Αρχίζουν επίσημα το βράδυ της Παρασκευής οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Παρίσι για την φαντασμαγορική τελετή έναρξης.

Για πρώτη φορά η τελετή έναρξης θα είναι πλωτή και θα γίνει κατά μήκος του Σηκουάνα όπου έχουν στηθεί κερκίδες για 300.000 άτομα που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση των αθλητών και ό,τι άλλο έχουν ετοιμάσει οι Γάλλοι. Κατά μήκος του ποταμού έχουν τοποθετηθεί εμβληματικοί πίνακες μεγάλων ζωγράφων, ενώ διάσημα ονόματα, από το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα, θα πάρουν μέρος στην τελετή.

H τελετή θα ξεκινήσει από τη γέφυρα του Αούστερλιτς και θα ολοκληρωθεί στο Τροκαντερό, υπό τη σκιά του Πύργου του Άιφελ. Περίπου 85 πλοιάρια με 7.000 αθλητές, και πρώτους τον Γιάννη Αντεντοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη που θα κρατούν την ελληνική σημαία και θα ακολουθούνται από την υπόλοιπη ελληνική αποστολή, θα διαπλεύσουν τον Σηκουάνα σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων, που θα περάσει από ιστορικά σημεία του Παρισιού, όπως η Νοτρ Νταμ και η γέφυρα του Νεφ.

Τρεις χιλιάδες χορευτές, τραγουδιστές και καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στο σόου που σχεδίασε ο θεατρικός σκηνοθέτης Thomas Jolly. Θα τραγουδήσει και η σταρ της R&B Αγιά Νακαμούρα παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από ακροδεξιούς πολιτικούς, ότι η εμφάνισή της θα ταπείνωνε τη Γαλλία, επειδή είναι μαύρη.Όλοι περιμένουν να δουν αν τελικά θα επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν τη Lady Gaga και τη Celine Dion να παίρνουν μέρος στην τελετή. 

Ο Μητσοτάκης στην τελετή έναρξης

Στην τελετή έναρξης θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης παρακάθησε στο δείπνο που παρέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Καρουσέλ του Λούβρου. Στο δείπνο ήταν παρόντες 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Την ασφάλεια των επίσημων καλεσμένων συντόνιζε ο ίδιος ο διευθυντής της Αστυνομίας του Παρισιού και τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντια, ενώ υπήρχαν ακόμα και δοκιμαστές των φαγητών και των ποτών του δείπνου για περιπτώσεις δηλητηρίασης.

Απών ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που εκπροσωπείται στο Παρίσι από τη σύζυγό του Τζιλ. Δεν προσκλήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσκλήθηκε αλλά δεν παρέστη ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ που έστειλε τον αντιπρόεδρό του Χαν Ζενγκ. Δεν παρέστησαν επίσης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Παρόντες στο δείπνο ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό και η σύζυγός του Σαρλίν, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η σύζυγός του, ηθοποιός Ζυλί Γκαγιέ, και ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ' και Λετίσια. Τέλος, παρέστησαν ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι αλλά και η πρώτη κυρία της Βραζιλίας και σύζυγος του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, Ροσάντζελα ντα Σίλβα.