεαρά αδέρφια από τη Λαμία 1100 στρέμματα δημόσιας έκτασης. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, επίσης κατηγορούμενα στην υπόθεση, δεν είναι οποιαδήποτε, αλλά τα παιδιά του αποθανόντος πρώην διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Λαμίας.
Το ετήσιο μίσθωμα ανήρχετο στο εξευτελιστικό ποσό των 30 λεπτών ανά στρέμμα, την ώρα που οι δήθεν δικαιούχοι επιδότησης έλαβαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 26.000 ευρώ για δύο έτη. Οι κατηγορούμενοι κατά την απολογία τους, ρωτήθηκαν από την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα γιατί ξεκίνησαν από τη Λαμία να νοικιάσουν βοσκοτόπια στην ορεινή Μακρυράχη και απήντησαν ότι έμαθαν για το πρόγραμμα Νέος Αγρότης χωρίς ζώα και θέλησαν να το εκμεταλλευθούν. Ο δε συγκατηγορούμενός τους, υπερήλικας πρώην πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού υποστήριξε ότι οι εκτάσεις ανήκαν στο συνεταιρισμό και μπορούσαν να δοθούν προς εκμίσθωση στους ενδιαφερόμενους.
Νέα έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές
Η Πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, υιοθετώντας την πρόταση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα, Χαρίκλειας Θάνου διέταξε την διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας και των πρακτικών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τον ποινικό έλεγχο μαρτύρων της δίκης και κατηγορουμένων για τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης, της ηθικής αυτουργίας στην ως άνω πράξη και της ψευδούς βεβαίωσης.
Στις 29 Ιουλίου αναμένεται η εκφώνηση της δικαστικής ετυμηγορίας για άλλη δικογραφία με επτά κατηγορούμενους, επίσης άσχετους με τον αγροτικό τομέα που φέρεται να έβαλαν στην τσέπη 175.000 ευρώ από παράνομες επιδοτήσεις.